РЕКЛАМА

Нов орган за църквата в Раковски

| обновено на 18.06.17 в 10:06

По инициатива на отец Димитър и благодарение на  ентусиазма му след 25 години църквата  „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски отново ще бъде огласена от звуците на нов тръбен орган.

Снимка

Това ще бъде вторият такъв инструмент в католическа църква в Южна България.

Снимка

Органът е пневматичен, има 12 регистъра, два мануала и педалиера. Общия брой на всички тръби е 8000. Преди това този инструмент е служил на вярващите  в една германска енория и е на възраст около 60 години. Дървените тръби са изработени от специално дърво, от което се изработват цигулки.

Такъв тип инструменти е изключителна рядкост за нашата страна. Очаква се да прозвучи до края на месеца благодарение на италианският орган-майстор Алесандро Джиротто, който е в Раковски и работи неуморно за осъществяването на тази мечта.

Католическата църква „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб.

Междувременно  започна традиционното детско лято в Енория“Пресвето Сърце Исусово“. С молитва, песни и приветствие от Отец Ивелин започнаха детските игри в двора на Църквата. Темата на лятното мероприятие е за радостта и надеждата. Това е актуално размишление ,което присъства  в страни като Италия, Полша и като цяло в Европейските католически общности. По този начин децата ще опознаят отблизо и разберат по-задълбочено  значението на тези благодати, които  присъстват в живота им  и да  не ги забравят, когато пораснат. Освен спортните  игри на открития терен има изградени уоркшопи за изработване на броенички, картички и рисунки, които после ще бъдат изложени на постоянен  благотворителен базар в помощ на нуждаещите се. Детското лято ще продължи около месец.

Снимка


Още от категорията

Премахват опасната тролейбусна мрежа в "Източен" ?

Остава ограничено движението по бул.  "Освобождение", където в понеделник следобед паднаха част от жиците на неизползваната тролейбусна мрежа.  Предстои  падналите жици да бъдат премахнати, но процедурата първо предвижда уведомяване на собствениците от "Градски транспорт". Ако те не предприемат действия, то мрежата ще бъде демонтирана от..

обновено на 22.08.17 в 17:39

Полицаи разбиха нелегален цех за цигари в Столипиново

При полицейска проверка в Столипиново беше задържан над половин тон контрабанден тютюн, а по-късно бяха арестувани и двама души. В техния дом полицаите са намерили 466.5 кг нарязан тютюн, 71 950 празни заготовки за цигари, 44 машинки за пълнене, 12 000 найлонови пликчета със затваряща се лента, 4800 найлонови торбички и електронен кантар.  Откритата в..

публикувано на 22.08.17 в 17:39

Проверяват за замърсяване на река Чая край село Ягодово

Екоинспектори от РИОСВ Пловдив и Басейнова дирекция провериха спешно сигнал за замърсяване на река Чая.  Според сигнала водите на реката край село Ягодово са оцветени в бяло, като от вар. Извършен е обход по течението на Чая от жп моста на село Катуница до производствения канал на „КЦМ“ АД и „Агрия“ АД.  Взети са проби за анализ от точките..

публикувано на 22.08.17 в 16:58

Изправят пред съда рецидивист и още четирима, налетели с брадва на полицаи

Районна прокуратура Пловдив внесе обвинителен акт срещу петима души, двама мъже и три жени, за хулиганство и за оказване на съпротива на полицейски служители.   Случаят е от 11 април тази година. Повикани заради сбиване трима полицаи, искат от един от участниците в инцидента документи за самоличност.  Той обаче заплашва полицаите с брадва, след..

публикувано на 22.08.17 в 16:26

Данъчните затвориха втори минерален плаж във Велинград

Пореден минерален плаж във Велинград беше запечатан за данъчни нарушения.  До мярката се е стигнало след като данъчните са извършили проверка в обекта и са констатирали неиздаване на касови бележки на входа на съоръжението и на водния бар, липса на реквизити във фискалния бон и ненулиране на фискалните устройства в края на работния ден...

публикувано на 22.08.17 в 15:56

Отнетият лиценз на "Емко" може да повлече ВМЗ - Сопот

Ако външнотърговският лиценз на оръжейната фирма "Емко" не бъде върнат, ВМЗ-Сопот ще спре, предупреди в Пловдив Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на партия АБВ и бивш министър на вътрешните работи в кабинета "Станишев". Производството на Вазовските заводи и на "Аркус" зависи от доставките на "гориво" от "Емко" – това са барути, които се..

публикувано на 22.08.17 в 13:47

Баби от Асеновград и Смолян дадоха долари и злато на телефонни измамници

Възрастна жена от Асеновград стана поредната жертва на телефонните измамници.  82-годишната пенсионерка е дала на престъпниците  2000 долара,  след получено телефонно обаждане от непознат,  представител се за лекар.  Случаят се разследва в РУ-Асеновград. Образувано е досъдебно производство. В Смолян две възрастни жени също отново станаха жертва на..

публикувано на 22.08.17 в 13:33