РЕКЛАМА

Премиера на романа на Николай Табаков "Ветровете ни мраморни" в Радио Пловдив

| обновено на 25.10.17 в 10:15

Романът „Ветровете ни мраморни ветрове“ от Николай Табаков и среща с писателя ще се състои в Първо  студио на Радио Пловдив тази вечер от 18.00 часа.

 

Николай Табаков е автор на 10 белетристични книги, а за последния си роман казва, че  „тича по покривите на нашия оскъден живот, рисува, обича и плаче и задава въпроси.  Разказва за живота на най-видните европейци от ХХ век и пращи по шевовете от амбиция да нареди до тях пъргавите българи". Книгата и писателят ще бъдат представени от проф. Клео Протохристова и проф. Илия Илиев.

СнимкаЗА АВТОРА

Николай Филипов Табаков e роден в с. Мандрица, Ивайловградско, през 1956 г. Живее географски разпиляно или географски любознателно - както ви харесва. Димитроград, Видин, София, накрая застопорява знаме в китното родопско селце Яврово  - всъщност родното място на Хайтов, - за да си пише на спокойктвие дивотиите. Междувременно завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. И пак междувременно се оказва основател (през 1990 г.) и управител на издателска къща "Анубис", удостоена през 2010 със сертификат „Златна книга за принос към развитието на българската култура“ от Съвета на европейската научна и културна общност. И накрая не междувременно, а между другото, е член е на Съюза на българските писатели.

ТВОРЧЕСТВО

Николай Табаков е автор е на:„Да рисуваш по водата“, разкази 1991 г. (преведена и издадена на сръбски език  - "Crtati po vodi", издателство "SAGA" T.S.T., Белград, 2003 г.); „Изгубеното поколение“, роман, 1994 г.; „Малката принцеса“, роман за деца, 1998 г.; „Пинокио“, роман, 2001 г.; „На всички местоимения“, разкази, 2004 г.; „Романът Ес“, роман, 2007 г.; „Няма да е все така“, 2009 г. – роман, удостоен с  литературна награда за роман на 2009 г. на Съюза на българските писатели (преведен и издаден на руски език – "Не все тому быт", издателство "Нонпарель", Москва, 2012 г); „Да“, роман 2011 г. (преведен и издаден на рускиезик – ""Да", издателство "Пророг", 2014 г, сръбски език– "Да", издавачка куча "Klett", Београд, 2013 г. и на немски език – "Ja", verlag  "Wellhofer/ edition "Andiamo", Mannheim, 2013 г.).Последната му книга се нарича „Византия“, 2013 г. , издадена на руски език от издателство "Вест-Консалтинг", 2016 г.

НАГРАДИ

Диплом по случай международния ден на детската книга за "Малката принцеса"  – 2001 г.

Наградата "Роман на годината на Съюза на българските писатели" – 2009 г. за "Няма да е все така"

Диплом "Артиада" и орден "За честь и достоинство" на Национальний артийский комитет России

Диплом от петия Международен литературен фестивал "Русские мифы" . 2013 г.


Снимка

Още от категорията

Джефри Мур представя “Клубът на изчезналите видове“ в Първо студио на Радио Пловдив

„В изпълненият с мрачен хумор роман на Джефри Мур… има сюжетни обрати и насилие, достойни за сценарий на братя Коен. И нещо по-важно – романът демонстрира езикова изкусност, каквато се среща в творбите на Сол Белоу, Владимир Набоков и Дейвид Мичъл…“  - Winnipeg Free Press Канадският писател Джефри Мур представя романа си в четвъртък от 18.30 часа...

публикувано на 21.11.17 в 13:01

Аудиодиск с интервюта, посветени на проблемите на православието, представят в Радио Пловдив

"Вярвам Господи, помогни на неверието ми" - така се нарича аудиодискът, който ще бъде представен в понеделник от 17.30 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Дискът, чието наименование идва от библейска притча, съдържа интервюта на журналиста Людмила Сугарева, посветени на православието. Всички тези интервюта са реализирани в нейното..

обновено на 20.11.17 в 07:25

"Спектрум" представя "The Sound of A Cappella" в Първо студио на Радио Пловдив

"The Sound of A Cappella"  така се нарича концертът, който вокалната група "Спектрум" ще изнесе в Първо студио на Радио Пловдив на 14 ноември, вторник, от 19.00 часа. Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив. Група "Спектрум" е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в сложни..

обновено на 14.11.17 в 06:13

Ученици от НХГ “Цанко Лавренов” показват картини в Радио Пловдив

Изложба “Есенна практика 2017” с творби на ученици от НХГ “Цанко Лавренов” се открива днес от 17.00 часа в Културния център на Радио Пловдив.  В изложбеното пространство на медията за поредна година се представят възпитаници на училището от различни специалности от 9,10,11 и 12 клас, пресъздали градски пейзажи и морски сюжети по време на..

публикувано на 13.11.17 в 12:15

Петър Краевски представя "Хумус" в Радио Пловдив

На 2 ноември /четвъртък/ от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив  Дружество на пловдивските писатели и Издателство "Жанет 45"  представят книгата на Петър Краевски "Хумус" .   По време на премиерата ще бъдат излъчени 12 видео импресии по стихове от книгата, прочетени от автора, записани от Славчо Пейков и пресътворени визуално от режисьорката Пепа..

публикувано на 31.10.17 в 10:34

Млади художници от Сценични кадри показват есенно Брацигово в Радио Пловдив

Изложба „Есенни практики“ ще бъде открита в  Културния център на Радио Пловдив на 24 октомври от 17.00 часа.  Картините са на учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - 9-ти и 10-ти клас и са рисувани на пленер в Брацигово, провел се в началото на учебната година.  Изложбата ще бъде експонирана в Радио Пловдив до 12..

публикувано на 23.10.17 в 15:29

Петър Краевски и неговото "Алтер его" дебютират в Радио Пловдив

Ново предаване стартира тази събота от 15.00 часа в ефира на Радио Пловдив.  "Алтер его” е предаване на Радио Пловдив, в което си дават среща две същности на един радио водещ.  В ефир „разговарят”, „спорят” или просто се шегуват един с друг двете крайности на Петър Краевски – егото на сериозния човек и неговото второ „Аз” – сатирикът, който винаги..

публикувано на 20.10.17 в 11:33