Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избягалият затворник-заловен с телефонна клопка

| обновено на 27.02.17 в 21:00

След проследяване, наблюдение и сложна оперативна инсценировка е заловен избягалият миналия вторник от затвора убиец Тома Ендрев, разказаха представители на полицията и прокуратурата. Криминалистите са влезли в дирите на  рецидивиста на третия ден след дръзкото му бягство – в петък. 

Ледът се пропуква в петък, 24-ти февруари.  През това време са разпитани десетки негови близки и познати, проверени множество адреси, като постепенно кръгът се стеснява около съкилийника Мариян Пенев, с когото Томата е поддържал близки отношения зад решетките. 

Самият Мариян е излязъл преди около година от затвора и жвеел на свободен наем в Пловдив.  

Оказва се, че  двамата са забелязани и заснети от камери няколко пъти на открито – по улици и кафенета и дори има сигнал за избягялия чак във Варна, но това се изяснява. 

Известно е, че от петък нататък  Тома Ендрев се е укривал в квартирата на приятеля си Мариян в блока, известен като  Малкия Гигант. В неделя криминалистите прилагат заблуждаваща постановка и ятакът на беглеца влиза в  капана. Както ще чуете, полицаите изглежда  толкова убедително са приложили безотказните похвати на телефонните измамници, че съучастникът на убиеца все пак се е хванал, макар със сигурност да е бил нащрек, знаейки че укрива издирваният в цялата страна Тома Ендрев. 

Все още Тома Ендрев отказва да дава показания къде се е укривал първите два дни, както и какво го е накарало да избяга. Той стори това късно вечерта във вторник, докато е бил конвоиран към пловдивския затвор от общежитието от отворен тип „Хеброс“, където се е грижел за служебните кучета.  

Като вероятна причина за крайното му решение се предполага очакващото го наказание заради самоотлъчката му от миналата седмица, когато на своя глава е избягал от общежитието за да се срещне с приятелката си в центъра на Пловдив. 

Престъпникът е бил транспортиран без никакви предпазни средства – като белезници например – и само от един  охранител – инспектор Гълъбов. Томата си носел събран в сак целия личен багаж,  явно съзнавайки, че с облекченият му режим, на който е преминал заради примерното си поведение миналата година – е свършено. Край с отпуските и малките затворнически награди.  В един момент той се обърнал, подвикнал на надзирателя и метнал сака в лицето му. Това объркване му било достатъчно за да хукне в галоп между блоковете и да избяга в тъмната нощ. 

Заради това  сега се води вътрешно разследване срещу инспектора. Ако вината му се докаже, той също подлежи на тежко наказание, добави районният прокурор Гергана Мутафова. 

Тома Ендрев излежава комбинирана 18-годишна присъда за множество кражби, но най-вече за жестокото убийство през 2003 година, когато младият тогава, но вече утвърден с няколко присъди рецидивист, заклал хазяина си, след което разчленил трупа му в опит да заличи следите си. Той обаче бързо бе разкрит, а присъдата си получи през 2005 година.

До изтичането и са оставали около три години,  но сега го очакват още толкова заради бягството и нападението над  конвоиращия го надзирател.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3-ма са обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Двама мъже и жена са заплашвали и изнудвали 46-годишна жена да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване на имотна вреда. Спрямо един от задържаните е повдигнато и обвинение за..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21