Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социолози от ПУ коментираха политическата ситуация в навечерието на президентския вот

Тези президентски избори са начало на края на един цикъл свързан с идването на власт на ГЕРБ от 2009 г. насам Това заяви днес проф. Иван Чалъков, социолог от катедра „Приложна и институционална социология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Той смята, че ако се развият някои сценарии то напролет ни очакват парламентарни избори. Чалъков се позова на социално - икономическата ситуация у нас, която по думите му е доста по-добра от 2011 г., както и на нивата на безработицата, които остават ниски през тази година.

Нивата на чуждестранни инвестиции обаче бележат спад в няколко пъти спрямо тези нива до кризата, като по данни на БНБ до юни 2016 г. инвестициите са 88 млн.евро., основно концентрирани в Южна България.

Нито една от съществените реформи не е завършена, откакто ГЕРБ е на власт, посочи още проф. Чалъков и даде примери със здравеопазването, също правосъдната и пенсионната система са без промени.

В страната се трупа напрежение и то е провокирано от цялата ситуация на безизходност, смята доц. Мира Радева, която очаква ниска избирателна активност през ноември.

Доц. Иво Христов пък смята, че няма никаква интрига по отношение на президентските избори, защото става въпрос за игра с предварително известен край. Нямаме никакво гражданско общество, не очаквам и никакви социални бунтове, политическата ситуация няма да бъде променена, каза още доц. Христов.

Докторант Зорница Чакмакова от ПУ – специалист по социални движения, заяви че българинът се пробужда и се наблюдават множество граждански протести. Примерите, които даде докторантът са свързани с протестите: на полицаите и неприетия в пълнота Закон за МВР, тези на лекарите и общопрактикуващите лекари, които бяха срещу реформите в здравната система, има и етническо напрежение, което пролича в Гърмен.

Докторантът по социология в ПУ Пламен Нанов – специалист по съвременна Турция, заяви че нашето управление е на повикване от САЩ.Той смята още, че обявените генералски кандидатури за президент означава, че се готвим за война. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства в Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и реновираните детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49