Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Константинов показва "Свръхдинамичност на цветовете"

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив гост е художникът Анастас Константинов, който открива изложба в софийската галерия ЛИК. 

Публиката и ценителите ще видят картини от експозицията със заглавие „Свръхдинамичност на цветовете“, в която ще бъдат показани и най-новите живописни платна, рисувани между 2016 и началото на 2017 г.

Галерия ЛИК представя от 26 април до 15 май едно емблематично име на съвременната българска живопис - художника Анастас Констанстантинов, пишат галеристите.
Снимка


Последните изяви на Анастас са свързани с участия на международната артсцена, като част от успешния пет-годиншен проект за представяне на творчеството му в престижни артпанаири, като Select Fair 2012 в Art Basel Miami Beach’ (САЩ), Select Fair New York City 2014 и др. 

Творбите на Анастас участват и в кураторски проекти на един от големите имена на френската критика Кристиан Ноорберген.

Един от големите изследователи и познавачи на българското изкуство проф.д-р Аксиния Джурова по повод на творбите на Анастас отбелязва, че картините му „провокативни като послание, прехвърлят мост между библейски притчи и съвременния, изпълнен с опасности и драматизъм свят, чрез типична за него екстазна интуиция към митологичното, към това, което ежедневно губим и без което, все още за щастие, не можем. Тези характерни за художника пластични аналогии са пресъздадени с необикновена фантазна измислица, която съществува само в детското въображение и лудостта на зрелия творец.”

Наистина българската публика ще бъде изненадана от изкуството на Анастас, за който можем да кажем, че винаги провокира със своите изяви.

СнимкаСнимка

Изкуствоведът д-р Райна Дамяни за изложбата на Анастас:        

 „Имаш четки, имаш боя, нарисувай си Рая и влез в него“

 Никос Казандзакис

Тази екзистенциална мисъл на Казандзакис като че ли е написана за художника, роден в България, творящ по целия свят и изучаващ материята и духа – Анастас Константинов.

 Залезът наближава и омекотява режещия срещу погледа хоризонт. Часът на ниското слънце. Казандзакис и Константинов  са седнали на маса срещу морето и отпиват следобедното си узо. Мълчат и наблюдават октоподите в прозрачните чинии, от време на време се сещат за някоя от русалките, с които вече имат спомени от предишни подводни животи. Вечерта постепенно се настанява около тях и те започват да спорят за древните гърци, траки, за безсмислието на изкуството и за неговия смисъл, за извънземните, за войните и любовите, за Бог и безверниците, за търговците в храма, за края на света и раждането на нова цивилизация. Но тази цивилизация като че ли Анастас вече я познава, състояние което Спилбърг би назовал като „завръщане в бъдещето.“ Без да подозират Анастас и Никос, Майлс  Дейвис ги подслушва от къщата, в която се събужда, защото не е спал две денонощия в размисли за новия си джаз албум, чиято обложка ще е рисунка от Анастас, а текста написан от Никос. Те, тримата са страхотен екип за проект, ето това е идеята ми за новия ми кураторски проект, но те въобще не предполагат. Ще кажете, ама….те  познават ли се? Разбира се. Как не ви е хрумвало? И тримата изследват свръх динамиката, както и  паузите в изкуството. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа "Домът на пчелите" е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.  Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе през 2023 г...

публикувано на 16.04.24 в 07:44

Изложба "Хляб на насъщен"

Дружеството на пловдивските художници кани любителите на изкуството на изложбата на Вихра Григорова, която се открива под надслов „Хляб наш насъщен“ в галерията  на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за..

публикувано на 16.04.24 в 07:41

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45

Пловдив ще развива културния мениджмънт по проект Cult art Pro

Фондация „Пловдив 2019“ спечели нов европейски проект - Cultart Pro с финансиране от половин милион лева. Това е най-високо оцененият проект сред повече от 70 кандидатури към програмата Еразъм+, управлявана от  Център за Развитие на Човешките Ресурси в България.  Проектът, който вече имаше едно издание в Пловдив, ще се реализира в..

публикувано на 15.04.24 в 13:45