Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35