РЕКЛАМА

Българските работници са тотално подценени

В деня на труда и на международната работническа солидарност говорим за работещите българи и за усещането за не дотам адекватно заплащане на труда, което неминуемо съпровожда почти всеки в България.

Усещане, което не е субективно, а обективно. Дори ако се позовем на проучванията, които показват, че България продължава да е сред страните в Европейския съюз с най-ниско заплащане. Днешният ден обаче КТ „Подкрепа“ посвещава на празник, а не на протест.
Снимка

1 май е ден, в който ние можем не само да поставяме и отстояваме своите искания, но трябва да отчетем това, което е направено в годините. Ако не беше 1 май, нямаше да има 8 часов работен ден, майчински, болнични и пенсии, обезщетения за безработица и отпуски. Затова от „Подкрепа“ решихме, че този празник трябва да бъде отбелязан. Защото той не е празник на една или друга политически сили, а на трудовите хора, заяви в интервю за Радио Пловдив Йоанис Партениотис, вицепрезидент на синдиката.

Вицепрезидентът на "Подкрепа" подчерта, че България е на последно място по заплащане на труда в ЕС. Трябва ясно и точно да кажем – българския работник е недооценен и подценен от бизнеса у нас. Данните показват, че неговата производителност е два пъти по-ниска от средната европейска, но пък и неговия труд е четири-пет пъти по-ниско платен. На практика това означава, че българския работник получава два пъти и половина по-ниско заплащане за своята производителност. Необходимо е адекватно заплащане на труда, което респективно да повлияе и на размера на пенсиите, категоричен е Партениотис.

Цялото интервю с Иоанис Партениотис можете да чуете в звуковия файл.

Икономическият анализатор от Института за пазарна икономика Явор Алексиев заяви пред Радио Пловдив, че скоро не се очаква българите да получават европейски заплати.

СнимкаЕвропейските заплати няма да се случат скоро в България. Поне що се касае за средната работна заплата за страната. Когато обаче говорим за средна заплата трябва да уточним, че едва 30% от хората получават такова възнаграждение, обясни Алексиев.

Той коментира и заявката на политическите партии, че средната работна заплата ще достигне 1500 лева.

Това обещание не може да се реализира. Освен, ако не видим някакъв бурен икономически растеж, който да е в порядъка на 4-5 %. Ръст на възнагражденията ще има. Средната работна заплата вероятно ще стигне до 1300-1350 лева, но тя ще се получава от много малък кръг българи, обясни Явор Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

НАТО може да помогне за заздравяване на морските граници

ЕС и американския президент Доналд Тръмп се разминаха по отношение на Русия, но се обединиха около въпросите свързани с борбата с тероризма. За изводите и нагласите след срещата на върха в Брюксел - коментар на доцент Марин Русев, политически анализатор и ръководител на катедра „Регионална и политическа георграфия“ в СУ „Климент..

публикувано на 26.05.17 в 11:38

Великите европейци - Робърт Луис Стивънсън

„По-добре е да пътувате, изпълнен с надежди, отколкото да пристигнете” – твърди великият европеец Туситала. Кой, по дяволите, е Туситала ли?  Ами така на Самоа наричат шотландския писател и пътешественик Робърт Луис Стивънсън. Той прекарва последните си години накрай света, на остров в малкия архипелаг и печели любовта на местните. Името..

публикувано на 26.05.17 в 10:59
Любомир Дацов

Няма нищо страшно при въвеждането на еврото

България в очакване на нов европейски сценарий... Идеята на еврокомисаря по икономическите въпроси, който обяви, че страните, които не са в Еврозоната, ще получат "предложение, на което не могат да откажат", предизвика нови надежди и реакции у нас. Готова ли е страната ни за тази стъпка и какви ще са икономическите и социални измерения,..

публикувано на 26.05.17 в 09:57

Очаквам пасажи в стенограмите за КТБ да бъдат заличени

Утре изтича срокът за разсекретяването на стенограмите от консултативните срещи при президента Росен Плевнелиев за фалита на КТБ. Според главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който заведе иска за разсекретяването на стенограмите, срещите за банката са две. Първата е на 29 юни 2014-та и на 14 юли 2014-та като на втората е присъствал..

публикувано на 25.05.17 в 16:53

Силна година за розите

Тази година реколтата от маслодайна роза е много силна, каза за Радио Пловдив Иван Чиков, собственик на розови градини и част от розоварна край карловското село Климент. Реалната цена е около 3.20 лева, като за берачите е 1 лев за килограм цвят. Иван Чиков посочи, че проблемите са сварзани с липсата на работна ръка, въпреки осигуреното..

публикувано на 25.05.17 в 16:20

В хода на Путин за кирилицата няма история, а само политика

В думите на Владимир Путин за това, че писмеността е стигнало до Русия от македонска земя няма история, има само политика, коментира в интервю за Радио Пловдив Илиян Василев, бивш посланик в Русия и анализатор. Той заяви, че обикновено хората очакват, че когато руският президент прави послания в тях има явен или пък скрит смисъл. В този..

публикувано на 25.05.17 в 14:59

Между нас и децата ни има вакуум

Какви обществени дефицити разкри появата на дебютната книга на 24-годишния автор Стан и какво се крие зад  посланието  „Нищо от това, което познаваш днес, няма да е твоята действителност утре. Ти си на ход!“  За грешките, за самотата, фалшивите приятели, провалите, лидерството и цената, която плащаме, когато красноречиво си затваряме очите..

публикувано на 25.05.17 в 11:50