Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийните страсти да отстъпят пред националния консенсус

Всички институции трябва да работят за добрата подготовка и успешното председателство на България, което да е с ясни приоритети. Това каза в Пловдив Вицепрезидентът Илияна Йотова по повод подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС следващата година.

Йотова уточни, че страната ни се очертава като стабилната част от региона на Югоизточна Европа, на фона на всичко, което се случва около границите ни.

България трябва ясно да постави въпроса за сигурността в ЕС и за разрешаване на две много тежки кризи - миграция и бежанци. От друга страна Европа още не е излязла от много тежката финансова и социална криза, подчерта вицепрезидентът

Очевидно е, че у нас ще има голяма коалиция и много сериозна опозиция, каза още Йотова и посочи, че според нея това е гаранция за успешен мандат.

Всички ние ще спечелим, ако поне до председателството, както и в тези шест месеца, когато България ще е председател на ЕС, партийните страсти отстъпят място на националния консенсус, смята още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова взе участие в научна конференция за студенти и докторанти в Пловдив на тема „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства“. Тя каза, че  оптимизмът и е в младите хора и допълни, че е крайно време България след 10 години в ЕС да се избави  от тази роля и позиция като страна, която приема политиките на Европа, но не ги формира и не ги реализира.

По повод на промените, които ще се обсъждат в изборното ни законодателство Илияна Йотова заяви, че е горещ привърженик на чл. 26 от Конституцията, който дава еднакви права и задължения на всички български граждани, независимо къде се намират те. 

Това е един от текстовете, който има най-голяма подкрепа от всички българи, смята още Йотова. Тя не е убедена, че този състав на 44-то НС ще е в готовност с новите предложения на Изборния кодекс.

Имаме нужда и от хоризонтални  промени в Закона за българите в чужбина, както в Закона за чужденците и в Закона за българското гражданство, защото други промени ще са кръпка на парче, заключи Йотова.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55