Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостниците на ЕГ "Иван Вазов" са с пети резултат по БЕЛ в страната

Двете езикови гимназии в Пловдив са в топ 10 на училищата с отлични резултати на задължителната матура по Български език и литература. ЕГ „Иван Вазов“ е на пето място с резултат 5,51, а ЕГ „Пловдив“ на десето с успех 5,42. На първите места са столични гимназии.

На втората матура, която е по избор, в топ 10 влиза ЕГ „Пловдив с девети резултат.
      

Четири момичета от Пловдив имат по 100 точки на държавните зрелостни изпити за 12 клас. Милена Атанасова от Математическата гимназия и Лилия Грозева от ЕГ „Иван Вазов“ имат по 100 точки на изпита по математика, а Теодора Ненова от Хуманитарната гимназия и Яница Априлова от ЕГ „Пловдив“ са получили по 100 точки на изпита по английски език.

Това съобщи Стела Недкова, старши експерт по анализ на информацията и зам.-председател на Регионалната комисия по организиране и провеждане на зрелостните изпити в Пловдив през 2017 година.

113 са зрелостници от Пловдив и областта имат оценка 6,00, като 10 от тях имат по две пълни шестици. 1638 общо са отличните оценки от матурите в Пловдивска област. 1 193 са зрелостниците с отлични оценки над 5,50, като  в областта. 445 от тях имат по две отлични оценки.

Слабите оценки на матурите в областта са 634. Двама зрелостници имат 0 точки, като и при двамата това е на матурата по БЕЛ. 567 зрелостници имат слаби оценки, като 167 от тях имат по две слаби оценки.

Добър 4,35 е средният успех на матурите в областта. Най – висок е успехът по испански език – 5,49, следва немски език с успех 5,31. На матурата по български език и литуратура успехът е 4,33, а най – ниски са оценките по география 3,36.

Продължава да намалява броят на желаещите да се явят на втори държавен зрелостен изпит, отчитат от Регионалното управление на образованието в Пловдив.

По среден успех от двете матури ЕГ „Пловдив“ е на първо с 5,53, следва ЕГ „Иван Вазов“ с успех 5,48 и Търговската гимназия с 5,23. Изненадващо – Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ измества от четвъртото място Математическата гимназия с успех 5,10 срещу 5,09. На шесто място се нарежда СУ „Васил Левски“ в Карлово с успех 5,06.

Анализът на МОН сочи, че традиционно на матурите в 12-и клас най-високи са резултатите на зрелостниците в София-град, Смолян и Варна, а най-ниски - в Разград, Ямбол и Кърджали. 

И през тази година резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата в 12-и клас по преобладаващата част от предметите на матурите.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51