РЕКЛАМА

Грешката с Манол Пейков трябва да се поправи

Изумена бях, защото освобождаването на Манол Пейков в този сюжет, който се е развил на поредното заседание на Общинския съвет в Пловдив, показа за мен две неща – непознаване работата на фондацията и непознаване на членовете на УС на „Пловдив – 2019”.

Това заяви Пенка Калинкова, член на УС на неправителствената организация по повод решението на общинските съветници да отстранят Пейков от УС на фондацията.

Тя подчерта, че в залата на местния парламент е бил и изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев, но никой не се е допитал до него.

Пенка Калинкова допълни още, че  доцент Ангел Иванов от БСП е съзрял някакво противоречие в протокола. Там има една изпусната дума. Трябва да го кажем съвсем честно, че Манол Пейков предложи безвъзмездно да направи издаването на книгата, а защо се стигна до всичко това? Защото ние, той и аз, оспорихме в някаква степен коментираната цена колко би струвало издаването на тази книга, на това изследване, което е направено по проекта „Махала”. Видяха ни се много тези 30 хиляди лева и той се нае да го направи безвъзмездно, но в протокола от заседанието това е изпуснато, коментира Пенка Калинкова и припомни, че той и майка му Божана Апостолова, са правили много пъти подобни жестове.

Грешката трябва да бъде поправена

Аз мисля, че общинските съветници вече съжаляват, че са допуснали тази грешка. Така ми се струва. Така е редно да съжаляват. И трябва да си посипят главите с пепел, както се казва в притчите, категорична е Калинкова.

УС на „Пловдив 2019“ настоява за извънредно заседание на Общинския съвет поне с две точки – да се прегласува решението за  оттегляне на Манол Пейков. Втората тема е за цялостната работата на общинската фондация „Пловдив - 2019”, защото има проблеми и те не са свързани само с парите за Европейска столица на културата през 2019 година.

За назначението на Александър Държиков

Не познавам лично новия заместник-кмет по култура  Александър Държиков и го познавам само странично, нямам лични познанства, ние не сме и разговаряли. Но ще ви кажа едно мое принципно съображение - работата на полето на културната деятелност е много специфична. Г-н Държиков вероятно в своята област е показал капацитет. За културната общност той е нов човек. Аз лично, след като се знаят моите пристрастия, не бих се наела да бъда управляваща в ДАИ, коментира Пенка Калинкова.


print Отпечатай
Още от категорията

Новият музей "Възникването на Пловдив" отваря врати тази есен

За загубата на праистория в Пловдив в програма "Точно днес" говорим с  проф. Йордан Детев , син на големия наш археолог проф. Петър Детев, който направи първото подробно проучване на Яса тепе 1 или Плоската могила.  От тази седмица тя е засипана с бетон, без да има направени нужните проучвания на част от происторическата селищна могила, датирана от 5..

публикувано на 24.06.17 в 09:17

Фестивалът на дивите цветя в Смилян представя "Изворен глас"

Петото издание на фолклорния събор с надиграване и надпяване „ Изворен глас “ – Смилян е кулминацията на Фестивала на дивите цветя в Родопите по горното поречие на река Арда, който стартира още през 2013 година.  Мероприятията са в селата по Арденското корито- Смилян, Сивино, Могилица, Арда, Горна Арда и Киселчово.  Всички те са разнообрази и..

публикувано на 24.06.17 в 08:30

Празник на слънцето на мегалита край село Бабек

Възстановка на древни тракийски ритуали на мегалита край брезовското село Бабек в Сърнена Средна гора ще направят днес членове на тракийското общество „Трескейа“. Обредите са посветени на Празника на Слънцето в най-дългия ден на годината, съобщиха от община Брезово. Празникът се провежда за 6-ти път на Люляковото светилище със Слънчевата..

публикувано на 24.06.17 в 07:52

Интересът към личността на Левски ражда и развенчава митове

Защо около името на Васил Левски непрекъснато се появяват "неизвестни факти", често граничещи с митове? За новия прочит на митовете за Апостола говорим с проф. Пламен Митев от Софийския университет, а ­ поводът е  национална конференция в Карлово, посветена на 180 -­тата годишнина от рождението на Апостола. През последните 27 години, търсейки..

публикувано на 23.06.17 в 16:41

Трябва да помогнем на Македония по пътя към ЕС

Повечето македонските медии се обединиха около тезата, че премиерът Зоран Заев е отвори кутията на Пандора с посещението си в нашата страна и заявените намерения за добросъседство с България. Кутията на Пандора в отношенията между България и Македония всъщност никога не е била затваряна, коментира в интервю за Радио Пловдив Любомир..

обновено на 23.06.17 в 16:04

Патриотите надуват безсмислени балони с "езиковата дъвка"

Да бием ли камбаните за книжовния български език в ерата на интернет и шльокавицата? Може ли чистотата на езика да се опази със закон? Предложението на депутатите от Обединените патриоти за такъв законопроект коментираме с доц. Борислав Георгиев, езиков антрополог и семиотик, преподавател в Нов български университeт. Това е 15 или 16..

публикувано на 23.06.17 в 15:38

Пловдив ще накара света да се влюби в него

Културният живот е водопад, който се пълни от преливащи реки.  Думите са на българката  от Австралия д-р Мария Стайкова - която е сред 12-те жени избрани да разкажат за себе си в серията „Обикновени жени с необикновени истории“  по повод 100-годишнината на Канбера като столица.  Номинирана  е за жена на 2011,  а в Пловдив пристига специално, за..

обновено на 23.06.17 в 15:02