РЕКЛАМА

„Сцена на кръстопът“ почита Юлия Огнянова и Константин Илиев

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ ще почете двама изключителни български творци – режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин. 

Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев. Те разказват една вдъхновяваща история за биячите, цензурите, клоуните и "децата" на Огнянова. Деца, които днес са лицето на българския театър.  Филмът "Това име го забравете" ще бъде представен от авторите си на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

„Сцена на кръстопът“ ще отбележи и юбилея на писателя Константин Илиев. На 16 октомври той празнува 80-годишнината си, затова един от акцентите в програмата на фестивала е спектакълът "Великденско вино". Пловдивската премиера е на 20 септември в Камерната зала.  Представлението донесе номинации за Аскеер за изгряваща звезда на режисьора Весела Василева, на актьора Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо и в разделя за "Най-добро представление". Актьорската гилдия почете таланта на Константин Илиев, който стана носител на голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство и бе отличен с Аскеер.

Тазгодишното 21-о издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицкая на Драматичен театър-Пловдив.

Форумът е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.


Още от категорията

„Пловдив“ 2019 представи новото си "лице"

Фондация „Пловдив“ 2019 от днес е с изцяло нова визия – графичен знак и обновен сайт. С напредването на проектите се появи и много сериозна необходимост от графичен знак, който да бъде подпис на „Пловдив 2019“, това заяви при представянето Светлана Куюмджиева, артистичен директор на организацията.  Новото лого е от два основни цвята – черен и..

обновено на 11.12.17 в 17:05

Луксозен календар ни среща с известни пловдивски фамилии

Календар за 2018-та година представя родовите фамилии, оставили незаличим отпечатък в историята на Пловдив и България. В традиция се превърна и всяка година Регионалният исторически музей в Пловдив да издава луксозен календар. За 2018 година той е посветен на темата "Род, семейство, отечество", така представи стилното издание директорът на РИМ-Пловдив..

обновено на 11.12.17 в 16:46

Емилия Арабаджиева показва "Пеперудени целувки"

Коледна изложба живопис на Емилия Арабаджиева се открива в галерия „Сигна“ в Гранд хотел Пловдив. Експозицията е с надслова „Пеперудени целувки“ със сюжети, в които доминира светлина, топлина, танц и любов - споделя художничката.

публикувано на 11.12.17 в 06:38

Коледен благотворителен базар се открива в Асеновград

Коледен базар и изложба на местни занаяти се откриват днес в Историческия музей в Асеновград.  Благотворителният базар се организира в помощ на Дневния център за деца с увреждания, а откриването му е от 12 часа. Посетителите ще могат да си купят играчки за елхата, сурвачки, сувенири и картички. Тази година базарът предлага и коледни сладкиши, а..

публикувано на 11.12.17 в 06:34

Изкуствотеката на НБ "Иван Вазов" отбелязва 40 години

С артистична програма изкуствотеката на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив отбелязва своята 40-а годишнина.  От 17 часа ще се открие изложба на пловдивски художници, сред които Вълчан Петров, Димитър Кирчев, Елица Гигова, Ангел Китипов, Матей Матеев и др.  На 18 декември ще бъдат открити изложби от архива на библиотеката, а на 22..

публикувано на 11.12.17 в 06:29

Планетата - живо същество, изкуството - начин на живот!!!

За движението на японския дух, преди срещата в Пловдивския културен институт говорим с Жоро Христов. Пътешественик, обиколил над 40 държави,  водач на групи до екстремни и духовни места по света,  изследовател на древни практики и традиции. "Обобщаващото във всичко това е как тези древни познания и мъдрости могат да бъдат полезни на нас -..

публикувано на 09.12.17 в 13:50

Пътуваща картичка на надеждата може да изпратите от Пловдив

Коледна работилничка „Пътуваща картичка на надеждата“ ще се проведе в културен център „Бялата къща“ в Пловдив.  Във времето между 11 и 13ч. всеки може да изработи сам коледна картичка, и както беше доскоро, да изпрати по пощата на приятел.  Инициативата е част от празничната програма на „Старинен Пловдив“ – „Светлина и надежда“ и с подкрепата на..

публикувано на 09.12.17 в 07:44