Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунелът под Централна гара започва през 2019. Най-после!

Дългоочакваният пробив  под Централна гара ще започне през 2019-а година и трябва да завърши до края на 2020, каза за Радио Пловдив инж. Иван Бакалски – ръководител на проекта за рехабилитация на ж.п. линията София – Бургас – Втора фаза.

 Проектът  на НКЖИ за развитие на железопътен възел Пловдив е одобрен и на този етап тече процедура по избор на  изпълнител. Очаква  се договорът да бъде подписан до април.  Като Европейската комисия е оптимизирала сумата от 224 870 000 лева на 202 380 000 лева, съобщи инж. Бакалски. 

Финансирането на целия проект, който е от няколко части,  е по Механизма за свързване на Европа в сектор "Транспорт". Едната част е тунелът под жп Централна гара. 

С този тунел ще се свържат булевардите „Васил Априлов“ и „Македония“ - мечта на пловдивчани  и урбанисти от 1968г.

Първо ще се извърши пробива под Централна  гара, а след това предстои бутането на Бетонния мост, каза инж. Бакалски и допълни, че неговото съществуване е тапа за жп возилата, която със събарянето му ще се отпуши.

За тунела с дължина около 480 метра са предвидени 40-45 милиона лева. Ще има автобусна спирка и пешеходни зони от двете страни. Но няма да има търговски обекти. Такива ще има в ареала на гарата. За която има концесионер, с който се координират. Над тунела ще се построи сграда за офиси.

Строителните работи по пробива на тунела няма да попречат на рехабилитацията на ЖП гарата, която е пред завършване.

Инж. Бакалски каза още, че строителните дейности, които ще се извършват поетапно, ще променят жп – маршрутите. Някои ще минават през  Филипово, а може и да се наложи пълно прекъсване.

Така става ясно, че домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата ще бъде в схемата на строителните дейности. " Ще се постараем да осигурим удобство на гостите на Пловдив, които ползват жп транспрот ", обеща инж.Бакалски и се извини на пловдивчани в аванс за свързаните със строителството неудобства.

Цялото интервю с инж. Иван  Бакалски е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55