РЕКЛАМА

Премиера на романа на Николай Табаков "Ветровете ни мраморни" в Радио Пловдив

| обновено на 25.10.17 в 10:15

Романът „Ветровете ни мраморни ветрове“ от Николай Табаков и среща с писателя ще се състои в Първо  студио на Радио Пловдив тази вечер от 18.00 часа.

 

Николай Табаков е автор на 10 белетристични книги, а за последния си роман казва, че  „тича по покривите на нашия оскъден живот, рисува, обича и плаче и задава въпроси.  Разказва за живота на най-видните европейци от ХХ век и пращи по шевовете от амбиция да нареди до тях пъргавите българи". Книгата и писателят ще бъдат представени от проф. Клео Протохристова и проф. Илия Илиев.

СнимкаЗА АВТОРА

Николай Филипов Табаков e роден в с. Мандрица, Ивайловградско, през 1956 г. Живее географски разпиляно или географски любознателно - както ви харесва. Димитроград, Видин, София, накрая застопорява знаме в китното родопско селце Яврово  - всъщност родното място на Хайтов, - за да си пише на спокойктвие дивотиите. Междувременно завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. И пак междувременно се оказва основател (през 1990 г.) и управител на издателска къща "Анубис", удостоена през 2010 със сертификат „Златна книга за принос към развитието на българската култура“ от Съвета на европейската научна и културна общност. И накрая не междувременно, а между другото, е член е на Съюза на българските писатели.

ТВОРЧЕСТВО

Николай Табаков е автор е на:„Да рисуваш по водата“, разкази 1991 г. (преведена и издадена на сръбски език  - "Crtati po vodi", издателство "SAGA" T.S.T., Белград, 2003 г.); „Изгубеното поколение“, роман, 1994 г.; „Малката принцеса“, роман за деца, 1998 г.; „Пинокио“, роман, 2001 г.; „На всички местоимения“, разкази, 2004 г.; „Романът Ес“, роман, 2007 г.; „Няма да е все така“, 2009 г. – роман, удостоен с  литературна награда за роман на 2009 г. на Съюза на българските писатели (преведен и издаден на руски език – "Не все тому быт", издателство "Нонпарель", Москва, 2012 г); „Да“, роман 2011 г. (преведен и издаден на рускиезик – ""Да", издателство "Пророг", 2014 г, сръбски език– "Да", издавачка куча "Klett", Београд, 2013 г. и на немски език – "Ja", verlag  "Wellhofer/ edition "Andiamo", Mannheim, 2013 г.).Последната му книга се нарича „Византия“, 2013 г. , издадена на руски език от издателство "Вест-Консалтинг", 2016 г.

НАГРАДИ

Диплом по случай международния ден на детската книга за "Малката принцеса"  – 2001 г.

Наградата "Роман на годината на Съюза на българските писатели" – 2009 г. за "Няма да е все така"

Диплом "Артиада" и орден "За честь и достоинство" на Национальний артийский комитет России

Диплом от петия Международен литературен фестивал "Русские мифы" . 2013 г.


Снимка

Още от категорията

Слушай „Вход свободен“ и спечели книга за Коледа от Радио Пловдив

" Четяща Коледа"  е празничният ни подарък за всички слушателите на Радио Пловдив. Всеки един от вас може да спечели книга за празниците , като слуша новото предаване „Вход свободен“, което се излъчва всеки делничен ден след новините в 12.00 до 14 часа. Водещите на „Вход сбододен“ Дора Башакова и Дарина Иванова ще раздават много..

обновено на 11.12.18 в 14:14

Бъдете с новите предавания на Радио Пловдив "Вход свободен" и линия „Носталгия"

Нова програмна линия  стартира Радио Пловдив  в обедния  пояс  от началото на декември. От понеделник, 3-ти декември , в ефир ще е новото лайфстайл  предаване  „Вход свободен“ .  То ще се излъчва всеки делничен ден от 12.00 и до 14.00 часа. От 14 до 15 часа продължаваме с музикалните предавания  „МP3 формат“ ,  „Hot On The Top“  и..

обновено на 07.12.18 в 12:08

Александър Шурбанов представя избрани стихове на Дилън Томас в Радио Пловдив

"Дордето слънцето се пръсне"  - така се нарича поетичната книга с избрани стихове на Дилън Томас, която ще бъде представена на 10 декември от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив.  Изданието е на  "Жанет 45", а гост на срещата ще е преводачът на Дилън Томас  Александър Шурбанов  Из предговора на "Дордето слънцето се..

обновено на 06.12.18 в 16:39
Журналистът от БНР - Радио Пловдив Галя Митева

Награда за Галя Митева от Комплекса за социални услуги за деца и семейства

Комплексът за социални услуги за деца и семейства – община Пловдив, награди с плакет журналисти от пловдивски медии, „за доброто партньорство и принос в популяризирането на детските права“.  На плакета е изобразена рисунка от детската изложба на Центъра за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“ , която е подарена на Отделението по  пластична и..

обновено на 06.12.18 в 16:38

Радио Пловдив с награда от журналистическия конкурс #бъдещетоЕднес

Репортажът на Елена Крушкова "Животът с онкохематологични заболявания е възможен" е сред трите най-добри журналистически материала, отразяващи онкохематологичните заболявания и  иновациите в лечението им . Елена Крушкова разказва личните истории на пациенти, преборили тежкото заболяване и добавя мнения на лекари-онколози за съвремените..

обновено на 06.12.18 в 16:38

Валентин Ганев чете "Камбаната" на Недялко Славов по Радио Пловдив

От 07 октомври по Радио Пловдив тръгва излъчването на романа на Недялко Славов "Камбаната", прочетен от актьора Валентин Ганев. Това е една продукция Радиотеатъра на програма „Христо Ботев“ на БНР.   По Радио Пловдив романът..

обновено на 03.12.18 в 09:17

"Тримонтиада 2018" събира пак меломани в Първо студио на Радио Пловдив

Радио Пловдив отново ще бъде домакин на Международния музикален фестивал “ Тримонтиада".Тазгодишното издание стартира на 23- и ноември и ще продължи три дни, а негов организатгор отново е световноизвестната българска пианистка маестра проф. Галина Врачева..  Музикалната проява ще протече под мотото “Закъснял романтизъм, поетичен импресионизъм и..

обновено на 30.11.18 в 10:29