РЕКЛАМА

По-високи заплати, но съобразени с реалната икономика

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Възможни ли са европейски доходи у нас? Кога и как? 

Минимална работна заплата от 700 лева за завършилите висше образование и ръст на възнагражденията със 100-150 лева годишно – това предлагат от КНСБ. Популизъм или реална икономическа необходимост в най-бедната страна в ЕС? Отговорите търсим от Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Едното не отрича другото. На синдикатите това им е работата – да натискат за по-високи доходи. Те ще се отразят добре на икономиката. Стига да отразяват това, което се случва в нея. Синдикатите, а и някои политически партии могат да правят каквито си искат прогнози, но без да имат лостовете за тяхното постигане. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев, икономист в Института за пазарна икономика.

Той е категоричен, че икономическия растеж в страната не е достатъчен за постигане на стойностите, които иска КНСБ. Тенденцията е възходяща. Тя се забелязва най-вече в София, където средностатичския жител живее със средноевропейския стандарт.

Явор Алексиев обясни, че не е възможно със закон или споразумение да се увеличат двойно заплатите.

Икономическите императиви няма да ни го позволят – предприятията ще загубят конкурентноспособност, бизнеса ще се свие, някои хора ще загубят работните си места. Не трябва да връзваме каруцата пред коня. Необходимо е да се заемем с неща, които отдавна изостават – правосъдната реформа, образователната реформа, а не да стигаме до крайната цел с някакви политически договорки, подчерта Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Значителен ръст на културния туризъм

Прогнозите за силен туристически сезон се оправдаха. Ръстът при туризма е очевиден,  каза за Радио Пловдив Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.  Още от началото на сезона нискотарифните полети  са увеличили потока от чуждестранни туристи в българските курорти.  Още  февруари и март започнаха с 22% ръст и така се..

публикувано на 20.09.17 в 16:54

Руският е езикът на оръжейния бизнес у нас

Тодор Воденов от синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ обясни протестите във военните заводи с изискванията за безопасност.  Някои направиха инвестициите за безопасен труд, но други не. Той припомни взривовете в близкото минало, които никой не иска да се повтарят. Според него, който твърди, че в момента тече преразпределение на пазара,..

публикувано на 20.09.17 в 16:00

Предстоят срещи с родителите на побойниците от Садово

Умно да работим по този случай, защото агресията ни завладява като общество. Това каза д-р по философия Асен Колев по повод на инцидента от вчера, при който ученици пребиха преподавател в Селскостопанската гимназия в Садово.  Колев дълги години работи съвместно с община Садово и хората от града и селата, по проект за интеграция на малцинствата в..

публикувано на 20.09.17 в 13:11

Здравеопазването - социална демагогия

Децата и  хронично болните  не трябва да бъдат освободени от потребителска такса. Общопрактикуващите лекари заявиха това  с аргумент, че и сега държавата  не осигурява децата с пълния размер на вноската за здраве и настояват  редът за децата да бъде както е при пенсионерите – такса от 1 лев, а остатъкът до 2.90, колкото е реалната потребителска..

публикувано на 20.09.17 в 11:50

Агресията е специфична култура и има логика

Какви политически сюжети очертава  новият сезон и ще успеят ли локалните протестни акции да акумулират реална алтернатива на властта?  За мащаба на дадената заявка за скоростно  издирване на личности-спасители на България, „дребните“ наглед трусове в управлението на страната, амбициите и потенциала на политическите партии  - събеседник ще..

публикувано на 20.09.17 в 11:04

Абсолютна грешка е премахването на задочното обучение в „Право“

Успехите на Юридически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, са в рамките на добрата реализация на завършилите юристи. Това заяви професор Венцислав Стоянов, декан на Юридическия факултет при откриването на научната конференция „Правото – традиции и перспективи“, която е кулминацията на тържествата посветени на 25..

обновено на 19.09.17 в 15:52

Екшън - план за отчуждаването на имоти покрай Асеновградско шосе

До следващата седмица кметовете на общините Родопи, Куклен и Асеновград трябва да уточнят имотите, които трябва да се отчуждят за изграждането на локални платна по Асеновградско шосе.  Това се разбра след работна среща в Областната управа на Пловдив, на която за кратко присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Проектирането на локалните е ангажимент..

обновено на 19.09.17 в 15:52