Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назовете проблема, свързан с инсталацията в село Труд

Защо аргументите на жителите на с. Труд за замърсения въздух, шума и вибрациите от централата за преработка на биогаз не доведоха  до приемливо решение за страните в спора и защо заявеното от Инсталациятаново инвестиционно намерение за разширяване на дейността мотивира жителите на  с. Труд да докажат, че функционирането й е не само опасно за здравето, но и незаконно. Спестена или неправилно разбрана е информацията в публичното пространство –в конферентна връзка кметът на с. Труд Красимир  Минков и управителят на  Централата за преработка на биомаса  Яков Джаров. 

Кр.Минков:  Има много пропуски в документацията. Нашият инициативен комитет с председател Ани Марлакова  и  членовете  му станаха почти специалисти и сами откриват нередности, които не би трябвало да ги има.  Тяхното инвестиционно намерение за разширяване на суровинната база през октомври м.г. пак беше входирано и хората реагираха. Беше отхвърлено, но сега за втори път се събираме по този повод. Сега населението на с. Труд взе същото решение. Входираните жалби  са над 80.

Яков Джаров: Г-н кметът се изрази правилно. Не става въпрос за разширяване на дейността, а за разширяване на суровинната база. Разширяване на инвестиционното намерение в случая не означава ново строителство, не означава увеличаване на капацитета, на мощността. Няма никакво ново строителство, дейността си остава същата, но  с изключение на това, че искаме разширяване на суровинната база – да имаме законното право да влагаме някои други суровини – плодове. Това е законовия ред, по който трябва да преминем, за да получим разрешение да използваме и това като суровина. .

Кр.Минков: Миризмата, която и досега усещаме, е доста неприятна и не мога да си представя, когато започнат да се влагат  материали, цитирам, негодни за консумация или преработвани от хлебопекарната, сладкарската промишленост, отпадъци от алкохолната ферментация – джибри, бирена каша, бирена мая, отпадъчни материали от хранително-вкусовата промишленост – олиа, маргарини, масла и продукти на тяхна основа, зеленчуци. Представяте ли си всичко това, ако да се вкарва за ферментация и да се обработва, как ще замирише и ще заприличаме на сметище. Наистина, от есента понамаляха миризмите, но все пак ги има, макар и по-рядко. И сега ми звънят хора нощно време с молба да направя нещо. Ако се включат и новите суровини от инвестиционното предложение, вече не зная на какво ще замирише и хората се притесняват с основание. Очакваме решение и от институциите, но вече мина повече от година, имаше избори, смяна на правителства, вече  парламентът работи, а решение няма.

Яков Джаров: Преминахме десетки проверки от десетки институции. Не мога да посоча институция в държавата, която да не е идвала на проверка. Направиха замервания от въздуха в селото до изхода – каквото изхвърляме ние в атмосферата и всички изследвания показват, че сме в нормите.  Направиха обаче откритие как селската канализация изтича направо в реката и това е доказуемо. Нашата работа е и еко- и био- и това не е казано от мен, а е  резултат от проверките.

Кр.Минков: Водите, които Вие, г-н Джаров, наричате „обратни“, те са дъждовни води и наистина има къщи, които са се включили неправомерно, но това е от 50 години и водите са заустени в реката. Досега никога не е мирисало, а откакто започнахте работа...

Яков Джаров: Ние бяхме съпричастни с вас, докато поддържахме нормален диалог, но вие го прекъснахте по неясни причини., заедно търсим проблемите, казвате, че има проблем, но не казвате какъв е той.  Пречеха ви камионите, предложихме да направим път, спряхте да говорите на тази тема. Сега ви пречат суровините, каквото трябва ще докажем. Винаги сме били съпричастни с населението на Труд и готови, ако има проблем, да го остраним. Но този проблем да бъде ясно формулиран, а не една група хора да се подиграват с институциите и постоянно да пускат жалби за какво се присетят.......Благодаря ви за това, че казахте, че вече няма миризми. Не се съгласявате сега  с разширението на суровинната база – с това, да използваме ябълки и сливи. Във всяка къща жителите на Труд правят домашна ракия и имат джибри на открито, а нашата инсталация  е запечатана, така че дали слагаме силаж или банани, няма значение... Ще го приемем.

Кр.Минков:....но всичко това с оборски тор и силаж, и бирени маи, и  каши – не зная какво ще се получи от тази комбинация.  Не сме против никой инвеститор, но стига това да не е срещу здравето и дискомфорта на населението. Всеки е добре дошъл, но да се съобрази с инфраструктурата, отстоянието и т.н., да работят, но да не притесняват населението с тежкотоварните камиони, миризмите и т.н. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29