Българският народ е много лесно манипулируем

Ще бъде ли действителен глас - опцията да изразим вот „Не подкрепям никого”, тоест „Гласувам срещу всички”?

Това законодателно решение не се среща често. Коментар на Любомир Авджийски, правен анализатор за промените адхок в Изборния кодекс, които ще редуцират и секциите в Турция, САЩ и Великобритания.

Парламентът ще разгледа на първо четене няколко проекта за промени в Изборния кодекс. Това предвижда проектопрограмата за работата на Народното събрание през тази седмица, поместена на интернет-страницата му.

Радио Пловдив: Моля да ни кажете вашия прочит защо се наложи тази промяна в последния момент и най-вече за т. н. спорно квадратче.

Любомир Авджийски: Налага се промяна в последния момент, тъй като преди два месеца, когато бяха правени промените в Изборния кодекс имаше грешни ходове от страна на политиците и политическите партии, грешни, не защото  не знаеха какво правят, а защото имаше една заявка за популизъм и за печелене на вота на българите, които по един или друг начин не желаят гласовете в Турция да бъдат отчитани на изборите в България. Нека да кажем защо това е популизъм и защо според мен колкото и да е неприятно да го кажем българският народ е много лесно манипулируем и докато бъде толкова лесно манипулируем  в България няма да се оправят нещата и политически, икономически, и обществено, защото една или две партии печелят от темата Турция. А нека да кажем какви са резултатите от последните избори в Турция и по какъв начин те влияят на избора в България. Тази толкова спрягана тема, заради която се случва целия хаос в момента, лежи на следните факти: 60 хиляди са гласувалите на последните, 2014 г., в Турция, на парламентарните избори, което представлява 1,5 % от всички избиратели – 3 милиона и половина. С тези две или три парламентарни места не влияе на цялата политика в България. За сметка на това партии, които са популистки, печелят на гърба на експлоатацията на тази тема изключително много. Защо това е проблем? Всички българи извън България имат еднакви права според Конституцията на република България, независимо дали са в Турция, дали в Европейския съюз, в щатите или в друга част на света. Никой няма право да ограничава техните права, поради което, когато бяха правени тези промени в Изборния кодекс за минимален праг от 35 секции извън България бяха нарушени правата не само на българите, които ще гласуват, така както казахме те нямат чак толкова голямо влияние върху това, което се случва в България, но и на още 2,5 милиона българи, които са извън Турция и извън България. Това е, направиха грешки, за някои от тях те не бяха грешка поради незнание, а поради популизъм и сега трябва да бъдат поправени и отново ще бъдат поправени по не най-добрия начин, отново ще имаме едно ново нарушаване на Конституцията, тъй като се предвижда всъщност нещата да бъдат „поправени” като се позволи на всички български граждани в ЕС да установяват секции без ограничение...

Радио Пловдив: А ограничение ще има само в Турция, САЩ и Великобритания?

Любомир Авджийски: Само за българските граждани, които са извън Европейския съюз, само че Конституцията в чл. 26 казва, че всички български граждани имат еднакви права, независимо от това къде се намират по целия свят, т. е. ние ще имаме едни избори, които са противоконституционни. И когато политици не уважават Конституцията  и я прегазват заради собствените си политически  дивиденти тогава няма как да имаме положителен резултат, независимо от това какво говорят псевдопатриотични фракции и т. н. в предизборната кампания.

Радио Пловдив: Ясно това, г-н Авджийски. Но да не страдаме толкова за българите, които с в чужбина, така или иначе това е техен собствен избор да напуснат страната и да искат да гласуват извън нея. Да кажем сега за нас, които се объркахме за това квадратче. Имахте ли някаква такава прогноза, че това квадратче ще внесе объркване в тази кампания или пък за вас това не е никакъв проблем? Как го тълкувате?

Любомир Авджийски: Първо, не съм съгласен, че не трябва да се  занимаване с българите в чужбина – те са два и половина милиона души, те са инвеститор номер едно в България,  с над 2 милиарда изпратени живи пари, ако може така да се каже.

Радио Пловдив: Да, но ето какви ми казахте вие за Турция 60 хиляди гласували.

Любомир Авджийски: Да, 60 хиляди гласували, което не влияе на политическия живот генерално, но ние изпращаме послание към останалите 2,5 милиона българи извън България, че те не са важни и че няма значение дали ще гласуват или  не. Влизам в спор и с политическите сили, които си позволяват да ги неглижират. Тук, пред мен съм си изкарал, готвех се за вашето предаване, една национална стратегия за българските граждани и общности по света. Ами те са приоритет на това правителство, когато е в предизборната си кампания и след това се гласува тази стратегия, че българските общности в чужбина са приоритет за правителството и за институциите, т. е. важно е за нас като държава, казва  правителството, да запазим нашите общности в чужбина колкото може по-близко до българския обществен и политически живот, но всъщност се вижда, че търгуваме с техния вот, с тяхното включване в България и в българския живот. Но както и да е.

Радио Пловдив: Много е важно да ми кажете трябва ли да бъде действителен този глас, защото вие сте конституционалист, изучавал сте правото много внимателно в тази му част, кажете ни - трябва ли сега да гласуват това избраниците?

Любомир Авджийски: Абсолютно трябва, това е второ нарушение на Конституцията, което беше направено преди два месеца. Оказа се, че „не подкрепям никого” ще го има в бюлетината, то ще бъде броено като действителен глас, т. е., когато вие отидете и посочите „не подкрепям никого” като опция това ще бъде броено като действителен глас, но след това, когато се определя резултата на спечелилия изборите, този, който ще бъде избран за президент, вашият глас няма да бъде броен и отчетен, нещо, което е в противоречие на чл. 93 в Конституцията, където се казва, че печели кандидатът, който има повече от половината от действителните гласове. Ето защо, „не подкрепям никого” следва да бъде броен и отчетен като действителен и при самите резултати.

Радио Пловдив: А на втория тур пак ли ще имаме такова квадратче?

Любомир Авджийски: На втория тур пак ще има такова квадратче, нормално е, резонно е именно, защото беше постановено задължителното гласуване, т. е. от една страна карате всички български граждани да гласуват, ако не гласуват казвате, че ще ги санкционирате, но от друга страна им давате опция да не подкрепят никого, т. е. да изразят протестен вот, което означава, че ги карате задължително да гласуват за  някой от онези, които са в листата, което изкривява въобще свободата на избор.

Радио Пловдив: Според вас точно това задължително гласуване, заплахата от изваждане от избирателните списъци, наистина ли ще вдигне избирателната активност, за която все казваме, че е ниска?

Любомир Авджийски: Не мисля. Може би ще я вдигне, но не толкова, колкото се очаква или колкото се целеше с поставянето на това задължително гласуване, защото санкцията е твърде формална и тя е по-скоро демотивираща, т. е. поне за санкцията е, ако вие не гласувате на следващите избори и на по-следващите избори вие ще бъдете изключени от списъците за следващите десет години. Ами страхотно е, ако аз не съм гласувал последните пет пъти, няма да гласувам и за следващите два и ще ме изкарат от списъците, т. е. това допълнително ме демотивира да гласувам, в смисъл каква е логиката. Така че по-скоро онези, които  не са гласували досега са мотивирани да не гласуват и за в бъдеще. Отново една недомислена стратегия и промяна в закона. Явно се цели именно това – да бъдат демотивирани българите да гласуват  отколкото обратното.

Радио Пловдив: Очаквате ли изненади до 6 ноември, г-н Авджийски, от каквото и да било естество?

Любомир Авджийски: Очаква да продължи не дебат по същество за проблемите в България, които са първо място корупция, на второ място много ниско качество на образованието, външната политика имаме сериозни проблеми, които трябва да бъдат дебатирани от кандидатите. Вместо това очаквам да продължим, но това манипулативно разиграване на обществото с ниски страсти и теми като гласовете в Турция, гласовете в чужбина, други популистки теми като трябва да намалим субсидиите за партиите, извинявайте, обаче това ли е темата  на българското общество. 35 млн. има за партии на година, 4 милиарда бяха откраднати с КТБ, други 2 милиарда са откраднати от българското общество поради картела на горивата, т. е. определени български общественици и политици  се опитват да играят, много тънко да свирят на емоционалните ноти на българското общество вместо да говорят за реалните проблеми в страната, което трябва да се прави в един предизборен дебат.Още от категорията

Изборите стават интересни, очакваме асата и валетата

В коментар на новината за оттеглянето на Иван Тотев от кметската надпревара журналистът от сайта "Под тепето" Иво Дернев обяви, че в нея липсва изненада. В последните няколко месеца усилено се говореше, че ГЕРБ ще заложат на друга карта, а не на Иван Тотев.  Факт е вътрешно -партийното напрежение около сегашния кмет, което датира още от..

публикувано на 22.07.19 в 15:55

И без Тотев Пловдив може да се управлява като при Тотев

Лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов смята, че големият въпрос пред пловдивчани е не дали Тотев си тръгва от общината, а дали  големите проблеми на Пловдив като корупцията, управлението на трафика, презастрояването, неефективното използване на парите също си тръгват с него.  Отговорът е не. Тотев си тръгва, но след него остават проблемите...

публикувано на 22.07.19 в 15:46

След Тотев разговорът на БСП с пловдивчани ще е по- лесен

Председателят на групата общински съветници на БСП и вероятен кандидат за кмет на партията Николай Радев смята, че няма изненадани от отказа на кмета Иван Тотев да се бори за трети мандат. Това беше известно на всички пловдивчани, изненада няма.  Според него е било ясно ясно, че Тотев трудно би спечелил трети мандат след натрупаните при..

обновено на 22.07.19 в 15:45

Тотев се оттегли, за да не загуби срамно изборите през октомври

Лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева смята, че отказа на кмета Иван Тотев да участва в местните избори е най- правилното решение, за да не претърпи срамна загуба през октомври. Не той се отказа, а пловдивчани се  отказаха от него отдавна, защото наложи порочен модел на управление, без диалог и комуникация при взимането на важните за..

обновено на 22.07.19 в 15:45

Решението на Тотев е лично и трябва да бъде уважено

Това е лично решение на господин Иван Тотев и то трябва да бъде уважено. Но трябва да се коментират и мотивите, с които той решава да не се кандидатира за трети мандат. Най-вече – че има известна умора, прегряване. Да управляваш град като Пловдив не е лесно. Господин Тотев управляваше града през последните осем години. И може би умората..

публикувано на 22.07.19 в 15:34