Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят благотворителен търг в подкрепа на онкоболен ученик

Продължава мащабната благотворителна кампания на ученици от пловдивски училища в подкрепа на 16-годишния Георги Китипов, който страда от онкологично заболяване. 

От юни насам те организират различни благотворителни прояви. Преди дни само за няколко часа те събраха 650 лв. от входните билети на аматьорски футболен турнир, съставен от ученици от различни училища. Готвим благотворителен търг с топки и ленти на "златните ни момичета", Христо Стоичков също ще дари свои спортни вещи, съобщи Станислава Стоянова от „Лео клуб – Пловдив“. Датата на търга все още не е уточнена, най-вероятно ще бъде в края на септември, допълни тя.

В инициативата участват ученици от Английската, Руската, Търговската гимназии, Механото, от училище „Дружба“, от гимназиите за сценични и екранни изкуства. Не всички познават лично Георги Китипов, но всички с готовност се отзовават на призива да помогнат, разказа още Станислава. 

16-годишният ученик се бори с левкемията от 4-годишен. Лекарите успяват да овладеят болестта, но през 2009 г. има рецидив, а след лечение Георги е в ремисия. В края на май обаче му откриват разсейки в белия дроб, затова младежът се нуждае от спешна химиотерапия в чужбина.

Тази сутрин Георги и майка му се върнаха от клиника в Истанбул, в която лекарите са направили пълни изследвания на младежа и са дали надежда за неговото излекуване. За нов курс химиотерапия и подготовка за трансплантация на костен мозък обаче са нужни около 85 000 евро, а ние имаме едва 35 000 лв. по сметките, разказа майката на Георги Христина Китипова. 

Тя е кандидатствала за средства и пред Фонда за лечение на деца в чужбина, като е поискала и откриването на DMS-номер за набиране на пари. Засега такъв номер няма да бъде разкриван, защото очакваме окончателното становище на Фонда, обясни майката.

Междувременно Георги постъпва утре за нов курс химиотерапия в УМБАЛ „Св. Георги“. Чакат се и резултатите от Истанбул дали майката и сестрата на Георги са съвместими с него да бъдат донори на костен мозък за трансплантация. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55