РЕКЛАМА

Премиера на романа на Николай Табаков "Ветровете ни мраморни" в Радио Пловдив

| обновено на 25.10.17 в 10:15

Романът „Ветровете ни мраморни ветрове“ от Николай Табаков и среща с писателя ще се състои в Първо  студио на Радио Пловдив тази вечер от 18.00 часа.

 

Николай Табаков е автор на 10 белетристични книги, а за последния си роман казва, че  „тича по покривите на нашия оскъден живот, рисува, обича и плаче и задава въпроси.  Разказва за живота на най-видните европейци от ХХ век и пращи по шевовете от амбиция да нареди до тях пъргавите българи". Книгата и писателят ще бъдат представени от проф. Клео Протохристова и проф. Илия Илиев.

СнимкаЗА АВТОРА

Николай Филипов Табаков e роден в с. Мандрица, Ивайловградско, през 1956 г. Живее географски разпиляно или географски любознателно - както ви харесва. Димитроград, Видин, София, накрая застопорява знаме в китното родопско селце Яврово  - всъщност родното място на Хайтов, - за да си пише на спокойктвие дивотиите. Междувременно завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. И пак междувременно се оказва основател (през 1990 г.) и управител на издателска къща "Анубис", удостоена през 2010 със сертификат „Златна книга за принос към развитието на българската култура“ от Съвета на европейската научна и културна общност. И накрая не междувременно, а между другото, е член е на Съюза на българските писатели.

ТВОРЧЕСТВО

Николай Табаков е автор е на:„Да рисуваш по водата“, разкази 1991 г. (преведена и издадена на сръбски език  - "Crtati po vodi", издателство "SAGA" T.S.T., Белград, 2003 г.); „Изгубеното поколение“, роман, 1994 г.; „Малката принцеса“, роман за деца, 1998 г.; „Пинокио“, роман, 2001 г.; „На всички местоимения“, разкази, 2004 г.; „Романът Ес“, роман, 2007 г.; „Няма да е все така“, 2009 г. – роман, удостоен с  литературна награда за роман на 2009 г. на Съюза на българските писатели (преведен и издаден на руски език – "Не все тому быт", издателство "Нонпарель", Москва, 2012 г); „Да“, роман 2011 г. (преведен и издаден на рускиезик – ""Да", издателство "Пророг", 2014 г, сръбски език– "Да", издавачка куча "Klett", Београд, 2013 г. и на немски език – "Ja", verlag  "Wellhofer/ edition "Andiamo", Mannheim, 2013 г.).Последната му книга се нарича „Византия“, 2013 г. , издадена на руски език от издателство "Вест-Консалтинг", 2016 г.

НАГРАДИ

Диплом по случай международния ден на детската книга за "Малката принцеса"  – 2001 г.

Наградата "Роман на годината на Съюза на българските писатели" – 2009 г. за "Няма да е все така"

Диплом "Артиада" и орден "За честь и достоинство" на Национальний артийский комитет России

Диплом от петия Международен литературен фестивал "Русские мифы" . 2013 г.


Снимка

Още от категорията

ДПХ с лятна изложба в Културния център на Радио Пловдив

Графика, живопис и колаж представя в Лятната си сборна изложба Дружеството на Пловдивските художници в Културния център на Радио Пловдив.  Преобладаващата част от експозицията показва наградени картини от Межународния симпозиум по арт колаж.  В тях основен елемент за изява на творците е хартията,  даваща им възможност  да изявят себе си като..

публикувано на 09.07.18 в 13:54

"Пловдив чете" в Културния център на Радио Пловдив

В рамките на фестивала на книгата Радио Пловдив е домакин на три събития през уикенда: На 16 юни, събота От 17.00 часа  Издателство „Жанет 45“ представя романа "Фини прахови частици" на Ангел Игов и среща с автора. По думите на Алек Попов това е прецизна, интелектуална проза, с усет към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те,..

обновено на 16.06.18 в 10:32

Теодосий Спасов Фолк Квинтет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 5-и юни, вторник. Началото на концерта, който е в рамките на Камерна сцена Пловдив, ще е в 19.00. Теодосий Спасов Фолк Квинтет предлага уникална смесица от джаз, фолк, етно в изпълнение на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и музикантите Пейо Пеев (гъдулка), Иван..

обновено на 05.06.18 в 10:14

Благотворителна изложба за Ели в Културния център на Радио Пловдив

Благотворителна изложба живопис, акрил и пастел, на Красимир Даскалов ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 28 май от 17.30 часа.  Средствата от продажбата на  десетте платна ще бъдат предоставени за лечението на нашата колега и приятел Елисавета Дафова, която страда от  заболяване, познато като едно от редките в света...

обновено на 28.05.18 в 09:50

Детски рисунки в Културния център на Радио Пловдив

22 рисунки на деца на възраст от 5 до 10 години се подредени в Културния център на Радио Пловдив. Малките автори творят в школи на район "Южен" и са участвали в конурс, обявен от районната администрация. За крехката им възраст темата на конкурса, свързана с Възкресението, не е лека, но тя стана повод за разговор и за вдъхновение, което се получили от..

публикувано на 10.05.18 в 10:18

Милчо Караиванов представя новия си роман в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на новия роман на Милчо Караиванов „Зона на лична неприкосновеност“ ще събере приятели на книгата в Културния център на Радио Пловдив в четвъртък,  26 април, от 18.00 часа. Романът, който е издание на НБ "Иван Вазов" - Пловдив, ще бъде представен от литературния критик Здравко Дечев. „Зона на лична неприкосновеност“  продължава темите и..

обновено на 26.04.18 в 08:41

Благотворителен концерт за Ели в Първо студио на Радио Пловдив!

Екипът на БНР - Радио Пловдив Ви кани на  „Благотворителен концерт за Ели“   довечера, от 19 часа.  В първо студио на радио Пловдив ще звучи к ласическа музика, камерни изпълнения и популярен джаз, изпълнени от музиканти и  преподаватели от Академията за музикално и танцово   изкуство, НУМТИ  „Добрин Петков“ и Биг Бенд Пловдив. Елисавета..

обновено на 25.04.18 в 15:26