Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Пловдив" - миг от паметта на града

| обновено на 24.05.17 в 16:49

Носителите на Наградата „Пловдив“  за ярки постижения в областта на  изкуството и културата, реализирани през 2016 година  вече са известни. Призовете бяха връчени на официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в десет категории.


В най-оспорвания раздел  „Художествена литература“, заради подчертано силните  кандидатури и трикратно  оспорвано гласуване, наградата получи Александър Секулов за поетичната книга „Море на живите“. Традиционно силно бе и представянето в категория „Изобразително изкуство, в която с приза бе удостоен творческият Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.  Награда „Пловдив“ за художествен превод  получи Анета Ташева за превод от френски на романа „Напълно объркан“ от  Жил Льогардиние.

Приз в категория „Журналистика“ взе Руслан Йорданов за информационната платформа Plovdiv Time – „Разни разкази“. Архитектурно студио  „АРКОНТ-А“ победи в категория „Архитектура“.  Безспорната награда за театър бе присъдена на  Държавен куклен театър – Пловдив за постановката на Веселка Кунчева „Дама пика“.Удостоена с приза в категория „Музика“ е Евгения Ралчева за ролята на сестра Анжелика в едноименната опера от Пучини.

Носител на наградата „Пловдив“ за аудио-визуални изкуства, фогография и операторско майсторство е тандемът  Виолин Палейков, Нончо Нончев.Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова получи приза в раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“.

Присъдената за първи път награда „Пловдив“ в категория „Културно-историческо наследство и съхраняване на паметта“ бе връчена на финала на тържествената церемония от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев на Елена Кривошиева за реставрацията на  къща „Клиянти“ в Стария град. Тотев заяви, че новата категория му е особено скъпа, заради усилията на екипа и хората, които работят за настоящето на града, осъществявайки ежедневно връзка с миналото и бъдещето  и подчерта, че връчването на наградите „Пловдив“ отдавна се е превърнало в миг, който се съхранява в паметта на пловдивчани. 

След получаването на наградата Александър Секулов заяви пред Радио Пловдив, че към думите човек трябва да посяга тогава, когато имаш силно основание да го направиш. 

Желанието на твореца е  когато бъде прочетен, човек да каже "хубаво е да се живее", а не обратното като затвори корицата да се чувства уморен и обезверен. Истинската литература кара човек да живее, каза писателят.
Смятам, че съм човек, който се опитва да живее сред монолитни хора, монолитни идеологии и религии, а това е трудно за човек, който се колебае и съмнява, каза носителят на наградата "Пловдив".
Секулов посвети наградата си на Драматичен театър,защото "книгата се роди от спектакъла "Вълци".
Носителят на приза "Пловдив" за журналистика Руслан Йорданов / отличен и с приза "Черноризец Храбър" /, идва в Пловдив преди година, след 20 години журналистическа работа в София, в издания като "Стандарт", "Тема", "Пари", "168 часа", защото се влюбих в Пловдив. В духа на този град, в хората и възраждането, избухването на култура през последните години.  Тук има творци, които са на световно ниво.Това отразява и сайта, в който работя - Plovdiv Time, светлата страна на живота в Пловдив. 
Интервютата с Александър Секулов и Руслан Йорданов са тук. 
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35