Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 проекта в програмата на Пловдив ЕСК 2019

Общинска фондация „Пловдив 2019“ обяви резултатите от отворените покани за проекти от втора и трета сесия, които са включени в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-та година.

От втората сесия одобрените проекти са  7 от кандидатствали 20. От третата сесия одобрените проекти са 60 от кандидатствали 170 с общо финансиране  за двете сесии 5 356 000 лева.  Като количествена стойност най-много са  проектите с образователен профил,  проектите за работа с общности,  проектите за децентрализация и културни събития по квартали и в региона. 

Общо за трите сесии са одобрени 72 проекта, от които 13 са от чужбина, а 59 от България. Чуждестранните проекти са от Германия  /два от които са с изцяло одобрени финансови параметри /, Франция, Италия, Израел, Белгия и Полша. Финанасирането за тях е 8 671 хиляди лева. А исканите суми при кандидатстването са били 59 308 940 лева. 

Българските проекти са от цялата страна, като най-много са от Пловдив.

Одобрените проекти от втора и трета сесия ще бъдат основния скелет на ЕСК, те са и в четирите платформи  на програмата, каза артистичният  директор на фондацията Светлана Куюмджиева. Тя подчерта, че освен тях има одобрени и  т.н. резервни проекти. Те са с възможност да бъдат включени в програмата след ново класиране.

Куюмджиева каза още, че някои от проектите, които не са получили одобрение, са с много качества, но не са класирани, защото не отговарят на целите и концепцията на ЕСК,  за която печелившата кандидатура е капацитет на културната сцена, съдържание и участие.

Резултатите от  сесиите е трябвало да бъдат обявени през февруари и март, но продължителните  разговори и  преговори за държавното им  финансиране  са наложили забавянето до днес.

Като важен  и труден етап от развитието на проекта ЕСК определи момента с резултатите от сесиите Надя Гризо - член на журито по оценка на проектните предложения, която е работила като експерт по кандидатурите на 16 европейска градове за столици на културата.  Едни са разочаровани, за други идва много работа, но всяка ЕСК трябва да намери своя път. Тя заяви, че е имало ЕСК, в които артистичният директор сам избира проектите, докато в Пловдив е имало отворени покани. Търсихме специфични проекти, които да са децентрализирани, да се излезе извън центъра, подчерта Гризо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13