РЕКЛАМА

В село Момчиловци ще учат китайски език

| обновено на 08.02.17 в 14:50

През това лято в село Момчиловци ще учат китайски език. И то безплатно, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Всичко започнало преди 8 години, когато в селото дошли китайски туристи. Толкова много харесали красотата на родопското село и вкуса на българското кисело мляко, че започнали да го произвеждат в Китай, с марката "Момчиловци". 

 Кметът Сийка Суркова: Курсовете по китайски ще се проведат през август до средата на септември, курсът ще бъде с продължителност месец и половина, той се финансира от китайската компания, която от осем години произвежда мляко с марка Момчиловци в Китай. А инициативата е на кметството заедно с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. В момента правим списъци, радващо е, че интересът е голям. В Момчиловци имаме хора, които надхвърлят 60 г.  и разбира се, деца на 7, 8 и 9 години. На всички е ясно, че за месец и половина не може да се научи език, но могат да се положат основите и всеки, който иска от тук насетне може да надгражда.

Преди 8 или 9 години една група китайци дойде в Момчиловци с интерес към киселото мляко. Тогава им заквасихме мляко, винаги се прави от жена, облечена в народна носия и всички казваме, че влагаме много любов в квасеното  мляко.  Те бяха впечатлени освен от млякото ши от красивата природа тук, в Момчиловци. Малко след това излезе и новият бранд в Китай, който носи името на нашето село.  И всъщност така се породиха връзките между Шанхай и Момчиловци.

От тук насетне мисля, че все повече ще се говори за ползи за Момчиловци. Първо, никак не е маловажно, че селото ни стана известно в цял свят като селото на дълголетието. Първо, целият китайски народен знае за Момчиловци, идват често тук. Освен това рекламата наистина е в световен мащаб. Малки инициативи, които са спонсорирани от китайските  партньори тук разнообразяват и живота в селото ни и инфраструктурата ни. От тук нататък обаче обсъждаме нещо по-мащабно като изграждане на мандра и ферма, където да се произвежда кисело мляко с марка „Момчиловци – в Момчиловци”.  Има еоще идеи, които обаче са в процес на обсъждане. Мисля, че ползите за селото от тази връзка никак не са малки.

Суркова  разказа и за религиозния туризъм в селото: Може би знаете, че Момчиловци е едно от малкото християнски села в региона, където вярата е съхранена, жива, тя се пази и не почит. Момчиловци е заобиколено от 27 параклиса, посветени на различни светци, имаме три светещи кръста, имаме лековито аязмо, църквата ни е на 180 г. и е част от 100-те национални туристически обекта, т. е. предпоставките да развиваме религиозен туризъм ги имаме доста отдавна. Освен това параклисите и тези забележителности са свързани с туристически маршрути и предизвикват интерес за преход от страна на туристите. 

Цялото интервю със Сийка Суркова е в звуковия файл. 


print Отпечатай
Още от категорията

"Книги за смет" в Пловдив на 23 април

Традиционната кампания „Книги за смет“ ще събере пловдивчани в неделния ден на площад „Стефан Стамболов“ /до детската въртележка/, които искат да получат книга по избор по предварителна селекция на заглавията. Всичко това само срещу един килограм пластмасови отпадъци. А всеки, предал два или повече от два килограма, ще получи и втори талон за..

публикувано на 22.04.17 в 09:50

"Заклятието на оборищенци" в панагюрското село Баня

141 години от Априлското въстание по стар стил. Време, което идва да ни напомни, че свободата не се получава даром и за нея с цената на живота си са се борили нашите предци. За смелите българи от Великото Народно събрание на Оборище разказват точно днес членовете на Национално дружество „Традиция“ с възстановка „Заклятието на Оборищенци“, която..

публикувано на 22.04.17 в 09:26

Ние сме в антрето на Европа, при машините за лъскане на обувки

Можем да определим настоящия политически момент като повратна точка, нова ера с нови предизвикателства, изискваща от новото българско правителство да е на висотата на грандиозната задача, да се впише адекватно в тази промяна и да я осъществи. Позицията е на професора по социология от БАН Духомир Минев, който оглавява Eвpoпeйcĸaтa aнтибeднocт..

публикувано на 21.04.17 в 15:51

Пийте бира "Извън протокола"

Какво да пием , след като във водата има уран?  Въпросът е жизненоважен, тъй като организмът ни може да получи увреждания, ако продължим да пием вода с уран. Съветът е да спрем да поемаме вода. С какво да я заменим обаче? Препоръката е не само към хората от Хасково и Първомай. Дават я д-р Аргир Аргиров , заместник-директор на РЗИ-Пловдив и мъж..

публикувано на 21.04.17 в 13:40
Проф. Боян Дуранкев

Пенсионните абсурди и "модерното робство" продължават

Като "абсурд и опашати лъжи" проф. д-р Боян Дуранкев определи предложенията за промени в пенсиите, както предизборно, така и следизборно.   Има много трудещи се, които даже няма да мислят за пенсии, тъй като при 200 хиляди  заплата, можеш да отделиш доста пари настрана.  Но  165 лв минимална пенсия това е геноцидна пенсия. По-добре е..

публикувано на 21.04.17 в 11:23

Празникът Живоприемни източник в църквата "Св.Парасакева"

Днес  на Светли петък, православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоприемни  източник”.  Денят е и втори храмов празник за църквата "Св.Параскева" в Пловдив. Светата Литургиа и Пасхалния водосвет за празника , са водени от Знеполски  епископ Арсений.  В България има два манастира с името „Живоприемни  източник”, а в..

публикувано на 21.04.17 в 10:13

Институциите действат панически, запечатване на кладенци е излишно

Уpaнът във вoдaтa нa Xacĸoвo и в Πъpвoмaйcĸo cяĸaш дoйдe изнeвидeлицa.  A тaĸa ли e вcъщнocт? Koй и ĸъдe в гoдинитe пpocпa, чe тoвa щe ce cлyчи, ĸъдe aдминиcтpaтopитe зaбyтaxa дoĸлaдитe нa yчeнитe, пиcaни пpeди гoдини, и дoĸъдe щe cтигнeм ceгa?  По темата разговаряме с професора - хидрогеолог и инженер Пламен Пенчев. Той познава района и..

обновено на 20.04.17 в 15:38