Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реквием" от Моцарт – довечера в ГДК "Борис Христов" в Пловдив

| обновено на 10.02.17 в 09:36
Снимка: dnevnik.bg

"Реквием" от Моцарт ще звучи тази вечер в Градския дом на културата „Борис Христов“ в памет на големия български диригент Добрин Петков.

Концертът е днес, защото на 10 февруари се навършват 30 години от кончината на маестрото, ръководил пловдивските симфоници в най-добрите години на формацията. "Реквием" е последната творба на Моцарт, която пише, когато е сериозно болен, и е определяна за „най-великия шедьовър на всички времена“. Диригент на концерта е музикалният директор на Държавна опера - Пловдив Диан Чобанов.
 

Първото изпълнение  на „Реквием“ е на 10 декември 1791 г., пет дни след смъртта на Моцарт и три дни след погребението му в общ гроб. Реквиемът е завършен от неговия любим ученик Зюсмайер, като и до днес  остават различни версии, каква част от партитурата е написана от Моцарт  дали само първите 8 такта на "Lacpimosa", и каква от Зюсмайр.

Реквиемът няма аналог в православието, а само в католическата църква, това е тържествена траурна меса (заупокойно богослужение), което е излязло отдавна от храмовете и има своите концертни интерпретации, припомня диригентът Диан Чобанов. Той изказа изненадата си от факта, че скоро ще има  изпълнение на "Реквием" Моцарт в зала Колодрума. 

Залата е крайно неподходяща. Скоро там имаше опит за опера. Звуковете са разминават, идват от различни страни. Шокиран съм.

Солисти на концерта на Държавна опера-Пловдив са Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.

Добрин Петков е роден на 24 август 1923 г, в Дрезден, Германия. Музикалното си образование започва през 1927 г., като учи цигулка и участва в продукции и концерти. През 1935 г. дирижира детските опери "Сватбата на Мишока Мики" и "Иванко" в София и Белград, дава 20 самостоятелни концерта в България, един от които съвместен с Панчо Владигеров. В периода 1946-1947 завършва Държавната музикална академия в София със специалност диригентство и композиция и на 1 септември 1956 г. е назначен за диригент в Пловдивския държавен симфоничен оркестър. Шест години по-късно вече е първи диригент на Софийска държавна филхармония и главен диригент на Софийска народна опера едновременно.

Умира в София на 10 февруари 1987 г. От 1995 година Пловдивското средно училище за музикално и танцово изкуство носи неговото име.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13