Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничен концерт за композитора Александър Йосифов

Симфоничен концерт ще отбележи 50 години творческа дейност на композитора Александър Йосифов.

В Концертна зала ще прозвучи неговата Симфония-концертанте за 2 клавирни дуа в изпълнение на солистите Дора и Анастас Славчеви, Зорница Петрова и Ромео Смилков. Оркестърът на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от проф. Пламен Джуров. 

В програмата са включени още творби от Дворжак – Славянски танц №1, Сметана – из “Моето отечество” - симфонична картина "Вълтава", и Чайковски - Фантастична увертюра "Ромео и Жулиета". 

Проф. Александър Йосифов е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Завършва висше музикално образование в Националната музикална академия в София в класа по композиция на проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева.  Проф. Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1 500 опуса във всички музикални жанрове. Проф. Александър Йосифов е автор на 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, концерт за виолончело и оркестър, за кавал и оркестър, за флейта и оркестър.

Автор е на 58 опуса за клавирно дуо, които в последните години му донасят изключително международно признание. Творчеството на композитора включва също хорова и детска музика, вокални песни, над 800 естрадни песни, над 300 обработки на народни песни, авторска музика към игрални и документални филми. Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” и в Нов български университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Проф. Пламен Джуров гастролира в български и чужди оркестри, между които са Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония. От 1988 г. работи непрекъснато със “Софийски солисти”. Заедно с ансамбъла е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа и Северна Америка, в Япония и Република Корея. Проф. Пламен Джуров е носител на поредица награди за композиция и дирижиране. След 1990 г. той е от учредителите на поредица нестопански организации, свързани с българското музикално наследство – фондациите "Борис Христов", "Панчо Владигеров", "Петко Стайнов", "Софийски музикални седмици", "Международен балетен конкурс", както и "Музикаутор".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 0.07.2024г.  бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Дипти Капур. Ерата на порока. 686 стр., 6А, Orange  books2024. Джилиан Кантор. Призраците на миналото. 304 стр., ок. 5А, Плеяда, 2024. Роберта Грегорио. Капри завинати. 288 стр., ок. 4а, Ера, 2024...

публикувано на 22.07.24 в 12:55

ГХГ представя "Завръщане" на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев, малко познат у нас, разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Тя е озаглавена "Завръщане" и от 23 юли до 21 август 2024 г.    на двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър  I “ №15)  ще бъдат изложени повече от..

публикувано на 22.07.24 в 11:24

Откриха голяма лятна сборна изложба в галерия "Аспект"

Голяма лятна сборна изложба е открита в галерия "Аспект". За нея разказва галеристката Олга Петрова . "Общи изложби обичам да правя, защото винаги са любопитни и интересни. Те са на принципа "за всекиго по нещо", а всеки посетители може да открие нещо, което му харесва, и да види нещо, което е различно". Авторите са много различни като стил,..

публикувано на 22.07.24 в 10:25