Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуверен рестарт на Системата за електронно управление на градския транспорт, засега

| обновено на 26.08.16 в 16:59

От днес трябва успешно да заработи електронната система за управление на градския транспорт в Пловдив.

Датата 26-ти август бе посочена миналата седмица от кмета Иван Тотев като краен срок  за успешен рестарт на болшинството и функции, най-вече  информационните табла по спирките. 

До поредното уверение се стигна след конфузната ситуация с фалстарта на широко прокламираната иновация, която трябваше да действа още от първи април.  

Сутрешна проверка на Радио Пловдив по няколко спирки по централното направление от моста на Адата до хот. „Тримонциум“  обаче показа, че към 8.00 ч. част от табелите там там не функционират или показват единствено дата и час. 


Снимка

От друга страна, по свидетелства на очевидци, на много други места таблата работят коректно, изписвайки времевото разписание на  различните автобусни линии. 


Снимка

Валидаторите за електронни карти и билети в  самите  автобуси  обаче също не работят. 


Снимка

 

Както и автоматите за билети по спирките. 

Снимка


Този проблем  предварително бе признат от градската администрация с обяснението, че в момента тече процедура по свързването им с НАП, като не е известно кога цялата система ще заработи в пълен синхрон.  

Импровизирана анкета с чакащи по спирките пловдивчани показа, че те вече са свикнали с неработещите табели и не разчитат на тях,  а за обещаният днешен рестарт признаха, че не са чували.

Електронната система в градския транспорт на Пловдив не е спирала да функционира в нито един момент. Това каза в отговор на проверката на Радио Пловдив шефът на общинското предприятие Организация и управление на транспорт Борислав Кръстев.  

Той оправда неуредиците с необходимостта от по-продължителен период за напасване на отделните елементи на системата, както и включването в нея на новозакупените от превозвачите автобуси.  

Според него гражданите са доволни от нововъведението, а по думите му и в момента всеки може да се таксува електронно в автобусите.  

Борислав Кръстев  заяви, че никога не е ставало дума за пълно заместване на хартиените билети с електронните им варианти. 

"Електронните карти в нито един момент не са спирали да се издават  и във всеки един момент във функциониращ автобус човек може да се чекира и информация за това да бъде получена обратно в Контролния център.  При всички проучвания, които сме имали от консултантите,  препоръката е пътуването с хартиени билети да падне под 5%, а ние искаме да я направим почти 100" - обясни шефът на транспортния отдел в Община Пловдив.  

Той уточни, че под "хартиен билет" се разбира и физическият еквивалент на документа за пътуване в градския транспорт, издаван от електронните устройства по спирки и в самите автобуси,  когато те заработят с пълен капацитет. 

Очаква се до края на деня електронната система за таксуване в градския транспорт да заработи според очакванията, гласи поредното уверение. 

Припомням, че нейният старт бе отлаган неколкократно и се наложи допълнителна работа от изпанската фирма изпълнител „Индра системс”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51