РЕКЛАМА

Нов орган за църквата в Раковски

| обновено на 18.06.17 в 10:06

По инициатива на отец Димитър и благодарение на  ентусиазма му след 25 години църквата  „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски отново ще бъде огласена от звуците на нов тръбен орган.

Снимка

Това ще бъде вторият такъв инструмент в католическа църква в Южна България.

Снимка

Органът е пневматичен, има 12 регистъра, два мануала и педалиера. Общия брой на всички тръби е 8000. Преди това този инструмент е служил на вярващите  в една германска енория и е на възраст около 60 години. Дървените тръби са изработени от специално дърво, от което се изработват цигулки.

Такъв тип инструменти е изключителна рядкост за нашата страна. Очаква се да прозвучи до края на месеца благодарение на италианският орган-майстор Алесандро Джиротто, който е в Раковски и работи неуморно за осъществяването на тази мечта.

Католическата църква „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб.

Междувременно  започна традиционното детско лято в Енория“Пресвето Сърце Исусово“. С молитва, песни и приветствие от Отец Ивелин започнаха детските игри в двора на Църквата. Темата на лятното мероприятие е за радостта и надеждата. Това е актуално размишление ,което присъства  в страни като Италия, Полша и като цяло в Европейските католически общности. По този начин децата ще опознаят отблизо и разберат по-задълбочено  значението на тези благодати, които  присъстват в живота им  и да  не ги забравят, когато пораснат. Освен спортните  игри на открития терен има изградени уоркшопи за изработване на броенички, картички и рисунки, които после ще бъдат изложени на постоянен  благотворителен базар в помощ на нуждаещите се. Детското лято ще продължи около месец.

Снимка


Още от категорията

Ограбиха бюро за парични преводи във Велинград

Бюро за  парични преводи е ограбено тази сутрин във Велинград.  Сигналът за грабежа е подаден около 9.30 часа чрез паник -бутон  от охранителната система на обекта.  Неизвестен мъж  заплашил с пистолет 39-годишната служителка на офиса, взел  наличната сума от оборота  и избягал.  На мястото е извършен оглед. Извършителят се издирва, а  размерът..

обновено на 13.12.17 в 12:48

Валери Симеонов откри новата полицейска приемна в Шекер махала

Вицепремиерът  Валери Симеонов  откри новата полицейска приемна в Шекер махала. Тя се намира на ул. "Дилянка" в район "Северен"  и е към Трето районно управление.  До изграждането и се стигна след множество жалби и протести на жителите в квартала срещу тежката криминална обстановка и липсата на полицейско присъствие. Тяхната кулминация бе през..

публикувано на 13.12.17 в 12:45

Пожар отне живота на мъж в центъра на Пловдив

Мъж на 65 години загина, а друг пострада при пожар в центъра на Пловдив. Причина за смъртта е вдишването на отровни газове от пожара. Огънят е избухнал около три часа след полунощ в къща, заради неправилно ползване на отоплителен уред.  Два противопожарни автомобила са участвали в гасенето на пламъците. Огнеборците са успели да спасят четирима..

публикувано на 13.12.17 в 12:00

Пловдив получава 2 391 000 лева за нови социални услуги

Седем нови социални услуги ще бъдат разкрити в община Пловдив през 2018 година. Заместник-кметът Георги Титюков уточни,  че на този етап в Пловдив работят 51 социални дейности, всички финансирани от общината и държавата. Пловдив кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“ за над 2 391 000 лева. Средствата ще се разпределят за реновиране..

публикувано на 13.12.17 в 11:45

Шофьорът от Лим почина на път към Пампорово

Тази сутрин на място почина шофоьорът от Лим Илия Измирлиев, който управлявал микробус  на пътя Смолян – Пампорово.  Нещастният инцидент е станал малко преди 9,00 часа под бившата база на СБА.   На прав участък 64-годишният мъж излиза от пътя, събаря няколко бетонни бордюра и се удря в пътен знак. Предполага се, че е получил..

публикувано на 13.12.17 в 11:14

Валери Симеонов открива новата полицейска приемна в Шекер махала

Вицепремиерът  Валери Симеонов ще открие новата полицейска приемна в Шекер махала.  Тя е  изградена на ул. "Дилянка" в пловдивски район "Северен"  и е към Трето районно управление "Полиция".  На събитието ще присъстват к метът Иван Тотев, районният кмет Ральо Ралев, областният управител Здравко Димитров и директорът на Областната дирекция на..

обновено на 13.12.17 в 10:25

Катастрофа при Бачково затрудни движението по пътя за Смолян

Катастрофа между лек автомобил и микробус след Бачково затрудни тази сутрин движението по пътя Асеновград – Смолян.  Сигналът за пътното произшествие е подаден в полицията в 7.15 часа.  Шофьорите са прегледани в болница и освободени за домашно лечение.  До приключването на огледа в участъка трябва да се шофира с повишено внимание и..

обновено на 13.12.17 в 10:22