С референдума Великобритания скача в неизвестното

Програмният директор на ЦЛС Антоанета Приматарова- политолог със сериозна експертиза по темите на Европейския съюз обяви, че основните рискове на предстоящия във Великобритания референдум за оставане в Европейския съюз са свързани с неяснотата, която ще настъпи при решение – "Еxit".

Приматарова обясни, че за разлика от други обществени допитвания за това не е предвиден праг на участие, който трябва да бъде преодолян, за да бъде признат референдума и решенията му да станат задължителни. И трима да гласуват – това може да реши бъдещето на страната и на ЕС.

Самите британци не се особено наясно в какви срокове и с какви точно позитиви или негативи за тях би била свързана процедурата на напускане. В същата степен това се отнася и до работещите и учещи на острова чужденци, в това число- българи.

За ЕС пък също предстои тежък дебат- не само заради опасенията Brexit да стане заразителен, но и по отношение на финансовата стабилност. Според Приматарова не било редно Великобритания да иска да остане част от общия пазар ако реши политически да напусне съюза и по този начин да ползва само облаги, но не и задължения.

Основният фактор, който ще реши изхода от референдума е възрастта- посочи експертът. 

Младите виждат бъдещето си в ЕС, за напускане са по- възрастните.


Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54