Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски специалисти по сигурност и правосъдие на среща в Пловдив

Над 100-членна делегация от Франция посети Пловдив и се срещна с кмета Иван Тотев и неговите заместници Стефан Стоянов и Георги Маринов. Специалисти по сигурност, магистрати, юристи, адвокати, полицаи са на посещение в България, част от програмата им по едногодишен курс на обучение „Сигурност и правосъдие“.

Големият брой на преките чуждестранни инвестиции, Европейска столица на културата и подготовката за 2019 година, икономическото развитие, ниските проценти на безработица, търсенето на работници, бурното развитие на ИТ сектора и откриване на 6000 работни места в сектора, бяха сред темите на разговора. Кметът Иван Тотев не пропусна на отбележи богатата история и римското наследство на Пловдив и политиката, която администрацията провежда за тяхното опазване.

„Разкопките и археологическите находки, разнообразието на етническа култура и толерантността, с която Пловдив е известен, са сред причините ние да се гордеем с града, в който живеем“, обясни кметът и допълни, че всяка година се увеличава броят на туристическите нощувки, а привлекателността на Стария град го поставя на челна позиция в класациите на най-посещавана дестинация в България.

Предизвикателствата пред Пловдив като университетски град с 40 000 студенти, реализацията на европейските проекти, привличането на вискотехнологичните инвеститори и 70 000 заети в производството са причините да водим политика, която да развива икономиката на града“, сподели още кметът Иван Тотев и посочи, че Пловдив може да се нарече индустриалната столица на България.

„Бързото развитие на IT индустрията води до един добър стандарт на живот, а това привлича все повече млади хора“, подчерта заместник-кметът Стефан Стоянов. Производството в региона дава 50 %  от БВП, а бизнес услугите са най-динамичния сектор, определи той.

„Добър потенциал има и хранително-вкусовата промишленост. Тракия икономическа зона е сред най-големите в югоизточна Европа със своите 120 предприятия и свободни площи, а 1,2 милиарда инвестициите на зелено. Тук представителства имат два големи френски инвеститора – „Шнайдер електрик“ и „Ладекоер“, допълни в представянето си Стоянов.

Заместник-кметът Георги Маринов запозна присъстващите делегати от Франция с по-конкретни данни за функцията на общинска полиция и общинска охрана, които се грижат за спазването на реда в града. Той отбеляза, че основните места в Пловдив са под постоянно наблюдение, а допълнително 15 възлови кръстовища са оборудвани с камери. „Работи се и по проект за изграждане на видеонаблюдение на входно-изходните артерии с цел превенция и сигурност“, уточни още той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38