Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за пропаганда на джихад продължава на 16 септември в Пазарджик

За 16 септември Окръжният съд в Пазарджик отложи делото срещу Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му, обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава" и пропаганда на джихад.  

Подсъдимите са общо 14. 

Магистратите отложиха съдебния процес по настояване на прокурора по делото Недялка Попова, която се мотивира с неявяването на двама от адвокатите на подсъдимите - Алтай Куцев и Елвира Панкова. 

Адвокат Куцев бе в началото на днешното съдебно заседание, но демонстративно напусна залата след пререкания с прокурор Попова. Това стана при разпита на първия свидетел Петър Тончев, който заяви, че е виждал знаме на "Ислямска държава" в дома на един от подсъдимите, известен с прякора Малкия Ремзи. 

Алтай Куцев  както и адвокат Елвира Панкова, не се върнаха след дадената десетминутна почивка. Куцев не бе намерен и по телефона, вследствие на което прокурорът и защитата се обединиха около искането делото да бъде отложено заради наличието на процесуални пречки за продължаването му. 

След кратка почивка съдът обяви, че налага на адвокат Алтай Куцев глоба в размер на 500 лева, тъй като с поведението си е станал причина за отлагане на делото. На прокурор Недялка Попова бе направена забележка заради нарушаване на реда в залата. 

Припомням, на последното заседание на 14 юли осем от задържаните бяха освободени от ареста, като им беше наложен домашен арест. Прокуратурата в Пазарджик протестира пред Пловдивския апелативен съд определението за промяна на мярката за неотклонение, тъй като има опасност обвиняемите да се укрият

СнимкаСпоред прокурор Нели Попова Ахмед Муса продължава да поддържа връзка с чужбина и да влиза в джихадистки сайтове. Това е станало ясно, след като в килията му бяха открити четири мобилни телефона. 

По-късно днес Пазарджишкият окръжен съд пусна под домашен арест част  от подсъдимите по делото за разпространение идеите на „Ислямска държава”. С  определението се изменят  наложените мерки за неотклонение по отношение на общо четирима от 14-те подсъдими по делото. Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив в срок от една седмица. 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38