Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград събира 400 атлети от 19 страни в „Персенк Ултра”

За 5-ти пореден път Асеновград ще се превърне в атлетическо предизвикателство чрез ултрамаратона „Персенк Ултра”. 

Състезанието се провежда под надслов „Битката на титаните” – ще се включат най-добрите планински бегачи на дълги разстояния от България и света, които ще премерят сили в един от най- атрактивните планински маршрути в Европа. 

Тази година регистрираните състезатели са 400 от 19 държави на 5 континента. Асеновград ще посрещнe атлети от  Аржентина, Армения, Австралия, Бразилия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Испания, Македония, Малайзия, Холандия,  Полша, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Украйна и Чили.

Състезанието включва три трасета. Най-голямата дистанция е по трасето „Персенк Ултра“ – 160 км. В сравнение с миналата година дистанцията е с увеличена дължина и трудност. 

Състезателите ще поемат по изключително предизвикателното трасе към местността „Високата пещ“ към х. Гонда Вода – х. Безово – вр. Червената скала, след това по стария Римски мост до с. Югово към х. Пашалийца – с. Павелско – с. Малево и с. Орехово. От там поемат през Каньона при Цирикова църква към уникалния природен феномен Чудните мостове. 

През Стария римски път минават в близост до вр. Голям Персенк, през местност Мезаргидик и Старият римски път стигат до х. Персенк. Следват Митницата – с. Орехово – Бяла черква – вр. Баба, на 150 км от трасето пресичат Лясковската река и ги очаква финал в Асеновград. Втората дистанция „Диво прасе ултра“ е с дължина 110 км., а най-малката – „Орехово ултра“ е с дължина от 50 км. Стартът на 110 км. и на 160 км. ще бъде даден на 18 август точно в 18:00 часа, а на 50 км. – на 19 август от 10:00 часа.

Ултрамаратонът „Персенк ултра“ е със шест точки на трудност на трасето и е квалификационен за Световното първенство във Франция през 2018 година. Стотици доброволци ще се грижат за участниците в състезанието, като ще бъдат разположени на покрепителните пунктове по трасето.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15