Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Асеновград е спокойно, няма етническо напрежение

 Кметът на Асеновград Емил Караиванов и председателят на Общинския съвет Светозар Шуманов в интервю за Радио Пловдив  коментираха, че с днешна дата обстановката в Асеновград е спокойна и няма етническо напрежение. 

Това е резултат от предприетите от общината мерки, предизвикали протестите след побоя от роми над деца и треньорите им по гребане, което предизвика многобройни протести в Асеновград.

 Съборени са 26 незаконни постройки, в ромската махала ще се открие полицейски пункт с постоянно полицейско присъствие,  работи се и по незаконното строителство, и по ограничаването на каруци по улиците,  което е включено в сесията следващата сряда. 

 Проблемът е национален, защото такива случаи има в много селища на страната. Пътят за справяне с проблема е в трудовата заетост и образованието, което е и в тема на Националната кръгла маса.

Караиванов: Аз смятам, че обстановката е спокойна. В града се работи активно по програми по евро проекти,  имаме  и един много сериозен ангажимент по водоснабдяване и канализация и изграждане на пречиствателна станция. Мисля, че ангажиментите, които е пожела общината към гражданите не само в изграждането на инфраструктура, но и по последващите искания, по тях се работи активно и смятам, че в крайна сметка това ще доведе до по-добри условия на живот в Асеновград.

Форумът, който днес откриваме наистина е по моя инициатива и се оформи след събитията от преди два месеца като идея и още тогава и през цялото време на тези два месеца община Асеновград изпълнява искания на гражданите, които бяха изразени с една активна гражданска позиция и тези искания се отнасят повече до осигуряване на мерки за обезпечаване на повече ред, обществена сигурност, спазване на законите.

 А на въпроса защо тази неделя в Асеновград отново ще протестират, кметът: "Всеки има право да протестира", зам.председателят на ОС: "Протестират тези, които искат да протестират Аз между другото вчера разбрах, че се подготвя протест за неделя, но нищо от това, което кмета е поел като задължение, общината и правителство не е несвършено. Полицията си гледа изключително добре работата, ние вършим това, което можем и което трябва като община и това, което законово можем да вършим, разбира се. Чудеса не могат да станат за един – два дни или за три месеца. Това са проблеми, наслоени с годините и ако някой си мисли, че може да ги реши така с магическа пръчка за месец – два мисля, че се лъже много".

Интервютата с Емил Караиванов и Светозар Шуманов са в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35