Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футуристичен проект за Опера на "Адата" предлага млад архитект

Младият пловдивски архитект Мирослав Насков проектира футуристична сграда на Операта, съобщава PlovdivTime.bg В дипломния си проект той е поместил зданието, напомнящо вълна,  на остров Адата. Сградата разполага с концертна зала с 1200 места, места за изложби и разходки.

Адата  е включен в програмата за Европейска столица на културата 2019 като важно място за  изкуство на открити площи, където да се правят временни инсталации, паркове, и изложби. Същевременно Пловдивската опера дълги години се бори за сдобиване със собствена сграда и наскоро проблемът се изроди в политически скандали на местно и национално ниво.

„Комбинирах желанието островът да се оживи с оставената без дом Опера Пловдив, и направих една по-абстрактна и смела картина. Проектирах зданието като вълна, която върви напречно на реката. Идеята е, че за да се случи нещо, трябва да тръгнеш срещу течението. Да застанеш срещу твоите предубеждения, за да измислиш нещо ново“, отбелязва архитектът

Тя е изпълнена в стилистиката на само-захранващата се и зелена архитектура, която използва природните дадености - естествена светлина и вентилация, събиране на слънчева енергия и вътрешни градини. Изключително сложната конструктивна система е подобна на знаменития Културен център на Гайдар Алиев в Баку, Азербайджан, и на Операта в Харбин, Китай.

Мирослав, който наскоро се дипломира като архитект в Нов Български университет, е роден и и израснал в Пловдив. С моя проект искам да върна мислите на хората към реката. Да привлека вниманието на пловдивчани, пък и на туристите към реката“, казва Мирослав Насков.

Той дава за пример градове като Париж, Рим и Лондон, чиито реки – Сена, Тибър и Темза са притегателно място не само за техните жители, но и за милиони туристи от цял свят. Около реките кипи живот и хората масово се стичат за снимки и веселби по мостовете. „Навсякъде в градовете, разположени край реки, има пешеходни мостове, където гражданите се разхождат и наслаждават на гледките.

В Пловдив единственият пешеходен мост е покрит и затворен от магазини. Минавайки по него, не можеш да гледаш реката“, допълва арх. Насков, който тази година ще следва архитектурен дизайн в престижния Университет в Бат, Великобритания. В проекта за залата той е предвидил и пешеходен мост наблизо в унисон със стратегическите планове на община Пловдив, които залагат на подобно съоръжение.


Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54