Тръмп провокира света с не/безопасни действия

С първите си действия и разговори с Ангела Меркел и  Владимир Путин Доналд Тръмп  изпълнява предизборна програма, но и тества общественото мнение и световния елит, включително НАТО, ООН и Европейския съюз.

За смисъла на сигналите, които дава разговаряме със Симеон Николов, който е директор на Центъра за стратегически изследвания.

Според него заявките на новия американски президент не са безопасни и носят риск за развитието на проблемите, които владеят международната сцена- имиграцията, бежанската криза, начинът, по който функционират световните институции.

Тръмп дойде на власт с обещание за промяна, но тя видимо е нееднозначно приемана и сред неговите избиратели и в самите Съединени щати, съдейки по бурните негативни реакции.

Анализаторът открои тенденция на любопитно поставяне на Турция като събирателна точка на интересите за глобалната сигурност. 

Симеон Николов акцентира, че провокациите на Тръмп са тест за външната политика, с който ще трябва да се съобразят отделните и по - малки държави. По неговите думи умната дипломация би трябвало да се опита да превърне рисковите от новата американска политика в шанс за пренастройване.Още от категорията

"Тренд": Преди вота ГЕРБ води с 31,5%, БСП за България - 30,4%

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите, както и минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП показва представително за страната проучване на "Тренд", направено в периода 11-17 май сред 1007 души.  Проучването показва, че три партии са със сигурно представителство в Европейския..

обновено на 22.05.19 в 16:40

Случаят "Своге" разтърси цялата ни транспортна система

Богдан Милчев от  Института за пътна безопасност коментира, че  повдигането на темата "Своге" преди изборите не е случаен факт.  За Радио Пловдив той коментира казуса с решението на застрахователната компания „Бул инс“ да изплати по 10 лева на наследници на загиналите при автобусната катастрофа край Своге миналата година както и ревизираното за по..

публикувано на 22.05.19 в 16:37

Първата копка за газ от Гърция да не е поредна, а последна

Премиерите на България и на Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни. Тръбата е дълга  182 километра като входът й е  Комотини, а  изходът – Стара Загора. Пускът й е планиран през 2020 година. Тогава се планира и преносът на първите количества на синьо..

обновено на 22.05.19 в 15:52

Европа изглежда за България като Солунската митница

Политологът Татяна Буруджиева коментира няколко дни преди изборите за европейски парламент, че се разминаваме с дебата за Европа. Според нея се води казионна и отдалечена от хората кампания за европейски избори, която ни предлагат от ЕС. Вижте ме! Така не може да продължава. Някакви хора затворени в собствените си кули, харчат едни сериозни..

публикувано на 22.05.19 в 12:07

До края на юни ще постигнем консенсус за цената на F16

Няма да подпишем договор, който е неизгоден за България, заяви в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод преговорите с американската страна за покупката на новия изтребител Ф-16.   Министърът призна, че преговорният процес е забуксувал заради непреодолими засега различия за цената на самолетите.  Той обаче изрази..

публикувано на 21.05.19 в 14:45