Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата с Борисов е оздравителна, ГЕРБ е семейството ми

В " Ден след ден" разговаряме със Здравко Димитров – Зико, посочен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като един от „вождовете“ в местната организация, областен управител, играл на местните избори игра с Реформаторския блок. 

Според Здравко Димитров срещата на активистите на партията в Пловдив е имала оздравителен характер.

 " Тази среща и как да ви кажа има нужда да се затегнат редиците, да бъдат мотивирани членовете, както да съберем и по-голям брой симпатизанти, които да гласуват за нас, които явно на президентските избори не гласуваха за нашия представител".

Репортер: А приемате ли персонално критиката и към вас отправена, и към Иван Тотев?

Здравко Димитров: Аз доста често си чувах името, но аз не съм в градската организация, от една година не съм и в областната структура и не съм присъствал на събранията и как да ви кажа, имаше хора, които се изказаха, но аз не съм присъствал там.

Репортер: Но хората ви приемат като едно от лицата на ГЕРБ в Пловдив, това е факт,  нищо, че бяхте изключен на времето от парламентарната група на ГЕРБ.

Здравко Димитров: Това е факт, но не съм присъствал на тези заседания. Нямам просто възможност да влияя на някои процеси.

Репортер: Няма ли няколко властови центъра в ГЕРБ – Пловдив, което доведе до разколебаване на партията тук, включително и около вас?

Здравко Димитров: Не, винаги съм го казвал, ако трябва да бъда коректен и точен, при мене идват хора, които са отритнати, изгонени, пренебрегнати от ГЕРБ. Това са хората, а те не са малко, това са първите, които тръгнахме. ------------------И бяхме с чисти намерения, правехме всичко на добра воля, когато беше най-трудно. Наистина, повярвайте ми, беше доста трудно. Просто всеки си търси място за поканване и това е истината – не съм молил никой при мене и някакви завери да правя – ГЕРБ е моето семейство. Аз съм го казал, аз съм дал десет години, най-добрите години, от живота. 

Репортер: Но играта е с Реформаторския блок на местните избори, бяхте водач на реформаторите.

Здравко Димитров: Не само на реформаторите, много партии ме подкрепиха на местния вот.

Репортер: Но играхте срещу ГЕРБ.

Здравко Димитров: Не срещу ГЕРБ. Защо срещу ГЕРБ?

Репортер: Защото, когато човек е представител на друга политическа сила, води друга листа на практика дърпа гласове към себе си.

Здравко Димитров: Тези хора, които гласуваха за мен така или иначе нямаше да гласуват за г-н Тотев. Това е тема затворена, всичко е минало  заминало, всичко е наред.

Репортер: А сега накъде? Към ГЕРБ или към реформаторите?

Здравко Димитров: Но моля ви се, какъв Реформаторски блок? Аз не знам защо такъв въпрос ми задавате.

Репортер: Защото бяхте в Реформаторския блок, затова ви питам.

Здравко Димитров: Не съм бил, пак ви казвам, ясно и точно, не съм бил никога в Реформаторския блок. Ако трябва да бъда точен помогнах на Реформаторския блок да имат 3 места в този парламент, това е, но те ме подкрепиха, аз не съм бил част от Реформаторски блок. Не съм се молел на някой да ме подкрепя, просто видяха в мое лице възможност да си реализират тук общински съветници.

Репортер: А ще участвате ли на тези избори? Как виждате своето присъствие в ГЕРБ през следващите два месеца, пък и повече във времето?

Здравко Димитров: От позицията, на която съм – областен управител, реално аз няма как да ходя по митинги и събрания, но ако се наложи ще си взема отпуска и ще помагам.

Репортер: А бихте  ли се кандидатирали?

Здравко Димитров: За това вече си има бюро на партията, те решават.

Репортер: В какви отношения сте с кмета Иван Тотев, защото и такава критика имаше?

Здравко Димитров: В петък бяхме с Иван Тотев, с Менда Стоянова, тук в моя кабинет, два часа си говорихме. Проблем не е имало.

Репортер: Говорите си и мислите еднакво за стабилизиране на ГЕРБ – Пловдив, така ли?

Здравко Димитров: Важното е не само ГЕРБ, и града.  И това някои хора не могат да го разберат. Няма полза, били сме свидетели, когато областна администрация и общината не работят в синхрон – страдат хората, страда общината. Били сме и то не беше далеч това време. Сега какво по-хубаво от това, когато областния по дадени въпроси е на едно мнение с кметовете на общини, когато им помага, когато е връзка между самата община и дадено министерство, няма по-хубаво от това нещо.

Репортер: Но експремиерът каза „Пловдив, разочаровахте ме.”

Здравко Димитров: Честно казано, не знам тук какво имаше предвид. 

Репортер: И няма лидерска битка кой е по-по-най?

Здравко Димитров: По-скоро размаха пръст, евентуално за да не се стигне на тези избори до там.

Репортер: А вие как оценявате развитието на Пловдив през изминалия мандат и сега?

Здравко Димитров: Аз мисля, че тази оценка трябва да я дадат пловдивчани.

Репортер: Тя е важна, защото от тук нататък ще зависи дали ГЕРБ ще спечели повече гласове на изборите за Народно събрание.

Здравко Димитров: Разбира се, разбира се. Точно така.

Репортер: Смятате ли, че някъде да се помогне на Пловдив и да се акцентира върху развитието му, за да може това да бъде оценено от пловдивчани?

Здравко Димитров: Разбира се, разбира се, че трябва да се помага. Това е и ролята на държавата, това е и ролята на областния управител. Вчера стана въпрос за околовръстното, задължително трябва входа на Пловдив, Голямоконарско шосе – това се неща, на които трябва сериозно да се погледне и държавата да се намеси – това е летище Пловдив, това е „Въча” – каскада „Въча” – питейната вода на Пловдив – много е важно. Спорта, стадионите, има начини да се помогне...

Репортер: Имахте битка така или иначе през изминалите години с Методи Андреев, сега той отиде в друга дясна партия – на Радан Кънев, има ли от днешна гледна точка какво да кажете за Методи Андреев?

Здравко Димитров: За разбиването на структурите нали? Ето, вие сама го казахте, аз този човек не искам и да го коментирам. Очаквам от този, който го сложи едно извинение, нищо друго не искам, само едно извинение да ми каже, нищо друго и продължавам напред.


Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35