Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоростите в ЕС и общностната политика не си противоречат

| обновено на 18.09.17 в 16:07

Европейският съвет за външна политика в София организира днес дискусия на тема „Популизмът като предизвикателство за европейския конституционен ред. 

В интервю за Радио Пловдив директорът на неправителствената организация Весела Чернева коментира, че след френските избори  популизмът сякаш губи подкрепа. Президентът Макрон спечели с технократска платформа и много реформаторски идеи и това някак си обърна вълната. 

Но от друга страна политици като Виктор Орбан, които използват лесни решения и страховете на хората, за да получат тяхната електорална подкрепа продължават да управляват. През последните години всички затварят граници, издигат стени и общественото мнение по темата миграция се премести към т.нар. популистки тези, каза Чернева. 

По думите й, популистите обръщат внимание на теми, които са важни за обществата и това, което се наблюдава е, че все повече традиционни политици акцентират  точно на същите въпроси.  

Европа на две скорости има и ще има. И сега има страни, които са в еврозоната и в Шенген и занапред важни решения ще се вземат от по- малко държави и хора. Мисля, че няколкото скорости и по- голямата общността политика не винаги си противоречат. Все повече Европа ще усъвършенства себе си като модел на интеграция от отделни групи. Ние трябва да сме инициативни и да участваме в тези групи, за да не бъдем изтласкани в периферията, е позицията на Весела Чернева.

Според нея Брекзит ще направи лагера на тези, които не са в еврозоната още по- слаб. В същото време Брекзит ще направи възможно сътрудничеството между страните – членки на ЕС в отбраната. Великобритания досега слагаше спирачка, защото нейната армия е най- боеспособната и тя нямаше интерес от модернизация на въоръжените сили. Но и тук всичко ще зависи от инициативността на държавите – членки, подчерта тя.

Тя смята, че опозицията ЕС – Русия е реална и е на базата на ценности. Всички се надяват противопоставянето да бъде преодоляно, но трябва да се спазват минските договорености.

Никой преди време не вярваше, че Русия ще анексира Крим, войната в Украйна продължава и никой не знае какво би могло да се случи. Шефът на НАТО Столтенберг многократно подчертава, че позициите на Русия към Източния фланг са се променили. 

Затова България прие и план 2020, за да реагираме на този вид заплахи. Има страни, които правят много повече в тази посока, в Прибалтийските държави, Полша има разположени контингенти на НАТО. Ние по- скоро се опитваме да не ни забележат, смята още Весела Чернева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55