Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орфееви таланти завладяват пловдивските сцени

Фолклорни дарования от цялата страна си дават среща на националния конкурс „Орфееви таланти”, който ще се проведе на 24 и 25 март на сцените на Военния клуб и Концертната зала, както и на открито на площад „Централен” в Пловдив.

Форумът, организиран от Община Пловдив, Националния младежки фолклорен съюз и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, предоставя възможност за изява на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, като целта е съхраняване и обогатяване на българската национална култура.

Регламентът разделя участниците в 6 групи – от деца в детските градини, до над 25-годишни – учители, народни изпълнители и любители.

Председател на журито ще бъде ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев, а членове са проф. Тодор Киров, проф.  Любен Досев, проф. Костадин Бураджиев, проф. Даниела Дженева и други изтъкнати изпълнители на фолклор и специалисти.

До момента участие са заявили повече от 500 изпълнители. Събитието се провежда ежегодно, по традиция през предпоследната седмица на месец март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В ГХГ гостува "Приказният свят се нарича Наив“

От днес до 24 септември Асоциацията на художниците наивисти в България  представя голяма изложба - панорама на този стил, както сред българските художници, така и сред европейските им колеги. На първия етаж в Залите за временни експозиции над 25 български автори от цялата страна ще покажат живопис, рисунки и пластики. А на втория етаж ще гостуват..

публикувано на 03.09.24 в 12:10

НХА показва изложбата "Вечният конферанс" в "Тракарт"

Изложбата „Вечният конферанс“ представя част от музейната програма на Националната художествена академия и част от дългосрочен проект със същото заглавие, на който институцията слага началото през 2019 г.  В експозицията са включени над петдесет графични и цветни етюда, като сред представените автори са имената на едни от най-известните български..

публикувано на 03.09.24 в 12:01

Големият клоун Еластик ще гостува на "TheatAir" в Пловдив

С шествие на италиански улични музиканти на 5 септември ще се открие 12-ото издание на Фестивала за улични изкуства TheatAir (Тиът еър) в Пловдив.   Артистите от група  „Гранде Кантаджиро Баратоли“ ще тръгнат от Римския стадион, ще преминат през Главната улица и ще стигнат до Виенския павилион на Цар-Симеоновата градина. На същото..

публикувано на 03.09.24 в 11:45

Дамян Мандалиев с първа самостоятелна изложба в Пловдив

"Сънища, спомени, мистерии", така се нарича изложбата живопис, която открива в галярия "Пловдив" художникът Дамян Мандалиев. "Този автор е пример за това, че човек може във всяка възраст да осъществи мечтите си, да учи, да се обърне професионално към изкуството и да изгради себе си като творец", коментират от ДПХ в деня на откриването на..

публикувано на 03.09.24 в 10:46

Изложба за юбилея на ансамбъл "Тракия" откриват на Римския стадион

Изложба под надслов „50 години ансамбъл „Тракия“ – 50 години емоция“ ще бъде открита тази вечер на Римския стадион и ще продължи до 16 септември. Тя е част от събитията, посветени на юбилея на ансамбъла. Екипът на емблематичната фолклорна формация е подготвил 26 пана, които разказват за началото на трупата, превръщането й през годините в..

публикувано на 03.09.24 в 07:15