РЕКЛАМА

Наградите "Пловдив" - миг от паметта на града

| обновено на 24.05.17 в 16:49

Носителите на Наградата „Пловдив“  за ярки постижения в областта на  изкуството и културата, реализирани през 2016 година  вече са известни. Призовете бяха връчени на официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в десет категории.


В най-оспорвания раздел  „Художествена литература“, заради подчертано силните  кандидатури и трикратно  оспорвано гласуване, наградата получи Александър Секулов за поетичната книга „Море на живите“. Традиционно силно бе и представянето в категория „Изобразително изкуство, в която с приза бе удостоен творческият Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.  Награда „Пловдив“ за художествен превод  получи Анета Ташева за превод от френски на романа „Напълно объркан“ от  Жил Льогардиние.

Приз в категория „Журналистика“ взе Руслан Йорданов за информационната платформа Plovdiv Time – „Разни разкази“. Архитектурно студио  „АРКОНТ-А“ победи в категория „Архитектура“.  Безспорната награда за театър бе присъдена на  Държавен куклен театър – Пловдив за постановката на Веселка Кунчева „Дама пика“.Удостоена с приза в категория „Музика“ е Евгения Ралчева за ролята на сестра Анжелика в едноименната опера от Пучини.

Носител на наградата „Пловдив“ за аудио-визуални изкуства, фогография и операторско майсторство е тандемът  Виолин Палейков, Нончо Нончев.Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова получи приза в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“.

Присъдената за първи път награда „Пловдив“ в категория „Културно-историческо наследство и съхраняване на паметта“ бе връчена на финала на тържествената церемония от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев на Елена Кривошиева за реставрацията на  къща „Клиянти“ в Стария град. Тотев заяви, че новата категория му е особено скъпа, заради усилията на екипа и хората, които работят за настоящето на града, осъществявайки ежедневно връзка с миналото и бъдещето  и подчерта, че връчването на наградите „Пловдив“ отдавна се е превърнало в миг, който се съхранява в паметта на пловдивчани. 

След получаването на наградата Александър Секулов заяви пред Радио Пловдив, че към думите човек трябва да посяга тогава, когато имаш силно основание да го направиш. 

Желанието на твореца е  когато бъде прочетен, човек да каже "хубаво е да се живее", а не обратното като затвори корицата да се чувства уморен и обезверен. Истинската литература кара човек да живее, каза писателят.
Смятам, че съм човек, който се опитва да живее сред монолитни хора, монолитни идеологии и религии, а това е трудно за човек, който се колебае и съмнява, каза носителят на наградата "Пловдив".
Секулов посвети наградата си на Драматичен театър,защото "книгата се роди от спектакъла "Вълци".
Носителят на приза "Пловдив" за журналистика Руслан Йорданов / отличен и с приза "Черноризец Храбър" /, идва в Пловдив преди година, след 20 години журналистическа работа в София, в издания като "Стандарт", "Тема", "Пари", "168 часа", защото се влюбих в Пловдив. В духа на този град, в хората и възраждането, избухването на култура през последните години.  Тук има творци, които са на световно ниво.Това отразява и сайта, в който работя - Plovdiv Time, светлата страна на живота в Пловдив. 
Интервютата с Александър Секулов и Руслан Йорданов са тук. 
  

Още от категорията

Районните кметове с много проекти и очакване за финанси

Районните кметове очакват приемането на бюджета на Община Пловдив, за да получат  реална представа с кави средства ще разполагат през настоящата година. Какви проекти обаче са заложени в приоритетите им, как ще бъдат реализирани през оставащите месеци от мандата им и не на последно място  - как ще отговорят на очакванията на хората за  по-добър..

публикувано на 24.01.19 в 14:29

Адвокатурата трябва да заеме достойно място в обществото

Адвокат Иван Демерджиев е един от кандидатите за поста председател на Адвокатската колегия в Пловдив. Той има над 18 години стаж като адвокат, а до този момент беше секретар на колегията в града. Изборите за Адвокатски съвет са на 26 и 27 януари. РП: Защо решихте да се кандидатирате за председател на Адвокатската колегия в..

публикувано на 24.01.19 в 11:00

Ще защитавам професионалните интереси на моите колеги

Адвокат Зоя Тошкова е един от кандидатите, които ще се конкурират за поста председател на Адвокатската колегия в Пловдив. Изборите за нов Адвокатски съвет са на 26 и 27 януари. Зоя Тошкова е с над 20 годишен стаж на адвокат, преди това е била следовател. До този момент тя беше заместник-председател на колегията. Радио Пловдив: Адвокат..

публикувано на 24.01.19 в 10:43
Александър Маринов

Предсрочният парламентарен вот ще е доста скоро

Политологът проф. Александър Маринов определи като по-скоро успешни изминалите 2 години от мандата на президента Румен Радев.  Той формира и доказа пред обществото един много по-различен от останалите български политици облик, начин на говорене, характер. Освен това Радев прояви смелост и решителност да назовава нещата с истинските им имена. А това..

публикувано на 24.01.19 в 10:08

Пловдив - от традицията към модерността

„Пловдив – от традицията към модерността“ е темата на срещата в Пловдивско историческо общество, а гост е доцент Ангел Янков, директор на Етнографския музей в града. Ще бъде засегната и темата за важните пловдивски родове, които в началото на 19 век се превръщат в сериозен фактор в управлението на града.  Ще бъдат представени обичаите,..

публикувано на 24.01.19 в 08:23
Иван Нейков

Изравняването на осигурителните вноски е част от стара договорка

Преди 1998 г. работодателят плащаше цялата осигурителна вноска на работника. Разделянето на това задължение между работниците и работодателите бе част от споразумението при въвеждането на пенсионната реформа през 1998-1999 г. като още тогава се реши, че в един бъдещ момент вноските на двете страни ще бъдат поделени поравно. Това припомни в..

публикувано на 23.01.19 в 17:06
Доцент Мария Пиргова

Румен Радев е избор на Москва толкова, колкото е и Доналд Тръмп

С приближаването на европейските избори бракът между патриотичните формации в малката коалиция ще трябва да бъде замразен, коментира в интервю за Радио Пловдив политологът доц. Мария Пиргова. Тя прогнозира, че патриотите ще се карат определено време, но няма да свалят правителството, защото в пленарна зала ще гласуват неговите решения...

публикувано на 23.01.19 в 15:15