РЕКЛАМА

По-високи заплати, но съобразени с реалната икономика

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Възможни ли са европейски доходи у нас? Кога и как? 

Минимална работна заплата от 700 лева за завършилите висше образование и ръст на възнагражденията със 100-150 лева годишно – това предлагат от КНСБ. Популизъм или реална икономическа необходимост в най-бедната страна в ЕС? Отговорите търсим от Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Едното не отрича другото. На синдикатите това им е работата – да натискат за по-високи доходи. Те ще се отразят добре на икономиката. Стига да отразяват това, което се случва в нея. Синдикатите, а и някои политически партии могат да правят каквито си искат прогнози, но без да имат лостовете за тяхното постигане. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев, икономист в Института за пазарна икономика.

Той е категоричен, че икономическия растеж в страната не е достатъчен за постигане на стойностите, които иска КНСБ. Тенденцията е възходяща. Тя се забелязва най-вече в София, където средностатичския жител живее със средноевропейския стандарт.

Явор Алексиев обясни, че не е възможно със закон или споразумение да се увеличат двойно заплатите.

Икономическите императиви няма да ни го позволят – предприятията ще загубят конкурентноспособност, бизнеса ще се свие, някои хора ще загубят работните си места. Не трябва да връзваме каруцата пред коня. Необходимо е да се заемем с неща, които отдавна изостават – правосъдната реформа, образователната реформа, а не да стигаме до крайната цел с някакви политически договорки, подчерта Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Младите семейства предпочитат ново строителство

Мирослад Язов, мениджър на офис на международна фирма коментира пазара на имоти в Пловдив: Жилищният фонд в Пловдив остарява. Панелките, които са строени 60-те и 70-те години на миналия век не предлагат на младото поколение средата, която биха желали да обитават. Входовете не изглеждат добре, не предоставят допълнителни услуги, като охрана,..

публикувано на 26.05.18 в 10:55

Енергетиката ни е зависима и се управлява по руски маниер

Европейската комисия обяви, че разследването и срещу „Газпром“ за предполагаема злоупотреба с господстващо положение ще приключи без глоба за компанията. Това става след като „Газпром“ се съгласява с промени в търговската си политика. Как ще се отрази новата ситуация на отношенията на България с основния й газов доставчик -  по темата разговаряме с..

обновено на 25.05.18 в 15:45

Вече е назначен юрист в общината за защита на личните данни

Европейският регламент за защита на личните данни (GDPR) ще влезе в сила на 25 май, но никой не е напълно готов – нито компаниите, нито дори регулаторите, отбелязват юристите.  Как общината в Пловдив ще поеме личните данни на гражданите - говорим със секретаря на общината Ангелина Топчиева . Тя разказа, че тези правила са приети от 2016 година, но..

публикувано на 25.05.18 в 09:45

Да търсим общите чествания от историята ни с Македония

И отново към Македония за отбелязването на 1000 години Охридска архиепископия разговаряме с д-р Момчил Методиев, главен редактор на електронния портал "Християнство и култура". Той отбеляза, че е заявен категоричен отказ от страна на нашата църква да участва в тържествата на 27 и 28 май в Охрид. Защо БПЦ-БП взеха решение за отбелязване на..

публикувано на 25.05.18 в 09:02

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16