РЕКЛАМА

По-високи заплати, но съобразени с реалната икономика

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Възможни ли са европейски доходи у нас? Кога и как? 

Минимална работна заплата от 700 лева за завършилите висше образование и ръст на възнагражденията със 100-150 лева годишно – това предлагат от КНСБ. Популизъм или реална икономическа необходимост в най-бедната страна в ЕС? Отговорите търсим от Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Едното не отрича другото. На синдикатите това им е работата – да натискат за по-високи доходи. Те ще се отразят добре на икономиката. Стига да отразяват това, което се случва в нея. Синдикатите, а и някои политически партии могат да правят каквито си искат прогнози, но без да имат лостовете за тяхното постигане. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев, икономист в Института за пазарна икономика.

Той е категоричен, че икономическия растеж в страната не е достатъчен за постигане на стойностите, които иска КНСБ. Тенденцията е възходяща. Тя се забелязва най-вече в София, където средностатичския жител живее със средноевропейския стандарт.

Явор Алексиев обясни, че не е възможно със закон или споразумение да се увеличат двойно заплатите.

Икономическите императиви няма да ни го позволят – предприятията ще загубят конкурентноспособност, бизнеса ще се свие, някои хора ще загубят работните си места. Не трябва да връзваме каруцата пред коня. Необходимо е да се заемем с неща, които отдавна изостават – правосъдната реформа, образователната реформа, а не да стигаме до крайната цел с някакви политически договорки, подчерта Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

На тепетата не се обръща никакво внимание

Марково  тепе не е снимано както останалите, дори от последните години около 40-те почти не са останали снимки. Това са снимки, на които съм разчитал на  албумите, които съм правил - "Пловдив завинаги" „Пловдивски алманах“, „Пловдивски справочник", като ги направихме по-големи. Това заяви Димитър Райчев, автор на фотографската изложба..

публикувано на 21.07.17 в 16:47

В Труд свикват общоселско събрание

В понеделник протестиращите срещу Централата за преработка на биомаса в пловдивското село Труд свикват  общоселско събрание. Причина за поредното притеснение на хората е заявеното от Инсталацията инвестиционно намерение за разширяване на дейността. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Станимир Тончев от инициативния комитет. Странно е това..

публикувано на 21.07.17 в 15:53

Крайно време е фигурата на вечния длъжник да изчезне

ПГ на "Обединени патриоти" внесе в парламента проект на Закон за защита при свръхзадълженост на физически лица. Става дума за т.нар. частен фалит. С този закон се защитава интересът на обикновения човек, който има дългове. Идеята е този човек да не бъде тормозен заради задълженията си до края на живота си, каза в интервю за Радио Пловдив един от..

публикувано на 21.07.17 в 15:49

Необяснимо е случващото се във фондация "Пловдив 2019"

Необяснимо е това, което се случва във Фондация „Пловдив 2019“. Притеснявам се, че пловдивската фондация се превръща в един непрекъснато абортиращ организъм. Хората там непрекъснато се сменят, по някаква причина достойни пловдивчани напускат Управителния съвет. Необяснима е за мен тази причина. Това заяви Жорж Трак Той..

публикувано на 21.07.17 в 10:57

Обидно е, не искаха да ни чуят за Пловдив 2019

Пловдив 2019  пред нова схема на Управителния съвет, която трябва да стане факт на 3 август. Оставките доведоха до парливо говорене за това как се управлява общинската фондация и кой трябва да заеме местата на четиримата напуснали членове. Търсим за коментар един от тях -  Любозар Фратев, той е в УС от самото създаване на организацията, призвана..

публикувано на 21.07.17 в 10:52
Проф. Боян Дуранкев

Уникално е как някои хора живеят в 18 век, а управляват в 21-и

Слагаме точка на темата - добавка за стаж , прокламирана от работодатели като изживяла времето си, обявена за важна от синдикатите и с извинение за поднесената риторика от единия вицепремиер.  Разговорът за доходите, кадрите и прослуженето време ще бъде с икономиста  проф. Боян Дуранкев .  Добавката за "прослужено време” остава, стана ясно след..

публикувано на 21.07.17 в 10:05

Казахме "Не" на подмяната, дано следващите са полезни, не удобни

Оттегляме се с разочарование, искали сме да сме полезни, а не удобни - каза в интервю за Радио Пловдив  Милена Чакандракова – журналист, вече бивш член на УС на Фондация „Пловдив 2019“. Тя подаде оставка заедно с Пенка Калинкова, Мариана Чолакова и Любозар Фратев. Оставката ни, беше предварително подготвена, защото седмица преди това на 13 юли..

обновено на 20.07.17 в 16:14