Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредитните кооперации управляват активи за 53 милиона лева

Стотици хора, вложили всичките си спестявания в популярните каси в Дупница и Сливен ще изгубят парите си, подведени от по- високата лихва, която е предлагана. 

Иван Попов, който е изпълнителен директор на Асоциацията на кредитните кооперации и организациите за микрофинансиране, смята, че хората са сгрешили с вложението си в т. нар. Популярни каси , защото кредитните кооперации са структури от затворен тип. Това означава, че само членовете им могат да се ползват от услугите на кредитната кооперация. Той обясни, че влогове в кредитните кооперации не се правят, правят се само заеми – или членът на кооперацията иска заем, който има начало и край, или той дава заем на кооперацията за определен период.


Според Попов у нас в малките населени места кредитните кооперации са много популярни. Кредитните кооперации са направени от ЕС и с кредити на хората. Общо у нас около  53 милиона лева активи се въртят, управлявани от кредитните кооперации. Това са кредити към членовете на кооперациите, каза Иван Попов и добави, че  ако тях ги няма, хората няма откъде да получат пари. 

Те са алтернатива на банките, които имат големи изисквания към тези хора. Това е начин за кредитиране на микробизнеси в малките населени места и за намаляване на безработица. Хората обаче трябва много добре да се информират и да четат и да се интересуват откъде идват тези лихвени равнища, коментира бизнесменът. Четете малките буквички, призова изпълнителният директор на кредитните кооперации. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В позицията на дядо Николай прозира разкола в Светия синод

Пловдивският митрополит Николай обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол. Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е "нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина..

публикувано на 19.03.24 в 11:15

ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ демонстрират надлъгване и дилетанщина

Опити за надделяване, далеч от цивилизованото правене на политика. Така журналистът Асен Генов определи начинът, по който ГЕРБ- СДС и ПП - ДБ преговарят за правителство след ротацията.  ГЕРБ се държат като играчи на "тука има - тука нема", а ПП- ДБ като абсолютни дилетанти, които не правят нищо да ни убедят, че имат някакви ясни идеи за властта. И..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Кметът на Златоград обжалва приетия бюджет на общината

Кметът на Златоград Мирослав Янчев обжалва пред Административния съд бюджета на общината, който бе приет от Общинския съвет.  „Обжалвам не за да покажа, че кметът не се съгласява с предложенията на мнозинството съветници, а по-скоро заради това, че като икономист не се примирявам с така приетия бюджет“, добави Янчев, като уточни, че е опитал..

публикувано на 19.03.24 в 10:12

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица

Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове...

публикувано на 18.03.24 в 15:48