Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механичното увеличение хаби обществен ресурс

Снимка: Георги Корнейков, БНР

За пари ще говорим точно днес и за обещанието, че заплатите в държавния сектор ще се увеличат с 10% от следващата година.

Финансовият министър Владислав Горанов съобщи новината, а тя бе потвърдена и от Менда Стоянов, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Повод на синдикатите да поискат по-голям скок на възнагражденията – между 15 и 25%, а също и да заплашат с протести. Икономическата логика следваме сега с Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

В някои бюджетни сфери е ясно, че ще видим увеличение на заплатите. То започна още от тази година, визирам образованието. И това е осъзнат приоритет за нуждата от повече средства за тази сфера. А другото изглежда малко като – "имаме две добри изпълнения на бюджета и ще вдигаме заплати". Това заяви в интервю за Радио Пловдив Явор Алексиев от ИПИ.

Икономистът припомни, че от 1 януари 2018 година минималната работна заплата става 510 лева. След като минималната работна заплата се увеличава от 460 лева на 510 лева, нормално е да има увеличение на част от заплатите в бюджетната сфера.Ясно е, че са ниски доходите в България. Ясно е, че е неравномерно тяхното разпределение. Ние говорим за средна заплата от над 1000 лева, но само 30% от хората в страната получават такова възнаграждение. Най-доброто, което  политиците могат да направят е да гарантират институционална среда за  развитието на икономиката. И най-вече – привличането на чуждестранни инвестиции - проблем през последните две години, заяви Явор Алексиев.

Според него увеличение на заплатите с 10% в бюджетната сфера не е малко повишение. Това не е повод за протести от страна на синдикатите. Истината е, че имаме нереформирани сфери. Едно увеличение е обосновано тогава, когато е обвързано с повишаване на качеството на предлаганите ни услуги, категоричен е Алексиев.

Цялото интервю с Явор Алексиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59