Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата за Соломон Паси

Премиера на книгата  „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ и среща с него, ще се състои тази вечер в  Пловдив. 


Публикациите в книгата  са от целия период на прехода  и „ни припомнят колко важно е в политиката да се служи на големи каузи, да се поставят високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за достигането на голямата цел“, казва съставителят Максим Минчев, и допълва, че “по-голямата част нещата, които Соломон Паси е предвидил, в крайна сметка са се случили или предстои да се случат. Като приемането на България в НАТО и ЕС“.  

Двамата ще се срещнат с пловдивчани тази вечер книжарница  „Хермес“ Централ“ в Пловдив. 

Книгата на издателство „Хермес“  се издава във връзка с 60-годишния юбилей на Соломон Паси, а неин съставител и редактор е Максим Минчев. 

Максим Минчев: „В желанието си да сглобя тази книга имах три мощни съюзника. Привилегията да работя през по-голямата част от времето заедно със Соломон Паси. Паметта, запечатала дългия, но възторжен път на осъществените мечти и каузи. Убедеността, че събрани накуп, неговите позиции, мнения, коментари и идеи биха били не само интересни за хората, но и полезни за тези, които се занимават или смятат да се занимават с  политика. „

Соломон Паси – между смелите идеи и успешната им реализация

Какво е общото между влизането на България в НАТО и един трабант? Между българското присъствие в Антарктида и Космоса и една неправителствена организация? Между членството в Европейския съюз и общото зарядно устройство за подвижните телефони? И въобще между смелите прогнози и последвалото ги неизбежно сбъдване?

Вероятно мнозина ще се досетят, че „общото“ най-много приляга на Соломон Паси. Един съвременен български политик, който безспорно можем да определим като един от най-нестандартните и в същото време най-успешните в най-новата ни история.

Тази книга ни припомня колко важно е в политиката да се служи на големи каузи, да се поставят високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за достигането на голямата цел. Тази книга по-скоро потвърждава, че смелите идеи в крайна сметка биват реализирани. Защото те са продукт на сериозна мисловна дейност, на мощна ерудиция, на висок ценз и най-вече на желанието да бъдат в услуга на държавата и обществото. В по-голямата част нещата, които Соломон Паси е предвидил, в крайна сметка са се случили или предстои да се случат. И това го нарежда сред онези личности, които кореспондират с въжделенията на света през ХХI век."

 В интервю за Радио Пловдив Соломон Паси  каза, че не би се отказал от нищо, което е твърдял, и за което е работил през изминалите 27 години.

За избора на Радев за президент: 2016-та беше особена година за света. През 2016-та като че ли центробежните сили взеха временно надмощие над глобализацията и антисистемни решения бяха взети във Великобритания и в Съединените щати, това което всички виждаме, но и на много други места по света, които са по-малко известни,  като например във Филипините.  На този фон смятам, че антисистемното решение, което беше взето в България, а именно да бъде избран генерал Румен Радев за президент беше добрата новина. България направи изключение спрямо света –  в случая антисистемното ни зарадва, защото има нещо много символично в това, че генерал Радев след Освобождението е петият държавен глава на България, който не е партиен член като първите четирима са Батенберг, Фердинанд, Борис Трети, Симеон Втори и сега Румен Радев е петият, който не е бил партиен член, т. е. ние може да очакваме една независимост и една свобода в решенията, които той ще взима.

За бежанците, за които той преди  година прогнозира, че в следващите 15 години, в България ще дойдот около два милиона: Темата с бежанците е колкото стара, толкова и нова. Миграцията е най-естествения процес, съпътствал развитието на човечеството през последните 250 хиляди години. Миграция има откак са се родили първите Адам и Ева. Дали през следващите 15 години България трябва да очаква 2 милиона бежанци? Напълно възможно е всякакви такива цифрови прогнози да се окажат дори подценяващи процеса. Очакваме в Африка да има население от  два и половина милиарда души, като от тези два и половина милиарда души до 2030 г. нищо чудно, не, нищо чудно, а съвсем логично и очаквано поне половината да тръгнат на север към Европа, а населението на Европа е само половин милиард човека, това означава, че два пъти повече африканци ще тръгнат към Европа. Всичко това съотнесено към българските мащаби означава, че при население от 7 милиона българи трябва да се готви да посрещат 14 милиона, а не само два. Но ние сме предложили една стратегия, защото няма национално решение, няма индивидуално решение, дори няма и чисто европейско решение, но има световно решение на този проблем и нашата лаборатория – лабораторията на Атлантическия клуб е предложила всеобхватен подход към проблема на миграцията, който започва с нейния генезис и завършва с нейната крайна дестинация – това е програма от пет точки, която се надявам ще можем да връчим на служебното ни правителство и то вече да го придвижи нататък към Европейския съюз и защити една подобна стратегия. България не е най-голямата, не е най-водещата страна в ЕС, но тя е най-много изложена на ударите на миграцията, или е сред най-изложените на ударите на миграцията, и има задължение да впрегне интелектуалния си потенциал и да даде работещи решения, които да се прокарат от страна на цяла Европа към целия свят. 

Интервютата със Соломон Паси и Максим Минчев са в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книгата "Възхвала на провинцията" на Секулов вече е по книжарниците

Излезе от печат книгата на Александър Секулов „Възхвала на провинцията“.   Томчето е с печата на пловдивското издателство „Хермес“, като в изданието писателят, поет и драматург Секулов е събрал свои белетристични форми като остра есеистична проза, философски прозрения, изпълнени с хумор и ирония, както и житейски афоризми. Книгата е..

публикувано на 19.03.24 в 06:48
Керана от Космоса, във второ студио на

Филмът "Ретроспект" на пловдивски екран

Говорим за новия, на практика чисто пловдивски, филм на шотландския режисьор Стивън Люис Симпсън "Ретроспект". Шотландецът  го снима в обикнатия от него град под тепетата  с изцяло местен екип и ще го покаже официално на  "София филм фест". Участват : Симеон Алексиев, Стивън Люис Симпсън, Юлия Йорданова(Керана), Иво Игнатов, Стефан Попов, Елена..

публикувано на 18.03.24 в 15:55

Преге - предаване за света на книгите, 16.03.24 - 23.03.24

В предаването за книги на Радио Пловдив на 16.03.2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Владимир Набоков. Съгледвач. 96 стр., ок. 3А, Фама+, 2024. Крис Клийв. Злато. 352 дстр., ок. 6А, ICU, 2024. Моника Исакстюен. Бъди мил с животните. 112 стр., 3А, Персей, 2024. Анелиз..

публикувано на 18.03.24 в 09:28

100 години от рождението на Димитър Радичев

В Смолян с фотоизложба ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на фотографа-художник Димитър Радичев. Събитието се организира от Народно читалище "Христо Ботев - 1871" и Клуба на дейците на културата в родопския град.   „Димитър Радичев е роден в село Момчиловци. Музикалната дарба на твореца се изявява в самодейните форми на читалище..

публикувано на 18.03.24 в 07:03

В "Срещите" - за доброто и злото

Тази събота "Срещите" ви предлагат един разговор за доброто и злото.  Разговор с философа Георги Каприев, поета Иван Ланджев и писателя Николай Илчевски. Слушайте, струва си. Чуйте цялото предаване на 16.03.2024 г. в звуковия файл

обновено на 16.03.24 в 10:37