Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката се връща в ефира на БНР :)

Автор:

От 1 март 2017 г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на „Музикаутор“. След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор между Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“.

Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че Радиото и "Музикаутор" са постигнали приемливо споразумение за двете страни и са уточнили параметрите по договора, който предстои да бъде подписан:

Това, което ни се предлагаше в началото, беше 5-годишен договор. Сега сключваме 3-годишен. Стъпките, с които се увеличават плащанията, са по-малки. Благодарение на това достигнахме до едни проемливи нива за Радиото. Даваме едно увеличение на средствата към "Музикаутор", което дано се усети от изпълнителите, от българските текстописци и композитори.

Основният проблем, откъдето дойде и този спор между нас, е това, че БНР не води преговорите с "Музикаутор" за тарифата, която се заплаща. Това е странно и затова ще се борим – ние като Национално радио и "Музикаутор" като организация, която защитава авторските права, заедно ще се борим да има нова регулация в тази сфера. Да има една по-ясна регулация, в която да бъдат ясно разписани правилата. Ние винаги сме били най-големият платец към "Музикаутор". Ние уважаваме труда на композиторите и това е и причината да се стремим колкото се може по-бързо да имаме споразумение с "Музикаутор", за да можем да пускаме и онези автори, които не са ни предоставили музиката си. Искам да благодаря на всички тези композитори, които ни подкрепиха в този момент! 

Председателят на управителния съвет "Музикаутор" Ясен Козев посочи, че новият договор няма да се различава съществено от сключваните досега:

Добрите новини вече са налице. Постигната е равнопоставеност, разположена в едно 3-годишно споразумение с БНР, така че да има баланс и да няма недоволни.

Припомняме, че в резултат на наложената забрана от страна на „Музикаутор“, от началото на годината Българското национално радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори. Огромната подкрепа на авторите е очевидно доказателство колко значима е ролята на общественото радио, за да може българската музика да достигне до своята публика и колко е важна връзката със слушателите на националното радио за всички музиканти.

Българското национално радио благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска  музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио. Българското национално радио благодари на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност. 

Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора  за колективно управление на авторските права.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02