РЕКЛАМА

Доходите в Пловдив ще стопят разликите със София

Ще продължи ли да се задълбочава разликата между най-богатите и най-бедните области в България и какви са спецификите и тенденциите в структурата на доходите по места - Десислава Николова - главен икономист в Института за пазарна икономика с коментар на изследването на ИПИ  за доходите в различните области на страната, отразени на карта  

Десислава Николова: Това, което виждаме е, че в период на висок икономически растеж, а именно до 2008 г. преди да започне кризата и съответно през последните 2-3 години разликите в доходите между различните части на страната се задълбочават.  Вероятно те и ще продължат да се задълбочават, ако този период на растеж продължи. Ние все още сме във време на оживление и на икономически растеж след кризата, но не сме застраховани от икономически шокове, както отвън, така и в страната. Ако нещата продължават така, вероятно ще виждаме едно неравномерно развитие на страната. Ще виждаме и това, че доходите от работна заплата ще имат по-голямо значение в общата тежест на доходите – все по-голям дял в общите доходи на домакинствата, там където има растеж, съответно има и заетост и хората успяват да „изкарат“ повече пари. Това са тенденциите, а шанс за по-бедните области е да се намерят инвеститори и те да създават работни места, така че най-вече трудовите доходи да придобиват по-голяма тежест. Най-бедните  региони са тези, в които има преобладаващо пенсионери.

Изследваният времеви отрязък от 15 години е много разнообразен.  Той се характеризира както с период на висок икономически растеж между  2004 до 2008 г., когато наистина икномиката бумтеше и тогава София започна да се откроява отчетливо  и да се отдалечава от останалите области. Преди това София не се отличаваше от по-голямата част на страната по ръст на доходи. 2005 г. обаче настъпи този вододел. В периода пък на криза  от  2009 до 2012-13 разликите между доходите се намалиха. Хората загубиха работата си, домакинствата обедняха и хората започнаха да разчитат повече на обезщетения за безработица, социални помощи и на всички тези т.н. фискални стабилизатори, които са възможностите през бюджета по време на криза. Това намали разликите, които бяха достигнали над 2,5 пъти между най-богатата и най-бедната област. В периода на криза разликата се стопи под два пъти, но сега след 2014 г. насам разликата отново започна да се задълбочава.

В общата рамка на България Пловдив стои много добре и се нарежда сред областите от втория ешалон след София. В него са още Варна, Русе, Стара Загора. Наистина тук виждаме висок темп на нарастване на доходите, въпреки че те си остават далеч под нивата на София. Хубавото в Пловдив е, че през последните години сме свидетели на огромен инвеститорски интерес, какъвто няма друг в страната по размера на привлечените инвестиции. През следващите години тези инвестиции ще дадат добър тласък за нарастването на доходите. Това е и пътят за стимулиране на местната икономика, а Пловдив твърдо е стъпил на този път, по който ще стопи и разликата  си със София.  Пазарджик традиционно пък е сред по-бедните региони с високи нива на материални лишения, поне от 7 години. Няма изненади. Показателите за бедност там са видими. От една страна Северозападна България от друга страна – смесените региони са проблемните петна на нашата карта от гледна точка на цялостно икономическо развитие и трудови доходи.

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Европа се е самоомагьосала, а интеграционната идея се проваля

Не може  да има толерантност и сигурност, заяви за Радио Пловдив проф. Марин Русев от  катедра „Регионална и политическа география“ на СУ.  Европа да се оттегли от глобалистичното решаване на делата на други държави. Европа се е самоомагьосала и интеграционната идея се проваля, заради ясно видими противоречиви политики.  От една страна..

публикувано на 21.08.17 в 10:44

Подценява се ресурсът на ромската общност в България

България трябва да използва труда на ромите, защото ако се запази досегашната тенденция, страната е изправена пред много сериозни изпитания. Вместо да се внасят 5-6 000 души от различни страни да работят дали по Черноморието или другаде, българската икономика е по-добре да се обърне към ромите. Важно е оба че на първо място да бъде поставено..

публикувано на 21.08.17 в 10:31

Тероризмът е еманация на разпадащия се човешки морал

Това е екстремната проява на морал, който напоследък владее планетата. Морал- да не понасяш другия. Много хора днес живеят като атоми, които не се съобразяват с другите. Светът сам не се търпи. Коментарът е на експерта по сигурност Димитър Йончев, с когото разговаряме след атентатите в Испания.   Другият е нечовешка територия, продължава..

обновено на 18.08.17 в 14:48

Съдът може да спре минаването през вратите на законите, ако иска

В България обществените поръчки са символ на корупция, а в международен план е точно обратното, там те са символ на прозрачност. Защо се получава така е темата ни разговор със Зорница Славова от Института за пазарна икономика, автор на анализ по темата. Основният проблем е в съдебната система, ако се спре безнаказаността, нещата ще се..

публикувано на 18.08.17 в 13:12

Няма давност за истината, странно е, че опозицията така се изнерви

За скандала около проекта "Цанков камък", години по- късно даден за проверка на прокуратурата, за политическото "цопване" на камъка, който активизира опозицията в лицето на на БСП и ДПС, за харченето на обществените пари разговаряме с Десислава Атанасова - депутат от ГЕРБ, зам.-председател на правната комисия в НС. По думите й търсенето на..

публикувано на 18.08.17 в 12:27

Световната клептокрация флиртува и направлява терора

Тактиката с използване на превозни средства получи опасно широко разпространение в Европа, но атаките в Испания показват координиран и преднамерен удар, казва в своя коментар експертът по антитероризъм Христо Смоленов.  Горчива ирония е, че ударът е по един толкова толерантен град, къкъвто е Барселона. Според експерта службите по сигурност..

обновено на 18.08.17 в 11:30

Борисов се извини заради фейсбук активността на ГДБОП

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов е звъннал по телефона на Васил Коцев, който преди ден беше привикан в ГДБОП заради критична публикация във Фейсбук към министър-председателя. Чухме се с Васил Коцев по телефона. Казах му, че нито знам, нито ме интересува, нито бих позволил на някой такова нещо. Мисля, че се разбрахме. Извиних му се. Пък и..

публикувано на 17.08.17 в 14:28