Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят с КТБ е лоша реклама за страната ни

Миналата седмица стана ясно, че бившият шеф на фалиралата КТБ Цветан Василев е потърсил защита от закона Магнитски. По силата на този закон, американското правителство има право да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушение на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта.

Не можем да прогнозираме, как ще се развие процедурата по закона „Магнитски“, заяви за Радио Пловдив Тихомир Безлов, главен експерт в Център за изследване на демокрацията.  Ще бъде интересно, защото законът дава възможност на хора, които търсят защита да предоставят информация и поискат помощ от американския Сенат. Законът  е приет 2012 г. заради починалия в руски затвор адвокат Магнитски.

Г- н Безлов припомни,че банкерът Цветан Василев се сблъска със своите партньори по бизнес, които му взеха банката. Той взе някакви проценти, но случаят е много противоречив, и ще видим реакцията на американските институции.

От една страна имаме един банкер, който през цялото време е мислил как  ще остави банката и ще запази активите си. От другата старана са „приятелите“, които решават да му вземат банката. Може би ще последват проблеми за Пеевски и други бивши приятели на Василев.

По думите на Тихомир Безлов, едва ли Василев ще разкаже нещо ново, но вероятно е запазил и някакви резерви. Ако в бъдеще убежището в Сърбия  се окаже проблемно, той да се възползва от този закон и замине за САЩ. Целта е да запази това, което има в момента и да вземе активи, които са спорни.

Погледнато реално, това бе една банка изградена на базата на политическата протекция и далавера, която привлече парите на хората с високите лихви. Моделът беше сглобен така, че да се вземат парите, и никога да не се върнат.  За съжаление това е лоша реклама за страната ни, подчерта Тихомир Безлов.

Интервюто с Тихомир Безлов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35