РЕКЛАМА

Доходите в Пловдив ще стопят разликите със София

Ще продължи ли да се задълбочава разликата между най-богатите и най-бедните области в България и какви са спецификите и тенденциите в структурата на доходите по места - Десислава Николова - главен икономист в Института за пазарна икономика с коментар на изследването на ИПИ  за доходите в различните области на страната, отразени на карта  

Десислава Николова: Това, което виждаме е, че в период на висок икономически растеж, а именно до 2008 г. преди да започне кризата и съответно през последните 2-3 години разликите в доходите между различните части на страната се задълбочават.  Вероятно те и ще продължат да се задълбочават, ако този период на растеж продължи. Ние все още сме във време на оживление и на икономически растеж след кризата, но не сме застраховани от икономически шокове, както отвън, така и в страната. Ако нещата продължават така, вероятно ще виждаме едно неравномерно развитие на страната. Ще виждаме и това, че доходите от работна заплата ще имат по-голямо значение в общата тежест на доходите – все по-голям дял в общите доходи на домакинствата, там където има растеж, съответно има и заетост и хората успяват да „изкарат“ повече пари. Това са тенденциите, а шанс за по-бедните области е да се намерят инвеститори и те да създават работни места, така че най-вече трудовите доходи да придобиват по-голяма тежест. Най-бедните  региони са тези, в които има преобладаващо пенсионери.

Изследваният времеви отрязък от 15 години е много разнообразен.  Той се характеризира както с период на висок икономически растеж между  2004 до 2008 г., когато наистина икномиката бумтеше и тогава София започна да се откроява отчетливо  и да се отдалечава от останалите области. Преди това София не се отличаваше от по-голямата част на страната по ръст на доходи. 2005 г. обаче настъпи този вододел. В периода пък на криза  от  2009 до 2012-13 разликите между доходите се намалиха. Хората загубиха работата си, домакинствата обедняха и хората започнаха да разчитат повече на обезщетения за безработица, социални помощи и на всички тези т.н. фискални стабилизатори, които са възможностите през бюджета по време на криза. Това намали разликите, които бяха достигнали над 2,5 пъти между най-богатата и най-бедната област. В периода на криза разликата се стопи под два пъти, но сега след 2014 г. насам разликата отново започна да се задълбочава.

В общата рамка на България Пловдив стои много добре и се нарежда сред областите от втория ешалон след София. В него са още Варна, Русе, Стара Загора. Наистина тук виждаме висок темп на нарастване на доходите, въпреки че те си остават далеч под нивата на София. Хубавото в Пловдив е, че през последните години сме свидетели на огромен инвеститорски интерес, какъвто няма друг в страната по размера на привлечените инвестиции. През следващите години тези инвестиции ще дадат добър тласък за нарастването на доходите. Това е и пътят за стимулиране на местната икономика, а Пловдив твърдо е стъпил на този път, по който ще стопи и разликата  си със София.  Пазарджик традиционно пък е сред по-бедните региони с високи нива на материални лишения, поне от 7 години. Няма изненади. Показателите за бедност там са видими. От една страна Северозападна България от друга страна – смесените региони са проблемните петна на нашата карта от гледна точка на цялостно икономическо развитие и трудови доходи.

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Часът на Земята „Точно днес“ с аромат на пролет

Часът на Земята, отново ще обедини милиони хора по света.  За първи път символично осветлението е изгасено в Сидни през 2007 г. Инициативата е ключова за промяна на отношението и повишаване на популярността на климата и екологичните действия по целия свят. Фактите сочат, че световното биоразнообразие намалява с бързи темпове. Каква е..

публикувано на 23.03.18 в 16:58

Предсрочни парламентарни избори ще има още преди евровота

БЗНС ще се присъедини към политическия проект на ДСБ, „Да България“, и "Зелените". Пред Радио Пловдив лидерът на земеделците Николай Ненчев съобщи, че очакват през април политическото споразумение да бъде финализирано. В момента се работи по конструкцията, по начина на вземане на решение, по посланията и програмата на новото дясно обединение...

обновено на 23.03.18 в 16:54
koritarov

Срещата ЕС – Турция е деликатна и изключително трудна

България  ще е домакин на срещата ЕС – Турция. Очаква се в понеделник в резиденция Евксиновград във Варна в срещата да участват и да разговарят председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Журналистът  Георги Коритаров коментира  за Радио..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Намаляват държавната поръчка на ПУ за част от специалностите

Държавата да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища през новата учебна година. Това предвижда Проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през 2018–2019 година, който е публикуван в електронния портал за обществени консултации...

публикувано на 23.03.18 в 11:03

Хотелиерите в Родопите очакват силен летен сезон

Имахме изключително силен зимен туристически сезон, най-добър за последните 20 години. Вече гледаме към летните месеци. Лятото също е много добър сезон за туризма в Родопите. Още от месец май се организират много събития, които привличат туристите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Пампоров, председател на Регионална..

публикувано на 23.03.18 в 10:47
Димитър Гърдев

Турция има голям интерес да изглади отношенията с ЕС

Равносметката за отношенията между Турция и ЕС. Достигнаха ли те точката на най-високо напрежение? Първи коментар за предстоящата във Варна среща ЕС-Турция, след като стана ясно, че Европейския съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу нейното свикване. Много се радвам, че срещата между Турция и ЕС на 26 март във Варна ще..

публикувано на 23.03.18 в 10:30

Гафовете на управляващите водят до предсрочни избори

Има ли бунт в СДС? Част от членовете са недоволни от председателя Божидар Лукарски, искат неговата оставка. Други са против скъсването с Реформаторския блок. Истина ли е това? Отговорът е от д-р Емил Кабаиванов, зам. председател на СДС. Ситуацията в СДС, не е такава от месец или седмица. Седесарите задават  няколко въпроса: Какъв е..

обновено на 22.03.18 в 17:02