РЕКЛАМА

По-високи заплати, но съобразени с реалната икономика

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Възможни ли са европейски доходи у нас? Кога и как? 

Минимална работна заплата от 700 лева за завършилите висше образование и ръст на възнагражденията със 100-150 лева годишно – това предлагат от КНСБ. Популизъм или реална икономическа необходимост в най-бедната страна в ЕС? Отговорите търсим от Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Едното не отрича другото. На синдикатите това им е работата – да натискат за по-високи доходи. Те ще се отразят добре на икономиката. Стига да отразяват това, което се случва в нея. Синдикатите, а и някои политически партии могат да правят каквито си искат прогнози, но без да имат лостовете за тяхното постигане. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев, икономист в Института за пазарна икономика.

Той е категоричен, че икономическия растеж в страната не е достатъчен за постигане на стойностите, които иска КНСБ. Тенденцията е възходяща. Тя се забелязва най-вече в София, където средностатичския жител живее със средноевропейския стандарт.

Явор Алексиев обясни, че не е възможно със закон или споразумение да се увеличат двойно заплатите.

Икономическите императиви няма да ни го позволят – предприятията ще загубят конкурентноспособност, бизнеса ще се свие, някои хора ще загубят работните си места. Не трябва да връзваме каруцата пред коня. Необходимо е да се заемем с неща, които отдавна изостават – правосъдната реформа, образователната реформа, а не да стигаме до крайната цел с някакви политически договорки, подчерта Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

В Германия предстоят трудни политически седмици

Консултациите за съставяне на ново правителство в Германия се провалиха. Пред Радио Пловдив Александър Андреев от българската редакция на Дойче веле прогнозира, че ситуацията е доста непрозрачна.  Предстоят трудни политически седмици в Германия. Днес отпадна възможността за връщане към формата за широка коалиция между християндемократи и..

публикувано на 20.11.17 в 16:08

Минималната заплата трябва да е около 42 % от средната

Минималната заплата да е между 40 и 50 на сто от средната, като работодателите, синдикатите и държавата договорят колко точно да е. Това е предложението на социалното министерство до останалите партньори в Тристранния съвет.  От Българската стопанска камара представиха позиция, че биха одобрили минимална заплата, която да не е по-висока от 43% от..

публикувано на 20.11.17 в 15:58

АЕЦ "Белене" е неосъществим изгодно за България

Проектът АЕЦ "Белене" бе поставен отново на дневен ред, след като екип на БАН представи анализ за това, дали има икономическа полза да бъде построена централата. Според експерта Красен Станчев Икономическият институт на БАН прави необосновани прогнози. Има три лъжи - че потреблението на електроенергия в България след 2020 г. ще се увеличава. Това не..

публикувано на 20.11.17 в 15:52
Владимир Тодоров

Пет минути по- бързо не са по- важни от живота

След последните трагични инциденти правителството предлага нови мерки за сигурност на пътя. Дали и колко са уместни и приложими- по темата разговаряме с председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи - Владимир Тодоров. Радио Пловдив: Една от мерките е  шофьорите, които са извършили нарушение на пътя тутакси с патрулката да бъдат закарани..

публикувано на 20.11.17 в 11:43

ГЕРБ, БСП и ДПС са в пълно щастие, самозабрава ще ги свали

ДСБ, "Да, България", "Нова република", "Зелените" и ДЕОС обявиха общата инициатива ”Български манифест за Европа”. Целта на манифеста е да запълни липсата на ”ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна Европейска държава” и да зададе посока за развитието на държавата. Сред експертите, основни лица в..

обновено на 20.11.17 в 10:44

Управлението е стабилно, БСП постигна "пирова победа"

Депутатът от Обединени патриоти, член на ВМРО -  Александър Сиди управляващата коалиция като стабилна. Според него опозицията от страна на БСП не е градивна, тя е неадекватна дори само заради проблемните изказвания и действия на нейни депутати в лицето на разследвания за купуване на гласове и изказванията на Иво Христов за „дебилите“...

публикувано на 20.11.17 в 10:43

В Парламента няма реформаторски сили

Парламентарното  реалити поднесе екстремен сюжет за държавността.  Гледахме го през седмицата, гравитираща около темите за вота на недоверие, за корупцията, приватизацията, рестарта на енергийните проекти, парламентарното  „сритване“ на Нинова и Кутев, бойкота на червените, оставката на най-първия в държавата. И веднага на следващия ден -..

публикувано на 18.11.17 в 10:53