РЕКЛАМА

Доходите в Пловдив ще стопят разликите със София

Ще продължи ли да се задълбочава разликата между най-богатите и най-бедните области в България и какви са спецификите и тенденциите в структурата на доходите по места - Десислава Николова - главен икономист в Института за пазарна икономика с коментар на изследването на ИПИ  за доходите в различните области на страната, отразени на карта  

Десислава Николова: Това, което виждаме е, че в период на висок икономически растеж, а именно до 2008 г. преди да започне кризата и съответно през последните 2-3 години разликите в доходите между различните части на страната се задълбочават.  Вероятно те и ще продължат да се задълбочават, ако този период на растеж продължи. Ние все още сме във време на оживление и на икономически растеж след кризата, но не сме застраховани от икономически шокове, както отвън, така и в страната. Ако нещата продължават така, вероятно ще виждаме едно неравномерно развитие на страната. Ще виждаме и това, че доходите от работна заплата ще имат по-голямо значение в общата тежест на доходите – все по-голям дял в общите доходи на домакинствата, там където има растеж, съответно има и заетост и хората успяват да „изкарат“ повече пари. Това са тенденциите, а шанс за по-бедните области е да се намерят инвеститори и те да създават работни места, така че най-вече трудовите доходи да придобиват по-голяма тежест. Най-бедните  региони са тези, в които има преобладаващо пенсионери.

Изследваният времеви отрязък от 15 години е много разнообразен.  Той се характеризира както с период на висок икономически растеж между  2004 до 2008 г., когато наистина икномиката бумтеше и тогава София започна да се откроява отчетливо  и да се отдалечава от останалите области. Преди това София не се отличаваше от по-голямата част на страната по ръст на доходи. 2005 г. обаче настъпи този вододел. В периода пък на криза  от  2009 до 2012-13 разликите между доходите се намалиха. Хората загубиха работата си, домакинствата обедняха и хората започнаха да разчитат повече на обезщетения за безработица, социални помощи и на всички тези т.н. фискални стабилизатори, които са възможностите през бюджета по време на криза. Това намали разликите, които бяха достигнали над 2,5 пъти между най-богатата и най-бедната област. В периода на криза разликата се стопи под два пъти, но сега след 2014 г. насам разликата отново започна да се задълбочава.

В общата рамка на България Пловдив стои много добре и се нарежда сред областите от втория ешалон след София. В него са още Варна, Русе, Стара Загора. Наистина тук виждаме висок темп на нарастване на доходите, въпреки че те си остават далеч под нивата на София. Хубавото в Пловдив е, че през последните години сме свидетели на огромен инвеститорски интерес, какъвто няма друг в страната по размера на привлечените инвестиции. През следващите години тези инвестиции ще дадат добър тласък за нарастването на доходите. Това е и пътят за стимулиране на местната икономика, а Пловдив твърдо е стъпил на този път, по който ще стопи и разликата  си със София.  Пазарджик традиционно пък е сред по-бедните региони с високи нива на материални лишения, поне от 7 години. Няма изненади. Показателите за бедност там са видими. От една страна Северозападна България от друга страна – смесените региони са проблемните петна на нашата карта от гледна точка на цялостно икономическо развитие и трудови доходи.

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

АГ- отделението в Карлово не приема родилки и болни

Заявявам, че действията на  директорката на РЗОК – Пловдив д-р Магдалена Петрова са неправомерни, а нейният отказ да подпише договора за 12-те клинични пътеки на АГ отделението в Карлово е незаконен,   категоричен е кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.  В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че категорично не приема позицията на директора и..

обновено на 20.07.18 в 15:47

Мерките срещу чумата по животните са единствени

В страната за първи път се регистрира заболяване африканска чума по дребните преживни животни и свинете. Досега не е имало такива случаи. Мерките, които са взети са единствените. Не говорим дали са правилни или не. Няма друга мярка за  спиране разпространението на  заболяването, освен хуманното умъртвяване на болните животни . Не ми се мисли какво ще..

публикувано на 20.07.18 в 10:08

Животновъдите ще помогнем на колегите ни от Странджа

В програма "Точно днес" разговор с животновъда  Бойко Синапов , който заедно с трима негови колеги от екипа на земеделския министър Румен Порожанов бяха уволнени от министър-председателя заради скандала с чумата по животните.  Бойко Синапов смята, че сега е особено важна солидарността на всички от сектора към колегите им от пострадалите региони...

обновено на 19.07.18 в 09:55

Правителството има достатъчна подкрепа въпреки протестите

И още от темите в развитие - говорим със: социолога  Юлий Павлов  за актулните политически теми  посред лятото, нови обвинения, стабилност на правителство и потушаване на напрежение след протести в столицата. Председателството на Съвета на ЕС е по-скоро успешно според 46,2 процента от гражданите. Като напълно успешно го определят 24,3 на сто. Това..

публикувано на 19.07.18 в 09:37

"Всички заедно за една кауза" с голям благотворителен концерт

С внимание в програма "Точно днес" към темата свързана с даренията за благотворителни каузи в България. Особено след новината за френския футболен национал дарил сума за благотворителност, и по-невярната, че хърватите подарят милиони за децата там.  У нас сме обичайно недоверчиви, когато иде реч за кампании и реда за набиране на сумите.  За да..

публикувано на 19.07.18 в 09:36

Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

В родния град на Левски – Карлово , продължават проявите за рождения ден на Апостола на свободата 18 юли.  В църквата „Св. Николай“ беше отслужена света литургия, а след това карловци и гости на града поднесоха цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, който се намира край храма. След това с литийно шествие участниците в..

обновено на 18.07.18 в 13:16

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви..

публикувано на 18.07.18 в 11:28