РЕКЛАМА

Нов орган за църквата в Раковски

| обновено на 18.06.17 в 10:06

По инициатива на отец Димитър и благодарение на  ентусиазма му след 25 години църквата  „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски отново ще бъде огласена от звуците на нов тръбен орган.

Снимка

Това ще бъде вторият такъв инструмент в католическа църква в Южна България.

Снимка

Органът е пневматичен, има 12 регистъра, два мануала и педалиера. Общия брой на всички тръби е 8000. Преди това този инструмент е служил на вярващите  в една германска енория и е на възраст около 60 години. Дървените тръби са изработени от специално дърво, от което се изработват цигулки.

Такъв тип инструменти е изключителна рядкост за нашата страна. Очаква се да прозвучи до края на месеца благодарение на италианският орган-майстор Алесандро Джиротто, който е в Раковски и работи неуморно за осъществяването на тази мечта.

Католическата църква „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб.

Междувременно  започна традиционното детско лято в Енория“Пресвето Сърце Исусово“. С молитва, песни и приветствие от Отец Ивелин започнаха детските игри в двора на Църквата. Темата на лятното мероприятие е за радостта и надеждата. Това е актуално размишление ,което присъства  в страни като Италия, Полша и като цяло в Европейските католически общности. По този начин децата ще опознаят отблизо и разберат по-задълбочено  значението на тези благодати, които  присъстват в живота им  и да  не ги забравят, когато пораснат. Освен спортните  игри на открития терен има изградени уоркшопи за изработване на броенички, картички и рисунки, които после ще бъдат изложени на постоянен  благотворителен базар в помощ на нуждаещите се. Детското лято ще продължи около месец.

Снимка


Още от категорията

Сменят мизансцена за свинските погребения, ще се вият сарми в Старческия дом

Почерпката на пловдивчани с две прасета няма да се състои до елхата пред сградата на Общината. Заместник-кметът по културата Александър Държиков съобщи, че шоуто ще се проведе в Старческия дом „Св. Василий Велики“ на Коматевско шосе на 26-ти декември от 9 часа.  Категорично няма да има мръвки и скара пред Общината, а който..

обновено на 19.12.18 в 14:49

Над 30 часа без вода са живеещите до парк "Рибница"

Жители на пловдивския квартал, заключен между бул. „Дунав“ и улиците „Васил Левски“, „Брезовско шосе“ и ул. „Борба“, са повече от 30 часа без вода. Надежда Григорова, която живее на ул. „Пазарище“, обясни, че чешмите са пресъхнали от 9 часа сутринта във вторник и до късния следобед все още нямат вода. Според справка на сайта на ВиК –..

публикувано на 19.12.18 в 14:47

Разфасоването на прасета до елхата било провокация

Няма да се разфасоват прасета на площада на 26 декември, направихме си социален експеримент - така кметът Иван Тотев се отрече от предложението, което лично произнесе от трибуната на Общинския съвет. Целта на обнародваната идея била да предизвика дебат за взаимодействието между традиционната и модерна култура. Новината предизвика бум на иронични..

обновено на 19.12.18 в 14:02

Затварят за цялостен ремонт Търговския център в Асеновград

Това решиха общинските съветници на днешното редовно заседание. На наемателите ще бъдат връчени двумесечни предизвестия, за да изнесат своя бизнес, а подплощадната зона ще остане затворена поне половин година, след като стартират належащите ремонтни дейности. Спешните мерки се налагат след извършени множество експертизи за състоянието на т.н. второ..

публикувано на 19.12.18 в 13:47

Един от най-силните випуски на МУ получи лекарските си дипломи

На тържествена  церемония абсолвентите от випуск 2018 на МУ - Пловдив получиха  дипломи за лекари по медицина и положиха Хипократовата клетва.  От дипломираните 152-ма лекари 44 са чуждестранни студенти от 12 държави, сред които Германия, Швеция, Македония, Кипър, Сирия, Украйна, Турция, Гърция, Финландия, Холандия, Ирак и Йордания.  Средният..

обновено на 19.12.18 в 13:40

В Аджисан махала ще събират боклука си в чували

Фирма „Чистота“ въвежда нова организация на сметосъбирането в тази централна градска част.  Директорът й Иван Стоянов обясни, че причината са усилените строително-ремонтни дейности за благоустрояването на квартала.  Тъй като в момента улиците и тротоарите там са разкопани и сметосъбиращата техника няма достъп до съдовете тип „Кука“. На..

публикувано на 19.12.18 в 13:39
Снимката е илюстративна

Катастрофа затрудни движението около кръговото на панаира

Към 13 часа е получен сигнал за пътно-транспортно произшествие между два автомобила – Тойота и такси Хюндай.  Инцидентът станал на бул. „България“ след кръговото на Панаира.  Едната от колите е обърната по таван. Леко е пострадала жената, управлявала Тойотата..  Движението в участъка е затруднено.

публикувано на 19.12.18 в 13:36