Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Тримата братя и златната ябълка" в операта

| обновено на 28.09.17 в 10:42

Премиера на етно-симфоничната приказка „Тримата братя и златната ябълка”  заглавие от поредицата „Приказките на Госпожа Опера“ ще се състои в Градския дом на културата.  Музикалният проект представя картини за малки и големи, в които се разказва за красотата и мъдростта на българския приказен фолклор.  

Госпожа Опера ще запознае децата с тайните на народните инструменти, водени от музикантите на Фолклорен ансамбъл „Тракия”. Заедно с тях на сцената ще бъде и оркестъра на Опера Пловдив, както и солистките Гергана Димитрова и Евелина Христова, познати от хор „Мистерията на българските гласове”. Режисьор  на спектакъла е Димитър Христов. 

В проекта „Етно-симфонични приказки” участват утвърдени имена от  българската фолклорна и етно сцена:  Създател на концепцията и музиката в проекта е Костадин Генчев. Композитор и аранжор, оркестрант – солист кавал в Оркестъра за народна музика на БНР повече от 20 години, той има над 800 аранжимента на народни песни и над 50 инструментални пиеси за БНР. Творческата му биография извън Националното радио е свързана с многобройни музикални, театрални и танцови проекти и събития. К. Генчев е носител на наградата „АСКЕЕР” 2005 с група БУЛГАРА за музиката към театралната постановка „Дивите” на актьора и режисьор Георги Къркеланов, носител e и на II награда от Националния конкурс за написване на симфонично произведение в неравноделен размер „7/8” 2016.

Диригентската палка е поверена на Димитър Христов. Композитор, инструменталист, хоров и оркестров диригент, Димитър Христов завършва СМУ “Филип Кутев” в Котел с тамбура, след това АМТИИ Пловдив с тамбура и дирижиране (хорово, оркестрово, народни състави) и композиция. Кариерата му като диригент е свързана с фолклорните ансамбли “Тракия” (Пловдив) и “Пирин” (Благоевград), а от 2011 година насам е начело на Оркестъра за народна музика на БНР. Пише вокално-инструментална, танцова, театрална и филмова музика. Носител е на престижната награда „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци за 2016 в категория „Музикален фолклор” за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016 „Ритъмът на Балканите“. Димитър Христов има широки интереси и в етно музиката. Той е един от основателите на етно групата “БУЛГАРА” и проекта „Дива река”.
Специфичните вокали в етно приказката са поверени на солистките от „Мистерията на българските гласове” Гергана Димитрова и Евелина Христова.

Гергана Димитрова започва да свири на гъдулка на 9 години. Учи в Музикалното училище „Панайот Пипков” в Плевен – специалност народно пеене. Завършва Софийският университет „Св.Климент Охридски” със специалност вокална педагогика. От 1994 насам  е солистка в световно известния женски народен хор „Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова. Нов етап в кариерата на Гергана Димитрова започва с основаването заедно с диригента Милен Иванов на „ЕВА квартет” през 1996. До момента формацията има издадени три самостоятелни албума и стотици концерти в Европа и Азия. През 2009 певицата се впуска в нов етно проект и поставя началото на музикалното пътуване БЕЛОНОГА заедно със звукоинженера, композитор и аранжор Алекс Нушев. Мелодичната палитра на проекта смесва багри, тембри и емоции в изразителния глас на Гергана Димитрова, добре позната на публиката и с участия в проектите „Дива река”, „PENDARA Ethno project”, група „Булгара”, Balkan Scientist и много други. 

Евелина Христова учи народно пеене в СМУ „Ф.Кутев” в Котел. Продължава образованието си в ЮЗУ „Н.Рилски” – Благоевград със специалност „Музикална педагогика”. От 1996 е в състава на световно известния хор „Мистерия на българските гласове”с диригент проф. Дора Христова. През същата година се присъединява към „ЕВА квартет” с диригент Милен Иванов.  Певицата осъществява  многобройни записи и концерти като солист в проекти с различни музикални формации: „Антоан Симони трио” (Франция), „Дива река”,  „Булгара”, Оркестър за народна музика на БНР и др. Един от най-интересните проекти е участието й в спектакъла на балет „Арабеск” „Пандора” по музика на Пол Ван Брюхе и Петър Дундаков на сцената на НМТ „Стефан Македонски” в партньорство с оперните певици  Цветана Бандаловска и Даниела Димитрова и камерния ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров. 

Изисканата и ефектна режисура е дело на Росица Костова, която създаде едни от най-любимите спектакли на децата в Пловдив – „Вълшебната флейта“, „Мечо Пух“ и „Четирите годишни времена“.

Проектът „Етно-симфонични приказки” си поставя за цел да увлече децата и родителите им в магията на българския приказен фолклор в подходящата за 21 век форма. Затова графичният дизайн на древните народни приказки в нова премяна е в ръцете на художника - илюстратор, аниматор, анимационен режисьор и разказвач на модерни приказки за деца Мая Бочева - Уики. Тя има дългогодишен опит в създаването на мултимедийни проекти, кратки анимации и рекламни клипове, игри за PC и мобилни приложения, работи по различни учебни помагала и пособия за деца.

Интервюто на Галя Митева с диригента Димитър Христов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Атанас Маринчешки събира изгреви и залези в "Сигна"

Самостоятелна изложба живопис показва художникът Атанас Маринчешки в галерия „Сигна“. Това е третата изложба в галерията на автора, който след години работа в полицейските служби, се отдава изцяло на живописта, като изгражда свой стил и почерк на изобразяване. Съдържа 17 маслени платна. Характерни за неговите картини са наличието на..

публикувано на 08.05.24 в 15:24

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04