РЕКЛАМА

Доходите в Пловдив ще стопят разликите със София

Ще продължи ли да се задълбочава разликата между най-богатите и най-бедните области в България и какви са спецификите и тенденциите в структурата на доходите по места - Десислава Николова - главен икономист в Института за пазарна икономика с коментар на изследването на ИПИ  за доходите в различните области на страната, отразени на карта  

Десислава Николова: Това, което виждаме е, че в период на висок икономически растеж, а именно до 2008 г. преди да започне кризата и съответно през последните 2-3 години разликите в доходите между различните части на страната се задълбочават.  Вероятно те и ще продължат да се задълбочават, ако този период на растеж продължи. Ние все още сме във време на оживление и на икономически растеж след кризата, но не сме застраховани от икономически шокове, както отвън, така и в страната. Ако нещата продължават така, вероятно ще виждаме едно неравномерно развитие на страната. Ще виждаме и това, че доходите от работна заплата ще имат по-голямо значение в общата тежест на доходите – все по-голям дял в общите доходи на домакинствата, там където има растеж, съответно има и заетост и хората успяват да „изкарат“ повече пари. Това са тенденциите, а шанс за по-бедните области е да се намерят инвеститори и те да създават работни места, така че най-вече трудовите доходи да придобиват по-голяма тежест. Най-бедните  региони са тези, в които има преобладаващо пенсионери.

Изследваният времеви отрязък от 15 години е много разнообразен.  Той се характеризира както с период на висок икономически растеж между  2004 до 2008 г., когато наистина икномиката бумтеше и тогава София започна да се откроява отчетливо  и да се отдалечава от останалите области. Преди това София не се отличаваше от по-голямата част на страната по ръст на доходи. 2005 г. обаче настъпи този вододел. В периода пък на криза  от  2009 до 2012-13 разликите между доходите се намалиха. Хората загубиха работата си, домакинствата обедняха и хората започнаха да разчитат повече на обезщетения за безработица, социални помощи и на всички тези т.н. фискални стабилизатори, които са възможностите през бюджета по време на криза. Това намали разликите, които бяха достигнали над 2,5 пъти между най-богатата и най-бедната област. В периода на криза разликата се стопи под два пъти, но сега след 2014 г. насам разликата отново започна да се задълбочава.

В общата рамка на България Пловдив стои много добре и се нарежда сред областите от втория ешалон след София. В него са още Варна, Русе, Стара Загора. Наистина тук виждаме висок темп на нарастване на доходите, въпреки че те си остават далеч под нивата на София. Хубавото в Пловдив е, че през последните години сме свидетели на огромен инвеститорски интерес, какъвто няма друг в страната по размера на привлечените инвестиции. През следващите години тези инвестиции ще дадат добър тласък за нарастването на доходите. Това е и пътят за стимулиране на местната икономика, а Пловдив твърдо е стъпил на този път, по който ще стопи и разликата  си със София.  Пазарджик традиционно пък е сред по-бедните региони с високи нива на материални лишения, поне от 7 години. Няма изненади. Показателите за бедност там са видими. От една страна Северозападна България от друга страна – смесените региони са проблемните петна на нашата карта от гледна точка на цялостно икономическо развитие и трудови доходи.

Повече чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

На некачествен политически мач отиват само агитките

Ако парламентарните избори бяха днес, за партия ГЕРБ биха гласували близо 26 процента, а за БСП - 22 на сто от избирателите. Данните са от национално изследване е на Центъра за анализи и маркетинг. В анализ на резултатите директорът на агенцията Юлий Павлов обясни, че скандалите от последните седмици, провокирани от опозицията, не увеличават..

обновено на 15.12.17 в 15:27

Започва кампанията "Един миг на пътя може да промени всичко"

Ротаракт клуб Пловдив организира за втора поредна година кампания за безопасно шофиране . Инициативата започва от днес, 15 декември и ще бъде насочена към младите хора на 17 и 18 години.  От организацията вярват, че точно на младежите е много важно да се даде повече информация за пътните правила, за избора да се шофира и това да става..

обновено на 15.12.17 в 10:55

Войната се отдалечава

Конфликтът  с център  свещения Йерусалим от десетилетия  създава напрежение в региона  и оттам рефлектира върху цялата геополитическата обстановка и върху отношенията между САЩ и Арабския свят, както и върху отношенията между Израел, САЩ и останалите държави. Обявеното намерение  за преместване на  американското посолство в Йерусалим е началото на..

публикувано на 15.12.17 в 10:52

Здравеопазването ни - надежда всяка оставете

 С дантевия цитат от "Ад" - "Надежда всяка оставете ", финансовият анализатор Светозар Геледачев метафорично определи състоянието на здравната система у нас. Въпреки че остави проценти надежда за подобрение, което  очаква от новия здравен министър,  именно защото е финансист. Само така може да се подобри нещо в здравеопазването ни, от което се оплакват..

публикувано на 15.12.17 в 10:43
Даниела Дариткова

Опозицията сее страхове, бюджетът за здраве е балансиран

Темата беше изведена от здравния си контекст и се постави на политическа основа, експлоатираха се страховете на хората, но трябва да се знае, че при държавата има балансиран бюджет за здраве, който гарантира конситуционните права на българските граждани. Такава е позицията на д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в..

публикувано на 14.12.17 в 15:54

Български език в ЕС и на матурите

Защо българският език трябва да стане матуритетен във всички страни-членки на ЕС и държавите с българско малцинство и какви стъпки е необходимо да извърви страната ни, за да даде шанс на малцинствата ни зад граница да запазят националното си достойнство? Инициативата на ВМРО ще коментираме с доц. Милен Михов – вносител на проекта за защита на..

публикувано на 14.12.17 в 11:01

Свежен ще покаже история пред Европа

810 хиляди лева,  са страшно много пари. Ние не само,  че ще ги вложим в селото, но и ще покажем и една история пред Европа през 2019 г.  Това заяви кметът на Свежен Христо Енков, след  като Правителството отпусна  парите за осъществяването на проекти, свързани с реставрация и експониране на родната къща на полк. Серафимов и на Аджарската книжовна..

публикувано на 14.12.17 в 10:44