Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП води пред ГЕРБ с един процент, според "Медиана"

| обновено на 22.03.17 в 08:37

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

„Медиана” носи отговорност за данните, които са публикувани на сайта на агенцията, но не и за некоректно цитиране на данни, както и за интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото изследване.

Тази информация се предоставя въз основа чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс и съгласно него медиите, които се позовават на данни от това проучване са длъжни да я оповестят.

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3– 3,5 милиона избиратели.  Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

В момента (пет дни преди изборите) БСП води пред ГЕРБ с един процент. Това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около един процент – в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции  имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – „Реформаторски блок-Глас народен“ и  „АБВ-Движение 21“. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в Парламента до последния момент.

Ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни  събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България.

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция. 

ИЗБОРНИ НАГЛАСИ КЪМ 20 МАРТ 2017 ГОДИНА

% от вероятните гласоподаватели

БСП за България

27,7

ГЕРБ

26,6

Движение за права и свободи

11,1

Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО

10,2

Воля

9,6

Реформаторски блок - Глас народен

5,1

АБВ – Движение 21

4,0

Нова република

1,1

Движение да България

1,1

Обединение ДОСТ

0,8

Движение за радикална промяна Българската пролет

0,6

ДРУГИ

2,1

100 %


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП, възможен е и шестпартиен парламент

"Екзакта Рисърч Груп" проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания. Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на..

обновено на 24.03.17 в 15:02

На финала води ГЕРБ, следват БСП, Патриотите, ДПС и Воля

Дни преди вота картината на електоралните нагласи е следната: сред онези, които се очакват да гласуват за партия или кандидат, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% - БСП.  Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота. Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1...

публикувано на 23.03.17 в 16:38

ГЕРБ приближава 3% преднина пред БСП

Преднина от 2.6% за партия ГЕРБ пред БСП на предстоящите извънредни парламентарни избори прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч Груп". В навечерието на вота проучването ѝ отчита, че ГЕРБ ще получи 31.7% от гласовете на твърдо решилите да участват в изборите. За БСП биха гласували 29.1%. Много близки са позициите между "Обединените..

публикувано на 23.03.17 в 14:01

АФИС: Пет партии влизат в 44-тото НС, победителят e под въпрос

Дни преди извънредните парламентарни избори все още остава неясен отговорът на въпроса кой ще е победителят. С равни възможности за първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели, показва..

публикувано на 23.03.17 в 12:06

ЕСТАТ: ГЕРБ води с 2,6% БСП, 6 партии в новото НС

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване - 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Изследването на общественото мнение агенцията е направила между 8 и 15 март и е финансирано със собствени средства. Очакванията на ЕСТАТ са до урните да отидат между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели...

публикувано на 22.03.17 в 15:14