Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето на имоти в Пловдив е по-голямо от предлагането

Снимка: БГНЕС

Цените на имотите или броят на сделките растат в Пловдив? Отговор на този въпрос даде за Радио Пловдив Чавдар Марев, собственик на една от големите агенции за недвижими имоти в града.

 Според него, верният  отговор е -И двете.

 Растат  и цените и броят на сделките. Пазарът  е свръхдинамичен. Забелязваме бум на търсенето,  има пик в сравнение с предишните години. От 20 години сме на пазара  и винаги  юли и август  има затишие на пазара на имоти, а тази година летните месеци са много активни, с много сделки, обясни брокерът.

Той допълни, че като цяло бума е  с жилищни имоти. 

Пазарът е полудял. Три са причините. Първото е  банковата дейност- ниските лихви стимулират получаването на кредити и нестимулипрат хората да си държат парите в банките.  Точно за това вложенията в недвижими имоти е алтернатива на депозитите  и хората инвестират в  имоти.  На нашите клинети ние обещаваме пачелба само от рента 7%- 8%. Като вземем предвид, че до една година цените на имотите ще се вдигат, това означава 10-12% рентабилност на вложенията, а това никоя банка не може да года даде, коментира Чавдар Марев

По думите му от началото на годината се наблюдава поне 10 % увеличение  на жилищните площи.. Основното търсене е на жилища около 60-65 квадрата, с добра локация - център, широк център. Интересът е голям за имоти около ВМИ. В района цените са около 700-750 евро на квадрат. 

Определено две трети от пловдивчани  търсят ново строителство. Учудващо е  обаче, че продажбата на панелни апартаменти също е на добри цени - 600-650 евро на квадрат.

Развитието на Тракия икономическа зона повишава търсенето и цените на имотите около Пловдив. 

Като цяло нарастването на цените на недвижимите имоти е световна тенденция и България не може да бъде  в страни от този процес. Цените обаче у нас са по-ниски от европейските. Това е така, защото продажбите у нас тръгват от ниска база, обясни експертът.


Снимка


Цените ще вървят нагоре и ще се изравняваме с европейските цени, допълни Марев.

От големите сделки впечатление прави продажбата на терена на бившата бирена фарбрика. Подобни сделки ще окажат влияние на пазара на имотите в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35