РЕКЛАМА

По-високи заплати, но съобразени с реалната икономика

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Възможни ли са европейски доходи у нас? Кога и как? 

Минимална работна заплата от 700 лева за завършилите висше образование и ръст на възнагражденията със 100-150 лева годишно – това предлагат от КНСБ. Популизъм или реална икономическа необходимост в най-бедната страна в ЕС? Отговорите търсим от Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Едното не отрича другото. На синдикатите това им е работата – да натискат за по-високи доходи. Те ще се отразят добре на икономиката. Стига да отразяват това, което се случва в нея. Синдикатите, а и някои политически партии могат да правят каквито си искат прогнози, но без да имат лостовете за тяхното постигане. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев, икономист в Института за пазарна икономика.

Той е категоричен, че икономическия растеж в страната не е достатъчен за постигане на стойностите, които иска КНСБ. Тенденцията е възходяща. Тя се забелязва най-вече в София, където средностатичския жител живее със средноевропейския стандарт.

Явор Алексиев обясни, че не е възможно със закон или споразумение да се увеличат двойно заплатите.

Икономическите императиви няма да ни го позволят – предприятията ще загубят конкурентноспособност, бизнеса ще се свие, някои хора ще загубят работните си места. Не трябва да връзваме каруцата пред коня. Необходимо е да се заемем с неща, които отдавна изостават – правосъдната реформа, образователната реформа, а не да стигаме до крайната цел с някакви политически договорки, подчерта Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Пловдив може да поеме още два МОЛ-а

В края на 2017 г. южноафрикански фонд сключи сделка за най-големия свободен терен в центъра на града, на който се предполага, че ще строи МОЛ. Теренът е от 36 дка на мястото на бившата Сточна гара за стойност на сделката над 17 млн лв. Доколко Пловдив може да поеме строителството и на още един МОЛ – събеседник е Мирослав Язов – председател на..

публикувано на 19.01.18 в 17:08

Посещението на Ангела Меркел е положителен знак

Посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел в София утре е показателно за значението, което Германия отдава на България като председатестващ  Съвета на ЕС. То-само по себе си, е положителен факт ,  смята проф. Лазар Копринаров, дипломат и университетски преподавател. По думите му е трудно да се предвидят темите на предстоящия разговор на..

публикувано на 19.01.18 в 16:58

Казармата не е отживелица, тя превръща младежите в мъже

Ние не измисляме топлата вода наново , заяви по повод идеята за доброволна военна служба  депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.  В момента 5 500 места в нашата армия не са заети , каза той и обясни, че идеята на обединените..

публикувано на 19.01.18 в 16:25

Самотата и отчуждението са съвременен феномен

Фактът, че във Великобритания  вече има нов пост „министър на самотата“ не звучи смайващо. Доста по-отдавна в една много по-малка и незабележима от наша гледна точка държава – Бутан имат министър на щастието. Там е роден и индексът за измерване на щастието, заяви социологът Мира Радева.    Истината е, че когато хората преодолеят войните,..

публикувано на 19.01.18 в 11:02

Нужно е прелицензиране и обучение за частните охранители

Ексдиректорът на Националната полиция ген. Васил Василев  в интервю за Радио Пловдив подкрепи промените в закона за частната охранителна дейност, но само  след  прелицензиране и обучение на  частните охранители.  Промените в закона  за частната охранителна дейност бяха приети на второ четене в парламента. Те дават възможност кметовете да могат да..

публикувано на 19.01.18 в 10:39

„Ден след ден“ стана на 25 години

Днес следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" навърши 25 години. Кръстник е Александър Момчилов, който тогава е директор на радиото. Преди всичко пожела на екипа: "Да сте живи и здрави", а коментарът е:   Нито сън,  нито илюзия, защото това е един от джинглите с най-дълъг живот в Радио Пловдив. Когато започна „Ден след ден“..

публикувано на 18.01.18 в 17:33

Срещу явлението "деца раждат деца" - правителствени мерки

Актуалният въпрос е провокиран от ниската раждаемост, която страната ни отчита и е въпрос на национална сигурност, заяви  пловдивският депутат  от БСП и член на парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта Теодора Халачева.  По думите й демографската криза е следствие от дългогодишната „изключваща“ политика в сферата на..

публикувано на 18.01.18 в 16:39