Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анимацията трябва да се изучава в училище

проф. Анри Кулев

Премиера на новия български анимационен филм „Пук“ ще се състои в Пловдив, в Лъки –Дом на киното.  Филмът е в  рамките на Детски кинофестивал - Пловдив 2016 и със свободен вход за децата. Днес от 13 часа лично създателят на филма  легендарният режисьор проф. Анри Кулев ще го представи на зрителите. Преди прожекцията Анри Кулев ще разкаже на децата и родителите  как се прави анимационен филм, за срещата си с Валери Петров и за предстоящите си планове да екранизира приказката „Меко казано”. 

Филмът  „Пук" е първият български пълнометражен анимационен филм от много години насам, направен с класическа рисувана анимация на хартия. Филмът е озвучен с гласовете на Антон Радичев (Хрили), Христина Ибришимова (Лили), Петя Силянова (Мидата), Линда Русева (Медузата), Димитър Иванчев (Октоподът) и Веселин Ранков (Калканът).

Анри Кулев е режисьор, аниматор, художник, карикатурист, сценограф, продуцент. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет.Автор е на над 100 анимационни, документални и игрални филми и реклами.

проф. Анри Кулев:

Най-важното нещо е работата с децата, срещите с децата и опитът да ги научим да разберат  изкуството на анимацията. Това обаче трябва да се учи, защото изведнъж през последните години хората по някакъв начин се разпаднаха. Компютърът ги направи страшни индивидуалисти, хората се затвориха в себе си, загуби се усещането за кинозалата, за общността, за това да се гледа и да се разбира заедно кино. Това е опасно, подчерта Анри Кулев.

Той обясни, че по тази причина се правят работилници с деца, с които се разговаря, а те правят филми.  Част от фестивала във Варна е преместен и в София, ще се работи и с пловдивски деца.

За тези  20 години НБУ е пуснал повече от 700 подготвени студенти – млади хора, част от които намериха пътя си в чужбина, други  работят в България и правят филми. Това е огромен потенциал. Трябва да вкараме анимацията в училище, подчерта  проф. Анри Кулев.

От миналото нищо не трябва да се забравя, но трябва да се търсят и нови форми. Приказката „Пук“ на Валери Петров е чудесна и свързва няколко поколения, а сега  вече тя е и в учебника за втори клас.  Много ни се иска това да продължи не само с класика на българската литература Валери Петров, но - и с анимация, защото тя е интердисциплинарно визуално изкуство, което може да обедини всичко. Представете си  тя да влезе в училище между първи и пети клас. Представете си един урок по история, в който децата с техния артистизъм и изрязани от картон царе и царици,  как по-бързо и по-директно ще влезе историята през сърцата и ръцете им..да правят анимационни филми, да ги озвучават. .. Анимацията е изкуство и на миналото, и на бъдещето, всичко, до което се докосне окото и мозъкът, е анимация, заяви проф. Кулев.

 За реформата в българското образование, като виртуален участник в нея, той заяви, че това е най-сложната материя, в която са замесени страшно много страсти, а и страшно много пари от ЕС, така че амбициите ще бъдат страхотни. Думата „жертва“ обаче не подхожда за децата. Децата не могат да бъдат жертви, подчерта проф. Анри Кулев. Чуйте повече от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29