Иновативните училища са училищата на бъдещето

Международна конференция, организирана от фондация „Световен образователен форум България” и община Пловдив - „Образователната система през 21 век – иновативни подходи за качествено образование” събра над 130 експерти от страната и гости от чужбина, които ще дискутират днес и утре необходимостта от промени и иновации в областта на образованието.  Дискусията е в унисон и с готвените  промени в българската образователна система, които влизат в сила от следващата година с новите стандарти  и новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Припомняме, че първите иновативни училища трябва да отварят врати от по-следващата учебна година 2017/1018 година. С промените за първи път се дава възможност на училищата да кандидатстват с проекти, за да се сдобият със статута “иновативни“. Този статут ще се присъжда, ако поне в една от паралелките се провежда „различно образование“ с нови методи на преподаване и различна организация на учебния процес. 

Снимка

В това отношение Пловдив може би има най-голям опит, защото  новият модел действа вече в 8 учебни заведения. Проектът „Иновативни училища” е инициатива на Община Пловдив и фондация „Световен образователен форум България”.Програмата представлява серия от методи за организиране по нов начин на обучението и учебната среда. ОУ" Алеко Константинов" е сред тези учебни заведения и вече успешно прилага новата практика, обясни директорът му Красимир Ангелов.

Извън иновациите в образованието, пред българските учители стои обаче, проблема с ограмотяването на децата. Според Васка Атанасова, старши експерт начално образование в РИО Пловдив, голям процент от учениците в начален курс не могат да четат добре.

Ограмотяването, извънкласната работа с учениците, които се справят по-трудно с четенето и индивидуална работа с тях са само част от практиката на началните училите в ОУ" Васил Левски " в село Караджово, община Садово, обясни директорът Красимира Благоева. По думите й месец юни е времето, в което изоставащите ученици наваксват пропуснато с индивидуална работа с преподавателите.

Снимка

Наред с конкретната тема на форума  експертите коментираха и  проблема с достъпа до образование като глобален проблем и в контекста на бежанската криза.  

По данни на организацията в света близо 80 милиона деца не посещават училище.  Според директора на Световния образователен форум д-р Лидия Ван Рийтшот  в момента има сирийски деца, които от 4 години са прекъснали образованието си и страните от ЕС трябва да се погрижат за тях. 

Тя е категорична, че достъпът до образование трябва да бъде приоритет на всяко правителство .

Репортаж по темата може да чуете в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Европа има нужда от силни лидери със смели идеи

Днес стартира предизборната кампания за Европейските избори у нас. Тя ще продължи до 24 часа на 24 май. За бъдещето на ЕС – интервю с Владимир Кисьов, председател на Управителния съвет на фондация „Европейски институт“, а също и главен преговарящ на Република България в преговорите за присъединяването на страната ни към Европейския съюз и..

публикувано на 26.04.19 в 10:08

Машините за гласуване вече са произведени

„Сиела Норма“ АД трябва да осигури 3000 машини за гласуване на евроизборите у нас. Машините за изборите вече са произведени. До 10 май ще ги доставим. Надявам се, че ще свършим качествено и останалата част от работата, която е най-сложна – с доставката на машините, с обучението на 25 000 членове на секционните комисии, с представяне на..

публикувано на 26.04.19 в 09:53

Страданието на Христос е величието на изкуплението

Разпети петък – най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос. Ден, в който Христос е разпънат на кръста, изтърпявайки безброй мъки и неимоверни страдания. Хиляди православни християни изпълват православните храмове още от сутринта, за да преминат под плащеницата. Тя символизира плата, в който е било увито Божието тяло. За страданието, за..

обновено на 26.04.19 в 06:24
Ивелина, Виктория и Лъчезар от ПГХТТ

Младежи със съвети за тестване на храни в домашни условия

Осмокласници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника (ПГХТТ) в Пловдив показаха пред минувачи на централния площад лесни и евтини начини сами да проверяват качеството на храната, която консумират.  Като истински млади учени и бъдещи инспектори, младежите тестваха мед, кисело мляко и натурални сокове, като на живо..

обновено на 26.04.19 в 06:18

Българските храмове в чужбина са мост към родината

Над 40 са българските църковни общности в Западна Европа. През 2010-та година те са били 27.  Най- новите църковни общности са в Люксембург, във Виена, в Хага, които имат собствени храмове. На 11 май, когато е денят на Светите братя Кирил и Методий, ще бъде осветен православен български храм за безсрочно ползване и в Хамбург.  Стъпка по стъпка се..

публикувано на 25.04.19 в 15:28