Дарин Тенев: Няма познание, което абсолютно не зависи от нас!

| обновено на 19.12.16 в 14:51


Дарин Тенев е доцент по теория на културата в катедра „Социология и науки за човека" в ПУ „Паисий Хилендарски", японист, специализирал три години в Япония и директор на Института за критически и социални изследвания(ИКСИ), основан през 1991г. в София.

За Социология се говори предимно преди избори и то в тесните рамки на цитиране на статистически данни и рейтинг на политици. ИКСИ в тясно сътрудничество с катедра Социология и науки за човека в ПУ, са в основата на разработването на едно модерно течение в Социологията, като наука за познание на обществото и човека, и това е Социоанализата. Само преди дни с голям успех завърши специализирана конференция на тема "Праксеологическият обрат: от етнометодология към социоанализа".

Специално за Радио Пловдив доц. Тенев събра есенцията на новостите в преподаването и изучаването на науките за човека.

„Ако не се справим с нашето минало отпреди 1989г., ние всъщност не можем да наследим добре себе си. Родителите искат нещо от децата, но не са много сигурни какво искат, защото нямат далечен хоризонт. Децата искат да отговорят на очакванията на родителите си, но искат и да се разбунтуват и не знаят как, защото също нямат далечен хоризонт. И това е малка част от темите, които изследваме социоаналитично в Института за социални и критически изследвания и в катедра Социология и науки за човека.“

Какви са българските студенти в сравнение с японските и вярно ли е че японските студенти понякога спят на лекции, ще разберете от цялото интервю на доц. Дарин Тенев в аудио файла.


Още от категорията

„Алтер его” с Митко Новков и Златна превъзходна!

Кой изяде ябълката? И що за ябълка е това? Ябълката на Нютон? Ябълката на раздора? Златна превъзходна? Или ГМО, ашладисано на маракуя? Ето такива фундаментални въпроси ще разискваме с нашия гост Митко Новков по повод новата му книга „Изядената ябълка”.  Няма да пропуснем да го подложим и на кръстосан разпит по литературни, критически и..

обновено на 16.11.19 в 11:10

В "Срещите" разговор за йога - философия или духовна практика

Тази събота „Срещите” ви предлагат един разговор с Лана Петкова за  йога, според някои учение, философия, изкуство. Според други - духовна практика, която обаче ни учи на среща със самите нас. Е ли възможна тази среща?

обновено на 16.11.19 в 10:18

Пловдив отбелязва седмата Нощ на театрите

Хитовото представление „Слава“ и 5 тура с разходки зад кулисите на Драматичния театър ще зарадват театралните фенове. Началният час на представлението, което разказва истинската история на най-лошата певица на света Флорънс Фостър Дженкинс, на Камерна сцена e тази вечер от 19.30 ч. С лед края на постановката екипът ще се срещне с..

публикувано на 16.11.19 в 08:31

"Красотата, която споделяме" от кв. Столипиново

„Красотата, която споделяме” е името на съвместния проект за изкуство на съпричастието между Дуварколектив и творци от кв. Столипиново.  Проектът представя серия художнически книги и колажи печат върху коприна и предмети, документиращи съвместен творчески процес със семейства в кв. Столипиново.  Авторите от Дуварколектив са художникът Хана Роуз от..

публикувано на 16.11.19 в 07:42

Концерт на 8 рояла тази вечер в Пловдив

„Концерт на 8 рояла“ ще представи днес формацията от 16 музиканти, ръководена от проф. Томислав Байнов - пианист и педагог със световна кариера.  В Клавирния му ансамбъл  са включени пианисти от Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините. Заедно те имат изпълнения на творби на шест ръце, но на един роял, за..

публикувано на 16.11.19 в 07:29