Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви първо класиране

113 са отличните оценки от юлската сесия в ПУ“Паисий Хилендарски“, от тях 37 са пълните шестици, а 381 са двойките. С  най-висок минимален бал приемат в специалността „Лингвистика с информационни технологии“. 

Това сочат данните на висшето учебно заведение, което обяви първото си  класиране.

 На 18 от обявените 20 приемни изпита са се явили 2007 души, от тях успешно издържалите са 1626, което е 81 % от общия брой.  Сред най-желаните специалности през новата академична 2016/2017 година са редовно обучение по „Софтуерни технологии и дизайн“, задочна форма на „Предучилищна и начална училищна педагогика“. „Право“, редовно обучение по „Психология“, „Маркетинг“, „Английска филология“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“, задочно обучение по „Софтуерни технологии“, „Финанси“ – редовна форма, „Психология“ – задочна форма, „Маркетинг“ – задочно обучение, и „Счетоводство“ в редовна форма на обучение.

Общият брой кандидат-студенти подали документи в ПУ „Паисий Хилендарски“ е 4375. За участие единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са се записали 1934 кандидати, уточни зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Христо Крушков. По думите му в предварителната сесия през юни за изпити са се  записали почти 1500 кандидати. 

През тази година  кандидат-студент е изброил рекорден брой желания – по 50 специалности.  От записалите се за сесията най-възрастният кандидат е на 65 години и кандидатства за прием в педагогически специалности, а най-младият е 17-годишен и е избрал софтуерни специалности“, допълни  още зам.-ректорът.

Приетите по първа желана специалност студенти следва да се запишат от 18 юли до 20 юли 2016 г . Второто класиране ще бъде обявено на 22 юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

12 арестувани при спецакция срещу престъпността в Пазарджишко

Трима обявени за полицейско издирване са задържани при спецакция, проведена на територията на област Пазарджик.  По време на операцията срещу битовата престъпност и нарушенията по пътищата са били проверени търговски обекти и заложни къщи. В два търговски обекта в Септември и Велинград са открити стоки- менте с логото на известни марки...

публикувано на 01.08.24 в 12:04

Ремонтират още пет "Кугър"-а до края на годината, ще вдигат пилотските заплати

Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции. Това заяви пред журналисти в авиобаза Крумово министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той съобщи също, че е до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър, които..

публикувано на 01.08.24 в 11:52

Водният проект спира за месец движението на кръстовище в "Южен"

Движението на кръстовището на ул. ,,Димитър Талев” и ул. ,,Петър Стоев” в пловдивския район "Южен" ще бъде спряно от 02.08.2024 г. до 30.08.2024 г., съобщиха от общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Спирането се налага заради реализацията на  проекта на ВиК за изграждане на Южния обходен колектор. Маршрутът за движение на..

публикувано на 01.08.24 в 11:42

Увеличават част от местните такси и цените на услугите в Пловдив

Без дебати Общинският съвет на Пловдив прие промените в Наредбата за администриране на местните такси и цени на услугите, с които се повишават част от тях.   Актуализацията се предприема след обстоен анализ на дейността на общинските предприятия, като тя ще доведе и до повишаване на качеството на предлаганите услуги от общинските предприятия.  От 1..

обновено на 01.08.24 в 11:20

Потушен е пожарът край Царацово, няма замърсяване на въздуха

Напълно унищожено беше предприятието за преработка на битови отпадъци до Царацово, което се запали снощи. Пожарът беше локализиран през нощта и вече е потушен, но все още има отделни огнища, които огнеборците гасят. При гасенето са пострадали двама огнеборци, п ламъците нанесоха щети и на фирма за тежкотоварни превози в близост до пожара...

обновено на 01.08.24 в 10:39