Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното Правителство вдъхва оптимизъм

Преди 20  години динамиката на живота беше различна и „ни натискаше“ да вземаме решения всеки ден. Сега тези решения  могат да бъдат по-подготвени, но съм убеден, че в този си състав Правителството ще се справи по-добре, отколкото всички предишни досега, заяви бившият служебен премиер и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски. 

Ако Правителството дава отчети обаче всяка седмица, както през 1997 г., тогава, ще досади на хората. Ние имахме тежки решения като въвеждането на  валутния борд. Сега  това, което доста ме вълнува, е състоянието на външния дълг. Малко хаотично се вземат решенията по тази тема, а а,з като човек работещ в сферата на икономиката, се интересувам за състоянието на външния дълг,за него  прогнозите са застрашителни. По темата си заслужава да се даде публично съобщение. Това може да го направи и служебният кабинет, който не е излъчен от НС.  Няма пречка за това, както показва съвременната българска история.

Съставът на кабинета предполага голяма степен на независимост. Едно от най-важните решения е например за усвояването на  еврофондовете. И двете правителства на Бойко Борисов по този въпрос работеха изключително слабо. Задължително е да има много по-бързи контакти с Брюксел, за да се види, къде не са изпълнени ангажиментите. Друг важен ангажимент на Правителството  е да прочете тези 17 точки, поставени като условие от Брюксел, защото и Станишев, и Борисов обещаваха излизане от Шенген. Ние все още сме в Шенген и извън еврозоната  и това трябва да се подготви. Какво страшно има в необходимостта да прочетеш тези точки и да започнеш да ги изпълняваш една след друга. Пармаментът трябва да подготви това изпълнение, подчерта Софиянски.

По думите му, служебното Правителство вдъхва оптимизъм, защото голяма част от хората са му познати и е уверен, че те ще се справят по-добре от всички предишни от 2007 досега. За 10 години сменихме 7 правителства и това ще бъде най-доброто, подчерта Софиянски, но препоръча да се изчака все пак, за да се види какъв кредит на доверие ще има в края на работата си. Софиянски припомни, че оглавяваното от него Правителство е  завършило дейността си със 75%  одобрение от хората. Но да приемем, че сега са по-сложни времената. Шенген, отпадане на мониторинга, това са задачите, по които предишните правителства се провалиха. Ако сега Правителството подготви добре основата, ако всички виждаме това нещо, колкото и шарен да е Парламентът, можем да упражним натиск да продължим в този състав. Но ако в партийните централи продължават да назначават партизани, а не професионалисти в областите, тогава ще трябва да отидем на революция след изборите.

Президентът Радев бе остро критикуван от мен, когато го избраха. Росен Плевнелиев не успя да се справи добре. Оперативността, която сега проявява Радев, показва, че влезе бързо в ситуацията, кабинетът е балансиран и има всички шансове той  изкара едно добро президенство.  Струва ми се, че имаме шанс да имаме един деен и добър президент, подчерта още Стефан Софиянски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35