Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изключим колизията между видовете пенсионни права

Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите публикува проектопромени в Кодекса за социалното осигуряване, според които втората пенсия ще е пожизнена, като парите от индивидуалните партиди ще се прехвърлят в общ пул, ако са над определен минимум.

Експертна позиция на заместник-председателя на БСК Димитър Бранков, и защо от камарата настояват промените да се отложат.

Димитър Бранков подчерта, че текстът от 64 страници  цели отстраняване на проблеми, които сега съществуват. Според него проектът е на МФ, но той трябва да е и дело на МТСП. 

Всякакви промени, отнасящи се до пенсионно-осигурителните фондове, трябва да се предлагат след края на така наречените стрес-тестове, когато ще е е ясно какво е реалното им състояние. Това пише в позиция на Българската стопанска камара по повод предложенията на Министерството на финансите за промяна в Кодекса за социално осигуряване.

На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната система, вместо цялостна концепция за стабилизиране, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб, пишат от БСК.

Огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера.

За 16 години, от влизането му в сила, КСО е променян 117 пъти, два от които след решения на Конституционния съд. Само в периода 2010-2015 г. кодексът е променян 45 пъти, 39 от които чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони.

Всичко това говори за липса на системен подход и дългосрочна визия за развитието на пенсионното осигуряване в България, пише в позицията.

Считаме за абсолютно недостатъчен триседмичният срок за обществено обсъждане, половината от който съвпада с национални празници и почивни дни, допълват от Стопанската камара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00