Завесата на "Сцена на кръстопът" се вдига в неделя

21 представления от 4 страни, 18 трупи от 9 града с над 200 актьори – това съдържа афишът на 21-то издание на Театралния фестивал „Сцена на кръстопът 2017“. Форумът, чийто надслов тази година е „Театъра Пътят“, ще се проведе от 10 до 23 септември в Драматичния театър в Пловдив. Освен от България пристигат театри от Англия, Украйна и Турция – съобщиха организаторите.

„Лицето на това издание са многообразните варианти на любовта, защото има комедии, има мюзикъл за възрастни, оптически илюзии и дори цирк в една от пиесите. В селекцията са и постановка по романа на Никос Казандзакис „Последното изкушение“, вариации на Шекспир, представени от английска трупа, поредният прочит на „Женитба“ на Гогол“ – заяви селекционерът на фестивала театроведът Богдана Костуркова.

По традиция старт на форума дава пловдивската трупа с премиера на постановката „Руски мармалад“ от Людмила Улицкая с режисьор Владимир Гурфинкел. Другата премиера на пловдивската драма е „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга с режисьор Крис Шарков. От родния град на Шекспир Стратфорд на Айвън пристига английска трупа, която ще играе класиката „Веселите уиндзорки“.

В съпътстващата програма на 19 септември е вечер, посветена на големия наш драматург Константин Илиев, по повод предстоящата му 80-а годишнина.


Още от категорията

Успех за България на Международното арбитражно дело, заведено от ЕВН

Арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на „ЕВН“ АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение по дело срещу България, в което компанията претендираше за такова в размер на 850 милиона евро. Това съобщи на сайта си Министерството на финансите. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за..

обновено на 20.04.19 в 17:26
снимка - архив

Две жертви при падането на малък самолет зад стадиона на Оризари

Малък двуместен частен самолет падна в землището зад Стадиона на пловдивското село Оризари около 10, 20 часа тази сутрин. Загинали са и двамата на борда - пилотът, мъж на 45 години и спътникът му - на 18.  Очевдици разказват, че крилото на самолета се е счупило във въздуха и самолетът е загубил управление, започнал е да се върти. Красимир Моллов..

обновено на 20.04.19 в 17:26

Съдии и ученици смениха ролите си

Съдии и ученици смениха ролите си в Пловдив в добилия популярност Час на класа: „Съдът отблизо“, който се проведе  в емблематичната зала №1 на Апелативния съд.  Младежите от чирпанското училище „Пейо К. Яворов“ облякоха тоги на съдии, прокурори и адвокати и „изиграха“ наказателен съдебен процес срещу обвинен в извършване на грабеж на мобилен телефон...

публикувано на 20.04.19 в 17:19

"Празници на Стария град" - с първа награда в национален конкурс

Община Пловдив грабна голямата награда на журито за „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2018“ за събитието „Празници на Стария град“ на Националния конкурс READ& TRAVEL („Чети и пътувай“) за културен туризъм в България. Конкурсът се провежда в рамките ХVІ-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм” във..

публикувано на 20.04.19 в 17:10

Три дни Пловдив е "Млада синя земя"

Над 100 деца от 6 учебни заведения се включват в започналия днес конкурс от фестивала „Млада синя земя“. Десетото му издание насърчава най-малките пловдивчани да изразят в творчество какво мислят за биоразнообразието и опазването на околната среда.  Еко-надпреварата се съпътства от тематични работилници, игри и арт ателиета под надслов „Да..

публикувано на 20.04.19 в 15:14