РЕКЛАМА

Доходите в Пловдив ще стопят разликите със София

Ще продължи ли да се задълбочава разликата между най-богатите и най-бедните области в България и какви са спецификите и тенденциите в структурата на доходите по места - Десислава Николова - главен икономист в Института за пазарна икономика с коментар на изследването на ИПИ  за доходите в различните области на страната, отразени на карта  

Десислава Николова: Това, което виждаме е, че в период на висок икономически растеж, а именно до 2008 г. преди да започне кризата и съответно през последните 2-3 години разликите в доходите между различните части на страната се задълбочават.  Вероятно те и ще продължат да се задълбочават, ако този период на растеж продължи. Ние все още сме във време на оживление и на икономически растеж след кризата, но не сме застраховани от икономически шокове, както отвън, така и в страната. Ако нещата продължават така, вероятно ще виждаме едно неравномерно развитие на страната. Ще виждаме и това, че доходите от работна заплата ще имат по-голямо значение в общата тежест на доходите – все по-голям дял в общите доходи на домакинствата, там където има растеж, съответно има и заетост и хората успяват да „изкарат“ повече пари. Това са тенденциите, а шанс за по-бедните области е да се намерят инвеститори и те да създават работни места, така че най-вече трудовите доходи да придобиват по-голяма тежест. Най-бедните  региони са тези, в които има преобладаващо пенсионери.

Изследваният времеви отрязък от 15 години е много разнообразен.  Той се характеризира както с период на висок икономически растеж между  2004 до 2008 г., когато наистина икномиката бумтеше и тогава София започна да се откроява отчетливо  и да се отдалечава от останалите области. Преди това София не се отличаваше от по-голямата част на страната по ръст на доходи. 2005 г. обаче настъпи този вододел. В периода пък на криза  от  2009 до 2012-13 разликите между доходите се намалиха. Хората загубиха работата си, домакинствата обедняха и хората започнаха да разчитат повече на обезщетения за безработица, социални помощи и на всички тези т.н. фискални стабилизатори, които са възможностите през бюджета по време на криза. Това намали разликите, които бяха достигнали над 2,5 пъти между най-богатата и най-бедната област. В периода на криза разликата се стопи под два пъти, но сега след 2014 г. насам разликата отново започна да се задълбочава.

В общата рамка на България Пловдив стои много добре и се нарежда сред областите от втория ешалон след София. В него са още Варна, Русе, Стара Загора. Наистина тук виждаме висок темп на нарастване на доходите, въпреки че те си остават далеч под нивата на София. Хубавото в Пловдив е, че през последните години сме свидетели на огромен инвеститорски интерес, какъвто няма друг в страната по размера на привлечените инвестиции. През следващите години тези инвестиции ще дадат добър тласък за нарастването на доходите. Това е и пътят за стимулиране на местната икономика, а Пловдив твърдо е стъпил на този път, по който ще стопи и разликата  си със София.  Пазарджик традиционно пък е сред по-бедните региони с високи нива на материални лишения, поне от 7 години. Няма изненади. Показателите за бедност там са видими. От една страна Северозападна България от друга страна – смесените региони са проблемните петна на нашата карта от гледна точка на цялостно икономическо развитие и трудови доходи.

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Да отслабнем здравословно, казва д-р Пашкулев

Как да не сме дебели ?  Как да отслабнем ? Как да сме стройни, но и да бъдем здрави ? Без страховити диети. Но с избор на храната и някои правила.    Д-р Димитър Пашкулев е    с над    30-годишната  практика, в която обединява т.н. традиционна медицина с източните и западните здравословни лечителски системи, които наричаме и..

публикувано на 21.10.17 в 11:17

Фестивал на картофа в Клисура

От Клисура тази събота  канят на Фестивал на картофа, плодородието и земеделските производители. С плодове- феномени, детски играчки от камъчета, борови шишарки и изобилие от картофени майсторства.  Стоян Иванов директор на Историческия музей в Клисура  разказва, че  гостите ще бъдат посрещнати с топли варени барабои - картофи на местния диалекта,..

публикувано на 21.10.17 в 09:37

Трябва да намалим измамите с болничните

Има необходимост да се ограничат измамите с болничните – заяви в интервю за Радио Пловдив Димитър Бранков – зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). Според него тези измами се реализират с участието на работниците, на работодателите и дори на лекарите. Наблюдава са завишено издаване на болнични листове в определени общини, което..

публикувано на 20.10.17 в 16:02

Политиката по доходите ни принуждава да излезем на улицата

Не сме съгласни с тезата, че трябва да се орязват права на хората, за да се защитят евентуални злоупотреби. Има си институции, които трябва да си свършат работата тези злоупотреби да не се извършват от работещите граждани.  Това заяви пред Радио Пловдив Тодор Капитанов , председател на стачния комитет на КНСБ.  На 27 октомври синдикатът..

публикувано на 20.10.17 в 15:56

Проф. Боян Дуранкев в "Извън протокола"

По официални данни в България има около 2,1 милиона  пенсионери ,  безработните  са стотици хиляди, а между 600 и 700 хиляди са  работещи бедни . Тази аномалия е резултат от „мелницата“ на т. нар. „пазарна“ икономика, при която българите плащат за всичко, а олигархията ги краде и ги държи с най-ниски пенсии и заплати в света. Заради..

публикувано на 20.10.17 в 15:07

Важните неща могат да бъдат много прости

Днес в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив ще бъде представена книгата на Димитрина Проданова “Превод от детски – как да спасим децата от възрастните и обратно“. За нея психотерапевтът Лора Белчева пише: „Откриваме една щедра на психологически ресурси страна, пълна с рефлексии, полезно обяснени теории и изследвания, личен и клиничен..

публикувано на 20.10.17 в 11:25

Събрахме 150 мил.лв. в полза на граждани за 2016 г.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители коментира за Радио Пловдив промените в Гражданския процесуален кодекс. Той заяви позицията на колегите си за промените в работата на ЧСИ. От години работиме и сме настоявали пред Министерството на правосъдието за промени в ГПК.  Целта е да се възстанови балансът между..

публикувано на 20.10.17 в 10:45