РЕКЛАМА

В село Момчиловци ще учат китайски език

| обновено на 08.02.17 в 14:50

През това лято в село Момчиловци ще учат китайски език. И то безплатно, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Всичко започнало преди 8 години, когато в селото дошли китайски туристи. Толкова много харесали красотата на родопското село и вкуса на българското кисело мляко, че започнали да го произвеждат в Китай, с марката "Момчиловци". 

 Кметът Сийка Суркова: Курсовете по китайски ще се проведат през август до средата на септември, курсът ще бъде с продължителност месец и половина, той се финансира от китайската компания, която от осем години произвежда мляко с марка Момчиловци в Китай. А инициативата е на кметството заедно с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. В момента правим списъци, радващо е, че интересът е голям. В Момчиловци имаме хора, които надхвърлят 60 г.  и разбира се, деца на 7, 8 и 9 години. На всички е ясно, че за месец и половина не може да се научи език, но могат да се положат основите и всеки, който иска от тук насетне може да надгражда.

Преди 8 или 9 години една група китайци дойде в Момчиловци с интерес към киселото мляко. Тогава им заквасихме мляко, винаги се прави от жена, облечена в народна носия и всички казваме, че влагаме много любов в квасеното  мляко.  Те бяха впечатлени освен от млякото ши от красивата природа тук, в Момчиловци. Малко след това излезе и новият бранд в Китай, който носи името на нашето село.  И всъщност така се породиха връзките между Шанхай и Момчиловци.

От тук насетне мисля, че все повече ще се говори за ползи за Момчиловци. Първо, никак не е маловажно, че селото ни стана известно в цял свят като селото на дълголетието. Първо, целият китайски народен знае за Момчиловци, идват често тук. Освен това рекламата наистина е в световен мащаб. Малки инициативи, които са спонсорирани от китайските  партньори тук разнообразяват и живота в селото ни и инфраструктурата ни. От тук нататък обаче обсъждаме нещо по-мащабно като изграждане на мандра и ферма, където да се произвежда кисело мляко с марка „Момчиловци – в Момчиловци”.  Има еоще идеи, които обаче са в процес на обсъждане. Мисля, че ползите за селото от тази връзка никак не са малки.

Суркова  разказа и за религиозния туризъм в селото: Може би знаете, че Момчиловци е едно от малкото християнски села в региона, където вярата е съхранена, жива, тя се пази и не почит. Момчиловци е заобиколено от 27 параклиса, посветени на различни светци, имаме три светещи кръста, имаме лековито аязмо, църквата ни е на 180 г. и е част от 100-те национални туристически обекта, т. е. предпоставките да развиваме религиозен туризъм ги имаме доста отдавна. Освен това параклисите и тези забележителности са свързани с туристически маршрути и предизвикват интерес за преход от страна на туристите. 

Цялото интервю със Сийка Суркова е в звуковия файл. 


print Отпечатай
Още от категорията

В петък в Пловдив ще е над 40 градуса, през нощта близо 27

Очакванията са в петък в Пловдив максималната температура да надхвърли 40 градуса , каза по радио Пловдив климатологът Георги Рачев. По думите му четвъртък, петък и събота ще са горещи дни в цялата страна и нищо чудно в България да е най-топлото време в цяла Европа. В понеделник, 3 юли се очаква рязко захлаждане, при което температурите ще спаднат..

публикувано на 26.06.17 в 16:39

Не сме унищожили археология

Твърдението на археоложката Росица Миткова, че след строителни дейности изцяло е заличен целия културен пласт на Плоската могила, която датира от 5000 години преди Христа, предизвика проверка от специална комисия на Министерството на културата. Обектът се намира в район „Северен“ на „Брезовско шосе“ 155 и на негово място инвеститорът..

обновено на 26.06.17 в 15:36

Отрицателните оценки за 44 НС - два пъти повече от положителните

44­-тото Народно събрание започва работа в условията на силна поляризация, което се отразява и на цялостния му рейтинг – 15% положителни срещу 39% отрицателни оценки, това показва последното проучване на Алфа рисърч, представено за Радио Пловдив от социолога от агенцията Геновева Петрова. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си,..

обновено на 26.06.17 в 15:36

В "Извън протокола" - Алекси Кесяков

Какво се случва по пътищата на България, където стотици души загиват всяка година заради безумия в движението?  Война ли е това или бедствие, или пък е епидемия? Или пък е генетично обусловено проклятие, предаващо се по наследство?  Тъжната равносметка е на Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на..

публикувано на 26.06.17 в 15:31

БЛС настоява Сметната палата да провери НЗОК

Дебатите за финансирането на болниците продължават. Те са на дневен ред не само в обществото, но и сред депутатите. В петък се състоя второто заседание на парламентарната здравна комисия. Заместник-председателят на БЛС доктор Галинка Павлова заяви в интервю за Радио Пловдив, че има разминаване от 5 милиона лева между отчетените средства..

публикувано на 26.06.17 в 11:12

Чест и отговорност се измерват и с месечния фиш за заплата

Пред МВР стоят много сериозни задачи и те ще станат още по- сериозни с предстоящото председателство на ЕС догодина. В този контекст за заплатите в системата и за  условията на работа разговаряме с Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР. По думите му 15-20% увеличение е искане, което подлежи на коментар и..

публикувано на 26.06.17 в 10:50

Смесената избирателна система ще гарантира парламентаризма

Предложението за законопроект за смесена избирателна система, който беше приет от НС на БСП през почивните дни, трябва да бъде обсъден със структурите по места. И едва тогава да бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Това обяви Георги Търновалийски, секретар на ПГ на БСП. Той обясни, че такъв законопроект е обещан на избирателите, но..

публикувано на 26.06.17 в 10:42