Гъвкави данъци ще счупят "машината на неравенството"

Гражданска инициатива  "Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!" си поставя за цел да предизвика промени в данъчната политика. 

Сред исканията на синдикалисти, икономисти, политически партии от левия спектър са  въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намалени ставки на ДДС от 20% на 9% за основни и детски храни, вода, базови медикаменти, учебници и книги.

България е сред страните с най- висок индекс на социално неравенство, аргументира иницативата Ваня Григорова, икономически съветник на КТ"Подкрепа".

Според нея ако държавата не може да осигури социално подпомагане за всички, то поне е длъжна да остави на работещите това, което са изработили. Затова и едно от предложенията е за необлагаема минимална работна заплата.

От инициативата заявяват, че България трябва да почерпи добрите европейски примери за различни ставки на ДДС, защото иначе най- уязвимите социални слоеве са двойно натоварени при покупката на лекарства, храна, учебници и книги.
Още от категорията

Къщи за гости връщат 389 000 лв за неизпълнен бизнес план

Атанас Аргилов Илиев притежава Комплекс за селски туризъм в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен. Няколкото къщи за гости са в непосредствена близост до язовир Дондуково, който също стопанисва. Тези дни получава решението на фонд „Земеделие“ за връщане на 100 процента на получената евросубсидия в размер на 389 000 лева...

обновено на 20.11.19 в 12:06

Нормалният месечен доход е 4 000 лева за семейство

С колко лева доход може да живее българското семейство и пенсионр ? Според изследване на КСНБ за четиричленно семейство с две деца, минималният месечен доход на един от родителите трябва да е над 1200 лева. Обещано е  и увеличение на пенсиите, а в същото време, броят на възрастните хора, които живеят под линията на бедност, са около 1 322 300 души...

публикувано на 20.11.19 в 11:52

Този модел на управление се харесва от всички партии

 Следизборните разигравания, свързани с не/плащане/ на първия ден от болничните, пенсионните изненади, някои  неутолими лидерски амбиции и снишавания във/извън къщите за гости - каква  ситуация на управление и опозиция създава това? Коментарът е на политолога и университетски преподавател Христо Панчугов.   Повече от  същото и след изборите,..

публикувано на 20.11.19 в 10:35

Хората са доста нащипани, не вярват и ще протестират

Въпреки оттегленето от премиера намерение за неизплащане на първия ден от болничните, синдикатите се готвят за протести, каза в предаването „Ден след ден“ председателят на Стачния комитет на КНСБ Тодор Капитанов. Протестът ще се състои, защото няма институция в страната, която да даде гаранция, че това безумие няма да се предложи отново...

публикувано на 19.11.19 в 15:31

Стопани на къщи за гости не искат да връщат европари

Шест къщи за гости в Пловдивска област трябва да върнат изцяло получените европари по проектите за изграждането им заради констатирани нарушения. Те са в обявения от Държавен фонд „Земеделие“ предварителен списък с бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, за които е открито производство за налагане на 100 % санкция. В..

публикувано на 19.11.19 в 15:11