Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите в социалната икономика имат ръст от 30%, но едва 10% от инвалидите работят

Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

За мен е чест да присъствам на шестия Европейски форум за социално предприемачество. Това е едно признание за България, за нейните усилия в каузата на социалната икономика и социалното предприемачество. Този форум е важен, защото отразява една важна реалност, че каузата за социалната икономика привлича все повече поддръжници във всички европейски държави, в това число и България. 

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Европейския форум за социално предприемачество в Международния Пловдивски панаир. 

Държавният глава разгледа и Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, в който участват над 100 социални предприятия от различни държави. Румен Радев се запозна и с иницативата за поставяне на лого за идентифициране настоките и услугите, произведени от социални и специализирани предприятия. 
С името на знака „Произведено в България от хора с увреждания“, всеки потребител ще знае, че подпомага социалната и трудова реализация на хората с увреждания. 
В България има ръст с 30% на предприятията, които се включват в социалната икономика и предоставят възможност за работа на хората в риск и в неравостойно положение, заяви социалният министър на България Гълъб Донев.

По време на форума стана ясно, че са необходими още мерки за подкрепа от страна на държавата за разкриване на нови работни места за хора с увреждания. „Трява да се решат някои генерални въпроса. Нужно е да се дават повече поръчки на тези предприятия, повече работа. И тук е мястото на държавата чрез Закона за обществените поръчки. Освен  това общините също трябва да бъдат ангажирани", заяви Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. 

Стастистиката показва, че по-малко от 10% от хората с увреждания работят у нас. Работните заплати в повечето случаи не надхвърлят минималната, а често те са и под нея.

По време на изложението днес работодатели коментираха, че са необходими допълнителни облекчения при наемането на работа на хора в неравностойно положение. Те предлагат премахването на изискването трите дни от болничните да се плащат от работодателя, когато става въпрос за хора с увреждания.

Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика е ясно послание за Европейския съюз, че хората в неравностойно положение трябва да бъдат подкрепени още по-решително в бъдеще, а основната задача пред обществото е да се бори срещу дискриминацията спрямо тях. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31